ده هزارمین گام
گروه اجتماعی
امروز به دههزارمین شماره رسیدیم با همه فرازو فرودها و كم و كاستی ها. در این راه، علاوه بر مأموریت اطلاعرسانی، آگاهی بخشی را نیز ضمیمه فعالیت خود کردیم و همواره به قدر بضاعت خود کوشیدیم، کام تشنه خوانندگان و مخاطبانمان را سیراب سازیم.
آنچه به عنوان نگارندگان این روزنامه به رشته تحریر درآوردیم، حکایت از مقاومت و عشقی دارد که در آن ردپای یک «اتفاق» مهم را میتوان دید؛ این اتفاق، توجه به نیازهای مخاطبان بوده و اینکه در فراز و نشیب های سیاسی و اجتماعی، حرفی برای گفتن داشته ایم و ما امروز شادی انتشار ده هزارمین شماره خود را با شمای مخاطب تقسیم میکنیم. گرچه در سالهای اخیر، خبرخوانها و نرمافزارهای اطلاعرسان که غالبا در قالب شبکههای اجتماعی و با گستره انبوهی از مخاطبان به فعالیت میپردازند، نبردی خاموش اما تمام عیار را با رسانههای سنتی و به ویژه روزنامههای کاغذی آغاز کردهاند؛ برخی پیشاپیش از پیروزی این قدرت نوظهور سخن میگویند و برخی هم این حرکت پردامنه را تنها یک موج میدانند که مثل هر موج دیگری، پس از فراز، فرودی هم خواهد داشت و زندگی رسانهها دوباره به ساحل آرامش بازخواهد گشت، اما «رسالت» با نگاه تحلیلی – تفسیری به رویدادها بازهم توانسته مخاطبان را به سوی خود جذب کند و حتی بر تعداد آنها هم بیفزاید، بنابراین راز بقای «رسالت» در این است که قابلیت تطبیق پذیری داشته و حیات نویی را در سالهای اخیر تجربه کرده است. از سوی دیگر در عصری كه به موجب گسترش شبكههای اینترنتی و مجازی، انتقال خبرها به مخاطبان در كوتاه ترین زمان اتفاق می افتد، رسانه های سنتی از جمله روزنامهها و نشریه های كاغذی برای حفظ كاركرد و از دست ندادن مخاطبان خود، نیازمند تحول در روش ها و رویكردهای قدیمی شان هستند و این اتفاق مبارک برای «رسالت» رخ داده است.
سالهاست كه خبر در همه جای دنیا از دستور كار روزنامه ها خارج شده است. امروزه انتشار خبر در روزنامه ها موضوعیت ندارد زیرا آنقدر سرعت و تعداد شبكه های اجتماعی زیاد شده كه مخاطب نیازی به خواندن خبر در روزنامه ندارد. به بیان دیگر تنوع شبكه های
خبری و اجتماعی باعث شده كه از ارزش خبری روزنامه كاسته شود. در این شرایط «رسالت» توانسته با بهره گیری از روشهایی چون انتشارمطالب تحلیلی، گفت و گو و یادداشت، همچنان تیراژ و بالندگی خود را حفظ كند و نقش آفرین باشد. فراموش نکنیم که در كشورهای پیشرفته روزنامه ها وارد عرصه فراخبر شده اند و با انتشار تحلیل های خوب توانسته اند تیراژ و مخاطبان خودشان را حفظ كنند. ما نیز در حال حرکت در این مسیر هستیم. گسترش شبكه های اینترنتی و مجازی كه در آنها خبر با سرعت به مخاطبان منتقل می شود، نباید حیات روزنامه ها را متوقف كند و از كارایی و اهمیت آنها بكاهد؛ آنگونه كه در ژاپن با وجود آنكه این كشور از پهنای باند اینترنتی غیر قابل مقایسه با ایران برخوردار است، روزنامهها همچنان تیراژهای میلیونی دارند. به هر ترتیب، همیشه و در همه حال كیفیت محتوا دغدغه اصلیمان بوده و هست و در کنار تمام توفیقاتی که با همراهی شما مخاطبان کسب کرده ایم، روزهای دشواری را پشت سر گذاشته ایم که از جمله آنها، ايام کرونايی است.
