سايه سنگين عدم مديريت بر بيثباتي بازار طلا
اگر به دنبال خريد طلا باشيد متوجه مي شويد قيمت ها روز به روز در حال تغيير است. اين در حالي است که به گفته رئيس کميسيون تخصصي طلا و جواهر قيمت ها هر ۱۵ دقيقه يکبار تغيير ميکنند. چنين بي ثباتي را شايد تا به حال بازار طلا و ارز به خود نديده است. عدم مديريت صحيح بانک مرکزي و سکوت مديران در سطوح کلان اقتصادي هر روز به اين بي ثباتي دامن مي زند.
منصور نامداري زندي عضو هيئت مديره اتحاديه توليدکنندگان طلا، جواهر، نقره و سنگ هاي قيمتي در گفت و گو با رسالت در تشريح روند بي ثباتي نرخ طلا از يکسال گذشته تاکنون گفت: «با مديريت در نرخ ارز شاهد کاهش قيمت طلا طي روزهاي آتي خواهيم بود اما با تجربه اي که از يکسال و نيم اخير در بي ثباتي نرخ ارز شاهد بوديم، اين احتمال وجود نخواهد داشت که روند رو به کاهش نرخ طلا ادامه دار باشد. اکنون هر اونس طلا در بازار جهاني در حدود ۱۲۷۰ دلار است اما نرخ طلا در ايران به دليل اختلاف قيمت دلار با ريال بسيار بالاتر است.» وي افزود: «با توجه به وجود پشتوانه مالي و حمايت بانک مرکزي اين احتمال مي رود که نرخ طلا ثابت بماند اما با وجود سوء مديريت ها به احتمال زياد بالا رفتن قيمت طلا را شاهد خواهيم بود.»
نامداري زندي با بيان اينکه تغيير دقيقه اي قيمت هاي طلا به هيچ عنوان طبيعي نيست، ادامه داد: «نوسان قيمت طلا ارتباط مستقيم با قيمت دلار دارد به عنوان مثال دلار در روز گذشته در کانال ۱۳ هزار تومان قرار داشت و امروز به کانال ۱۴ هزار تومان وارد شده است. مردم و فروشندگان چگونه مي توانند در اين شرايط بازي درست و زيرکانه انجام دهند.»
وي عدم مديريت بانک مرکزي را دليل بي ثباتي بازار نرخ و طلا دانست و گفت: «مردم به دنبال حفظ ارزش پول هاي خود هستند و به همين دليل در اين نوسانات اقتصادي متضرر مي شوند. تغييرات روزانه و هفتگي دلار تاثير مستقيم در نرخ طلا مي گذارد. عدم مديريت درست بانک مرکزي و عرضه سکه هاي طلاي بانک رفاه کارگران و طرح دلار ۴۲۰۰ توماني بدون کارشناسي از مهم ترين دلايل بي ثباتي بازار بود.»
عضو هيئت مديره اتحاديه توليدکنندگان طلا و جواهر تصريح کرد: «در حال حاضر هيچ برنامه اقتصادي براي فردا وجود ندارد چراکه فردا غيرقابل پيش بيني است و اين به عدم مديريت صحيح باز مي گردد.»
وي در اشاره به گفته رئيس بانک مرکزي مبني بر کافي بودن ذخاير ارزي در کشور گفت: «رئيس بانک مرکزي وقتي چنين صحبتي را بيان مي کند بايد به آن عمل کند. صحبت هاي زيادي مطرح مي شود اما اجرايي نمي شود. اگر ذخاير ارزي کافي وجود دارد بايد بازار اشباع گردد و مردم براي خريد و نگهداري دلار اشتياقي نداشته باشند. دلار براي مسافرت خارج از کشور يا خريد از کشور ديگر استفاده مي شود. اما اينکه صندوق هاي
خانگي محل نگهداري دلار شده به دولت و کشور ضرر مي زند. اين کار هم از عدم اعتماد مردم نسبت به پول ملي کشور نشات گرفته است.»
