راوی تاریخی و مستند دفاع مقدس هستیم - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 7413
  پرینتخانه » فرهنگی تاریخ انتشار : 19 مرداد 1398 - 8:58 |
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در گفت‌و‌گو با «رسالت»:

راوی تاریخی و مستند دفاع مقدس هستیم

در حاشيه نشست رئيس مرکز اسناد و تحقيقات دفاع مقدس با اصحاب رسانه که به مناسبت روز خبرنگار برگزار شد دکتر علي‌محمد نائيني در گفت و گو با خبرنگار «رسالت» از نقش اساسي خبرنگاران در حوادث مهم تاريخي خبر داد و تأکيد کرد : اين عزيزان بايد به رسالت تاريخي خود توجه داشته باشند.
راوی تاریخی و مستند دفاع مقدس هستیم

|حسن شجاعي|
در حاشيه نشست رئيس مرکز اسناد و تحقيقات دفاع مقدس با اصحاب رسانه که به مناسبت روز خبرنگار برگزار شد دکتر علي‌محمد نائيني در گفت و گو با خبرنگار «رسالت» از نقش اساسي خبرنگاران در حوادث مهم تاريخي خبر داد و تأکيد کرد : اين عزيزان بايد به رسالت تاريخي خود توجه داشته باشند.
مشاور فرمانده سپاه پاسداران بابيان اينکه امروز شاخص‌هاي قدرتمندي تغيير کرده است، تصريح کرد: قدرتمند کسي است که ظرفيت‌هاي رسانه‌اي جريان ساز در اختيار داشته باشد.
وي مهم‌ترين مؤلفه قدرت را قدرت نرم معرفي کرد و اظهار داشت: مهم‌ترين بخش قدرت نرم به حوزه تصويري و ظرفيت‌هاي رسانه‌اي و توانايي‌هاي همراه سازي مرتبط است. امروزه همه به اين قدرت اذعان دارند که اگر در همه مؤلفه‌هاي قدرت، قدرتمند باشيد ولي فاقد قدرت رسانه‌اي و تصويري باشيد نمي‌توانيد به اهداف موردنظر دست يافت و موفق عمل کرد.
سردار نائيني با يادآوري نقش خبرنگاران در دوران دفاع مقدس، گفت: راويان و خبرنگاران و عکاسان دوران دفاع مقدس در دوران دفاع مقدس داراي سه نقش اساسي بودند. آنها با انتشار اخبار و تصاوير، سعي مي‌کردند تا فضاي حماسي را در کشور حفظ کنند. از طرفي حفظ روحيه مردم در دوران جنگ و تهييج آنها در مشارکت و پشتيباني از خطوط نبرد از ديگر نقش‌هاي بسزاي خبرنگاران بوده است.
وي مقابله با عمليات و جنگ رواني دشمن را سومين نقش مؤثر خبرنگاران مطرح و بيان کرد: ارسال به‌موقع اخبار براي مقابله با عمليات رواني دشمن يکي از اقداماتي بود که خبرنگاران بر عهده داشتند. در شرايطي که هنوز برخي از مناطق از لوث وجود دشمنان پاک‌سازي نشده بود، به‌منظور تداوم روحيه رزمندگان و مردم، خبرنگاران با ارسال اخبار بموقع خود آنها را آگاه و از مسائل اتفاق افتاده به‌درستي با خبر مي‌کردند.
رئيس مرکز اسناد و تحقيقات دفاع مقدس با اشاره به اينکه خبرنگاران بسيار شجاع و با اعتمادبه‌نفس پا به‌پاي فرماندهان و رزمندگان در جبهه‌ها و در خطوط نبرد حضور داشتند، گفت: در دفاع مقدس، خبرنگار رزمنده بسيار داشتيم و شهداي زيادي را هم داريم که متأسفانه به آنها نسبت به ساير گروه‌هاي تخصصي کمتر توجه و در اين خصوص غفلت شده است.
سردار نائيني در ادامه به حضور راويان در کنار فرماندهان به‌عنوان يکي از کارهاي بي‌بديل سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس اشاره کرد و بيان داشت: چند روز پس از حمله عراق به ايران، به‌منظور جلوگيري از تحريفات و بيان درست رشادت‌ها و پيروزي رزمندگان، بخش تاريخ‌نگاري جنگ تشکيل شد. در سپاه پاسداران حدود ۴۰۰ راوي در کنار فرماندهان قرار گرفتند و وقايع مختلف را ثبت و ضبط مي‌کردند. همچنين با فرماندهان مصاحبه مي‌کردند و در دفاتر خود گزارش مي‌نوشتند و در پايان عمليات هم گزارش مبسوطي از عملياتي که در آن حضور داشتند با استفاده از منابع و اسنادي که در اختيار داشتند مي‌نوشتند.