بحران کرونا و سال سختی که پیش روی ماست
شماره ده هزارم را درحالی منتشر می كنیم، که از یک سو، داغ عزیزان از دست رفته براثر ابتلا به کرونا روی سینه مان سنگینی می كند و از طرف دیگر، سال سختی را پیش رو داریم. تنگناهای اقتصادی از یك سو و مخاطبی كه در هیاهوی دنیای مجازی گمشده و فرصت و رغبت آزردن گوش خود با خشخش كاغذ كاهی را ندارد از سوی دیگر كار را دشوارتر می کند. هرچند همانطور که اشاره کردیم، بازهم خوش درخشیده ایم و با شیوع کرونا و ایجاد بحران در جوامع آنچه بیش از پیش نقش ارتباطات و اطلاعات را پررنگ تر کرد، اهمیت اطلاع رسانی حداکثری در این بحران و تمرکز بر نیازهای جوامع در این شرایط است؛ به ویژه با حضور بیشتر شهروندان در خانه ها بیش از هر زمانی نیاز به دریافت اطلاعات مستند و دقیق از سوی رسانهها احساس می شود و رسانهها بهتر از هر زمان دیگری می توانند در خدمت اطلاع رسانی و پر کردن غنی اوقات خانگی خانواده ها باشند و در این زمینه اهتمام لازم را به خرج دادیم تا بهتر و مؤثرتر عمل کنیم. فرصت ها و تهدیدها ، بیم ها و امیدها ، چالش ها و روزنه ها را باهم دیدیم و نوشتیم .
از خشكی و خشكسالی از مهاجرت بی رویه، حاشیه نشینی ، معضلات اجتماعی، تبعيض های آموزشی در ایام کرونا و حتی قبل از آن، عدم دسترسی به شبکه شاد و فضای مجازی، از تعطیلی سینماها و رکود حاکم برآن، از چگونگی بلعیده شدن نیمی از سهام عدالت، از پایان صبر راهبردی ایران، از روح دولت اوباما در کابینه بایدن تا پیوند دیپلماسی سیاسی و اقتصادی…..
نگاهی به تاریخچه و مسیری که «رسالت» پیموده است
اگر از خوانندگان این روزنامه باشید، می دانید که تأسیس روزنامه «رسالت» به سال ۱۳۶۴ باز میگردد. این روزنامه از بدو تولد، موضع همراه و همسو با انقلاب داشته و دلسوزانه در بزنگاههای سیاسی، حرف جدی خود را مطرح کرده، از سال ۱۳۶۶ تا ۱۳۹۷ مرتضی نبوی مدیرمسئول «رسالت» بوده و خبرنگاران و مدیرانش با غم انقلاب غمناک شده و با خوشحالی این انقلاب، خوشحال و به تعبیر بهتر، کمکحال جمهوری اسلامی و نظام بوده اند. این روزنامه چند سالی است که به مدیرمسئولی محسن پیرهادی و سردبیری مسعود پیرهادی منتشر میشود. با آمدن تیم جدید، روح تازه ای به روزنامه دمیده شده و با خلاقیت و نوآوری و فضاسازی مناسب در مطالب و ارائه محتوا و رویکرد پیشرو، دوباره در این نقطه حساس انقلاب، توانسته ظرفیت خوبی برای جبهه انقلاب اسلامی باشد. گرچه رویکردی که رسانههای ضدانقلاب یا اپوزیسیون و برخی رسانههای داخلی دنبال میکنند، مرگ رسانههای مکتوب است، اما این مسئله قابل پذیرش نیست، زیرا بسیاری از موضوعات و سوژه ها از دل روزنامه شروع و تبدیل به جریان شده و این امر شامل روزنامه «رسالت» و سایر رسانههای مکتوب هم میشود. بر این اساس «رسالت» در دوره جدید، مسائل اجتماعی را دنبال کرده و با متمرکز شدن برروی چالشها و مسائل کشور و پیگیری مداوم آنها و ظرفیتهای رسانه ای که برای خود در حوزه اطلاعرسانی قائل شده و بهرهگیری از ظرفیت بیبدیل شبکههای اجتماعی، نمود یا اثرگذاری بیشتری داشته و این اثرگذاری در بزنگاهها و اتفاقات روز خود را نشان داده، همینکه در بعضی موضوعات مهم، جریانات ضدانقلاب آن را به روزنامه «رسالت» ارجاع میدهند حاکی از اثربخشی است.