نامداري زندي اضافه کرد: «مردم زماني که در تنگناي اقتصادي قرار مي گيرند مجبور به خريد ارز، طلا و خودرو مي شوند تا در هر زمان به پول تبديل شود. اين اتفاق از حدود دو سال قبل در کشور رخ داده و هيچ کس هم جوابگو نيست. در اين ميان فروشندگان و توليدکنندگان مقصر نيستند. بسياري از توليدکنندگان به دليل ارزش افزوده مواد اوليه ورشکست شده اند و نمي توانند کالاي خود را به قيمت سه سال قبل به فروش برسانند. همه اين مسائل به دليل عدم وجود مديريت صحيح است. ما نياز به مدير کارآمد داريم که با کارشناسي درست اين وضعيت را سامان دهند.»
وي نقش دلالان بازار طلا را در بي ثباتي قيمت ها محدود دانست و گفت: «دلالان جزء، نقش تاثيرگذاري در اين روند ندارند. در حالت عادي دلالان مشغول واسطه گري هستند و کميسيون خود را دريافت مي کنند اما در زمان نوسانات نرخ ارز و طلا دلال در خيابان نسبت به مغازه دار
سود خوبي را به دست مي آورد. دلال نقش ثابت در روند بالا رفتن و پايين آمدن نرخ ارز را نمي تواند داشته باشد. وقتي دولت با قدرت در صحنه اقتصادي ظاهر شود و بازار را از دلار اشباع کند، به راحتي مي توانيم دلالان را از بازار حذف کنيم.»
به گفته نامداري زندي ثبات نرخ دلار عاملي براي عدم ذخيره آنها در خانه ها مي شود زيرا از اين کار سود قابل توجهي نصيب خريداران نمي کند.
نامداري زندي به نقش تحريم ها در بالا رفتن قيمت ارز اشاره کرد و گفت: «علاوه بر عدم مديريت صحيح دولت، وجود تحريم ها بر عدم نوسان در بازار طلا و ارز تاثير داشته است. مردم همواره ثابت کرده اند که در صورت شفافيت مديران در بحران ها پايداري
مي کنند اما امروز اين شفافيت وجود ندارد. هر روز مدير جديدي ظاهر مي شود که دست به اختلاس مي زند.
دولت بايد مديران خبره اي را بر راس امور قرار دهد که برنامه ريزي براي سه سال آينده يا حتي در صورت وقوع جنگ داشته باشند و از بروز نوسان هاي زياد در اقتصاد جلوگيري کند.»
وي اشتياق به خريد طلاي آب شده را معضل بزرگي در بازار طلا دانست و گفت: «بسياري از کالاها در کشور ارتباط مستقيم با نرخ دلار دارند در صورتي که نرخ ارز ثابت بماند، قيمت طلا هم ثابت مي ماند. در اين صورت صنف طلا و جواهر هم مي تواند روال عادي کار خود را در پيش بگيرد و مردم هم اعتماد کنند. اکنون در بسياري از منازل به جاي طلاي ساخته شده، طلاي آب شده وجود دارد که باعث رکود زيادي در صنف ما شده و توليدکنندگان کار خود را تعطيل کرده اند. از ماه هاي پاياني سال ۹۷ بسياري از خريداران به دنبال طلاي آب شده بودند در حاليکه راه درست براي حفظ سرمايه، خريد طلاي آماده است و نه طلاي آب شده.»
عضو هيئت مديره اتحاديه توليدکنندگان طلا، جواهر ادامه داد: «اکنون توليديهاي طلا تعطيل شده اند زيرا مصنوعات طلاي کشور مانند گذشته خريداري نمي شوند. اين مولفه ها مانند زنجير به يکديگر متصل هستند. در صورتيکه نرخ ارز ثابت بماند نرخ طلا هم ثابت مي شود و توليد کنندگان طلا شروع به کار مي کنند و شاهد ثبات نسبي در کشور خواهيم بود.»
وي در پايان سخنانش درباره واردات و صادرات طلا و جواهر به کشور گفت: «ما در حال حاضر صادرات طلا، جواهر و سنگ هاي قيمتي به خارج از کشور نداريم ضمن اينکه واردات طلا هم ممنوع اعلام شده است. به دليل واردات غيرقانوني تعدادي از فروشندگان، محدوديت براي واردات در نظر گرفته شد. البته واردات به شکل غيررسمي را به دليل نبود آمار مشخص نمي توان
تعيين کرد. اين در حالي است که واردات مصنوعات ممنوع و واردات شمش آزاد است ولي امروز طلاي کهنه داخلي را در کارخانه ها به صورت شمش در مي آورند و استفاده مي کنند.»
اقتصادي , بازار طلا , بانک مرکزي , خريد طلا
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.