وي افزود: وظيفه راويان اين بود که بر اساس يک طرح تعيين‌شده آنچه مشاهده مي‌کنند، ثبت و ضبط کنند و با جمع‌آوري اسناد و مدارک موجود، مشاهدات و اطلاعاتشان را کامل و دقيق کنند. با جمع‌آوري اين اسناد و گزارش‌ها و نوارهاي صوتي و کالک‌ها و نقشه‌ها، مرکز اسناد و تحقيقات دفاع مقدس شاهد يک ذخيره عظيم و ثروت ملي از اسناد است و در حال حاضر به پژوهشگران، مستندسازان و محققين خدمات اسنادي ارائه مي‌دهد.
*۷۰ جلد روزشمار سه دهه بعد از دفاع مقدس منتشر خواهد شد
مشاور فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامي با اشاره به اينکه مرکز اسناد و تحقيقات دفاع مقدس در دو حوزه اسنادي و تحقيقاتي دفاع مقدس فعاليت مي‌کند، عنوان کرد: ما در قالب‌هاي مختلف پژوهش انجام مي‌دهيم و پژوهش‌هاي‌مان انجام مي‌شود. ۷۰ جلد روزشمار دوران دفاع مقدس تأليف شده است که تاکنون ۳۵ عنوان به چاپ رسيده است و امسال ۹ عنوان جديد منتشر مي‌شود. اين روزشمارها تمام حوادث را از زمان انقلاب تا پذيرش قطعنامه روايت مي‌کنند و روزبه‌روز، همه وقايع را با منابع علمي و متقن بيان مي‌کنند.
وي افزود: علاوه بر اين مرکز اسناد روزشمار سه دهه بعد از جنگ را هم که حدود ۷۰ جلد است شروع کرده است اين روزشمارها به مسائل مهم با محوريت انقلاب اسلامي مي‌پردازد. دکتر نائيني با اشاره به فعاليت مرکز در حوزه تاريخ شفاهي فرماندهان گفت: درواقع در تاريخ شفاهي به دنبال کار پژوهش هستيم تا مکمل سندهاي ما باشد. تقريباً ۳۵۰ نفر از فرماندهان شاخص در حوزه‌هاي تخصصي مختلف را مشخص کرديم و تاکنون تاريخ شفاهي ۸۰ نفر را انجام داده‌ايم.
وي متذکر شد: هدف در تاريخ شفاهي خاطره گويي نيست بلکه تکميل پژوهش‌ها و مطالعات دوران دفاع مقدس است.
رئيس مرکز اسناد و تحقيقات دفاع مقدس به ديگر فعاليت‌هاي اين مرکز پرداخت و گفت: مرکز در حدود ۳۵ هزار ساعت نوار کاست دفاع مقدس را به فايل ديجيتالي تبديل کرده و همه اسناد مکتوب اسکن شده و تلاش شده اين اسناد را به‌گونه‌اي گويا کنيم تا قابل‌استفاده براي پژوهشگران باشد.
*روايت هاي غيرمستند دليل تحريف‌هاي دفاع مقدس است
وي با اشاره به اينکه ۷۶ نبرد مهم و تعيين‌کننده در دوران دفاع مقدس وجود داشته است ولي تاکنون پنج‌ عمليات به‌صورت کامل و جامع منتشرشده است، اظهار کرد: يکي از دلايل تحريف‌هايي که دشمنان در خصوص دفاع مقدس انجام مي‌دهند، نبود گزارش است. روايت‌هاي درست و مستند هنوز کار نشده است. با تلاش‌هايي که داشته‌ايم امسال ۱۰ عنوان کتاب نبردي منتشر مي‌شود.
رئيس مرکز اسناد و تحقيقات دفاع مقدس با اشاره به رسالت اين مرکز اظهار داشت: ازجمله رسالت‌هاي مرکز اين است که روايت تاريخي و مستند حوادث دفاع مقدس را مطرح کنيم تا بتوانيم هم معارف دفاع مقدس و هم تجارب را در ابعاد مختلف داشته باشيم و هم پاسخ به سؤالات و شبهات و تحريفات در مورد دفاع مقدس داده شود.

نویسنده : حسن شجاعي |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای راوی تاریخی و مستند دفاع مقدس هستیم بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.