رابطه «رسالت» با بیت امام راحل
«رسالت» در طول سالیانی که فعالیت کرده، یک مقطع فوقالعاده درخشان داشته و در سرنوشت سیاسی کشور بسیار تأثیرگذار بوده است؛ محمدکاظم انبارلویی، سردبیر پیشین این روزنامه، سال ۱۳۹۷ در گفت و گو با پروژه تاریخ شفاهی ایرنا و در پاسخ به این پرسش که رابطه «رسالت» با بیت امام چطور بود؟ توضیح داده است: «ما «رسالتی» ها به همان اندازه ای که با سوسیالیسم مخالف بودیم با لیبرالیسم هم ضدیت داریم و معتقدیم آنچه در اسلام و فقه اسلامی در حوزه اقتصاد گفته شده باید همان هم پیاده شود. ما جلساتی با سیداحمدآقای خمینی داشتیم. ایشان در جلسات هیئت امنای ما شرکت می کردند و نظرات امام را به ما می گفت. ما هم مطالب خود را به ایشان می گفتیم. یکی از خاطراتی که از آن جلسات دارم این است که آقای آذری قمی در باب ولایت مطلقه فقیه؛ سرمقاله ای را در روزنامه«رسالت» نوشته بود که ولی فقیه می تواند حتی توحید را هم منفصل کند .سند این حرف را هم این طور آورده بود که وقتی موسی (ع) به کوه طور می رود و برمی گردد می بیند مردم گوساله پرست شده اند و یقه هارون(ع) جانشین را می گیرد که چرا گذاشتی اینها به این وضع دچار شوند؟ هارون هم استدلال می کند که اگر می خواستم جلوی آنها را بگیرم جانم در خطر بود و شاید مرا می کشتند. چون هارون خود پیامبر بود باید جلوی خروج قومش از توحید را می گرفت اما این کار را نکرده بود. یعنی توحید را تعطیل کرده بود تا حضرت موسی برگردد و تکلیف قوم بنی اسرائیل روشن شود. سید احمدآقا در آن جلسه به ما گفت: وقتی این سرمقاله را خواندم ناراحت شدم و آن را شخصا پیش امام بردم و گفتم دیدید آقای آذری چه نوشته است؟
امام گفت: بله. مطلب را خوانده ام اشکالی ندارد. چرا که تمام اختیاراتی را که پیامبر دارد، ولی فقیه هم دارد و دلیلی ندارد که ولی فقیه وقتی مأموریت های پیامبر را بر دوش دارد اختیارات ایشان را نداشته باشد. یعنی تمام دیدگاه های آقای آذری موافق دیدگاههای امام بود و ایشان تابعیت خود از امام را مطرح می کردند.»
می توان در اینجا به مورد دیگری هم اشاره کرد که اثبات می کند، این روزنامه در سرنوشت سیاسی کشور بسیار مؤثر بوده است. اگر به سن و سالتان قد بدهد، پس از رحلت امام راحل، فضای سیاسی تندی توسط جریانی که بعدها اصلاحطلب نام گرفتند و در آن برهه زمانی بهعنوان مجمع روحانیون فعالیت میکردند، در کشور حاکم شد و روزنامه سلام با حمايت از تصویب طرحی با عنوان «اصلاحیه قانون مطبوعات » سعی در بهرهبرداری جناحی از این مصوبه داشت. همزمان با ارسال اصلاحیه قانون مطبوعات به هیئترئیسه مجلس، مجمع روحانیون مبارز با صدور اطلاعیهای که در روزنامه ایران ۱۲ تیر ۷۸ به چاپ رسید، اعلام کرد: «طرحی توسط تعدادی از نمایندگان مجلس در دستور کار مجلس قرارگرفته که فقط تحدیدکننده مطبوعات است و سایه استبداد را بر فضای مطبوعات کشور میگستراند. اعمال محدودیت و ممنوعیت همانطور که درگذشته نتیجهای مطلوب در پی نداشته، اینک نیز چنین دستاوردی نخواهد داشت.» روزنامه سلام یک روز مانده به مطرحشدن اصلاحیه در صحن علنی مجلس، اقدام به انتشار سند محرمانه منتسب به وزارت اطلاعات نمود و هدفش نه اطلاعرسانی مطبوعاتی بلکه حساس کردن مصوبهای بود که باید در مجلس تصویب میشد. بهنوعی این مطلب روزنامه سلام، جنگی روانی در جهت مخدوش کردن ذهنیت افکار عمومی نسبت به مسئله بود و در این زمینه، موضوع ولایتمداری و تثبیت حضرت آیتالله خامنهای بهعنوان رهبر، دچار چالش جدی میشد چه ازنظر مبانی ولایتفقیه که محل بحث بود و چه ازنظر رفتارهای سیاسی و رسانه ای و در این میان روزنامه «رسالت» تنها رسانهای بود که در مقابل هجمههای گسترده ایستاد و بار بسیار سنگینی را در آن مقطع تاریخی برای توجیه و روشنگری و تبیین مبانی ولایتفقیه و تقویت جریان فکری که نزدیک به رهبر انقلاب بود، به دوش کشید لذا این روزنامه هم فعال و مؤثر بود و هم با ادبیات استدلالی، منطقی و عقلانی عمل میکرد و کسانی که در آن مقطع به دنبال یافتن مرز حق و حقیقت بودند، وقتی تقابل فکری این رسانهها و جریانها را نگاه میکردند، با محوریت روزنامه «رسالت» به چنین جمعبندی ای میرسیدند که مسیر درست، همان مسیری است که توسط این روزنامه تبیین میشود. بنابراین کار بسیار بزرگی در آن مقطع زمانی صورت گرفت، البته در یک مقطع، روزنامه دچار رکود شد اما اخیرا با تغییر و تحولات صورت گرفته، روزنامه توانسته با ارتقا کارآمدی و تحلیل مسائل روز در کنار بهرهمندی از ظرفیت شبکههای اجتماعی، نقش مهمی ایفا کرده و در کنار دیگر رسانههای جریان انقلاب، نقش اثرگذاری داشته باشد.
در حال حاضر روزنامه با تمرکز بر روی تحلیل مسائل اجتماعی و آوردن این مسائل در صفحه اول و نشان دادن آن در قالب پرونده ویژه، توانسته، ضریب نفوذش را بیشتر کند و نکته تحسینبرانگیز این است که در برخی از موضوعات اجتماعی، خلق موضوع کرده و این باعث شده، بیشتر موردتوجه قرار بگیرد. بنابراین امروز، روزنامه «رسالت» یک ظرفیت اجتماعی و یک ظرفیت سیاسی دارد ،لذا موضعگیریای که در روزنامه انجام میشود، موضعگیری چهرهها و عناصر جبهه انقلاب است. و در پایان، به همه روزنامه نگاران «رسالت» از نویسندگان ، خبرنگاران و گزارشگران گرفته تا ویراستاران، صفحه آراها ،گرافیستها، دبیران گروه ،سردبیر ، مدیران و کارکنان این مناسبت نمادین را تبریک می گویيم و برای همه آن ها آرزوی سلامتی و موفقیت روز افزون دارم.
روزنامه رسالت
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.