در پی وعده صادق
وحید عظیمنیا
تجدیدنظرطلبان که همواره ساز ناسازگاری کوک میکردند و از بیرون از گود به غالب تصمیمات ریزودرشت نظام خرده میگرفتند و ادعا میکردند اگر آنها بودند چنین و چنان میکردند، در هشت سال گذشته که تقریبا همه کرسیهای مهم مدیریتی کشور را در دست داشتند و حتی فراتر از آن از اختیارات ویژه فراقانونی برخوردار بودند، ثابت کردند همه هیاهوهای آنها، ادعاهای توخالی بیش نبوده است؛ حداقل کارنامه و خروجی کار چنین نشان میدهد؛ فقط در یکقلم، عدد ضریب جینی (شاخص اندازهگیری نابرابری در توزیع ثروت و درآمد) کل کشور از ۳۶/۵% در سال ۹۲ به ۴۰/۱% در سال ۱۴۰۰ رسیده است و این یعنی در سایه مدیریت مدعیان، نابرابری و تبعیض و بیعدالتی بهصورت آزاردهندهای افزایشیافته است.
بیمسما نخواهد بود اگر جماعت تجدیدنظرطلبان را مخاطب خطبه ۹ نهجالبلاغه قرار دهیم؛ آنچه امیر مؤمنان میفرمایند «چون رعد خروشیدند و چون برق درخشیدند، اما کاری از پیش نبردند و سرانجام سست شدند. ولی ما اینگونه نیستیم، تا عمل نکنیم رعدوبرقی نداریم و تا نباریم سیل جاری نمیسازیم.»البته فراز دوم این خطبه را باید جریان انقلابی به تأسی مولایمان علی (ع) در عمل نشان دهند تا مشمول فراز اول نشوند. آنچه این روزها بهشدت موردنیاز است و دولت مردمی برآمده از جریان انقلابی باید بیشازپیش به آن توجه شود، آن بخش از خطبه ۱۶ نهجالبلاغه است که جانشین بهحق رسول خدا، در جریان اعلام سیاستهای حکومتی در اولین سخنرانی بعد از بیعت مردم مدینه در سال ۳۵ هجری صراحتا فرمودند «آنچه میگویم به عهده میگیرم و خود به آن پایبندم». پس پایبندی دولت مردمی به آنچه وعده داده، نه یک اختیار بلکه الزام است.
سید ابراهیم رئیسی در این مدت کوتاه کشورداری ثابت کرده است به آنچه وعده داده، پایبند است و باقدرت و قوت نیز در این مسیر حرکت خواهد کرد. وی در نخستین گفتوگوی زنده تلویزیونی که کوتاه و حسابشده بود، بار دیگر تأکید کرد «متأسفانه اعتماد مردم آسیبدیده است و باید این اعتماد آسیبدیده را بازسازی کنیم ، تصریح کرد: راه بازسازی این اعتماد آن است که صادقالوعد باشیم. همه دولتمردان باید صادقالوعد باشند و وعدههای داده شده را با صداقت برای مردم تبیین و تشریح کنند و اگر به هر دلیلی مشکلی در اجرای وعدهای پیش آمد، به مردم توضیح داده شود. مردم باید صداقت را در این دولت و کارگزارانش در عمل و نه صرفا در لفظ و بیان ببینند و اگر مردم از دولت صداقت ببینند قطعا دولت را یاری میکنند. عمیقا معتقدم اگر مردم، نخبگان و دانشگاهیان صداقت ببینند صمیمانه با دولت همکاری میکنند، کما اینکه در این مدت نامهها و طومارهای بسیاری از اندیشکدهها و دانشگاههای مختلف، مراکز علمی، فرهنگی، حوزوی و از سوی بسیاری از مردم برای بنده فرستادهشده و اعلام آمادگی کردهاند که حاضرند بدون هیچ پست و مقامی به دولت کمک کنند. این روحیه و اعتماد مردم مهمترین پشتوانه برای دولتهاست. مطمئن باشید دولتی که با پشتوانه مردم کار کند، توفیق یارش خواهد بود.»
اظهارات سید ابراهیم رئیسی در حالی است که رهبر حکیم انقلاب در نخستین دیدار رئیسجمهور و اعضای هیئت دولت سیزدهم به مناسبت هفته دولت، فرمودند: «مسئله احیای اعتماد مردم و امید مردم هم بسیار چیز مهمی است؛ چون اعتماد مردم بزرگترین سرمایه دولت است. مردم وقتی به شما اعتماد کردند و امید به شما داشتند، با شما راه میآیند و کمکتان میکنند؛ این بزرگترین سرمایه است برای دولت که بتواند اعتماد مردم را جلب کند که البته این متأسفانه یک مقداری آسیبدیده و بایستی ترمیم کنید این راه و راهکارش هم این است که حرف و عمل مسئولین یکی باشد؛ وعدهای اگر به مردم دادید، طبق آن وعده اگر عمل کردید، مردم به شما اعتماد پیدا میکنند؛ اگر شما وعده کردید و عمل نشد یا گفتید فلان کار شده، مردم در واقعیت دیدند نشده، اعتماد مردم سلب میشود؛ واقعا باید خیلی بجد مراعات کنید این معنا را.»
ایشان همچنین به دولت توصیه کردند: «برای وعده، روزشمار معین کنید؛ تخمین بزنید یک کاری که میگویید این کار را خواهم کرد چه مدتی طول خواهد کشید و روزشمار معین کنید و دانهدانه تعقیب کنید. بنده بارها در مجموعههای دولتی این را گفتهام که ما قاعده و قانون و مانند این چیزها کم نداریم؛ ما قانون و بنا و قاعده و هر چه طرح و برنامهها و این حرفها بخواهید زیاد [داریم]؛ آنچه کمبود ما است عبارت است از همینکه یک پیگیری جدیای انجام بگیرد.»
ضرورت عملی شدن وعدههای مسئولان
محمدباقر قالیباف نیز در بخشی از نطق قبل از دستور جلسه علنی روز یکشنبه مجلس شورای اسلامی گفت: «اتفاق مبارکی که در هفته گذشته صورت گرفت، رهنمودهای بسیار مهم رهبر معظم انقلاب در دیدار با اعضای هیئت دولت بود که نقشه راهی روشن را پیش روی دولت سیزدهم قرار داد، عمل به وعدهها همراه با تعیین روزشمار از رهنمودهای مهمی است که تجربه نشان میدهد میتواند علاوه بر امیدآفرینی در مردم، بخشهای مختلف دولت را وادار به برنامهریزی دقیق و قابلسنجش از پیشرفت کار کند.» رئیس نهاد قانونگذاری به این نکته نیز اشاره کرد که «تأکید بر داشتن پیوست عدالت، یکی دیگر از مهمترین فرازهای این نقشه راه بود که در مجلس شورای اسلامی نیز خود را مخاطب آن در تنظیم قوانین میدانیم، همانطور که در سال اول مجلس سعی کردیم به این مسئله توجه کنیم، تکلیف خود میدانیم با حساسیت و دقت بیشتر در قانونگذاریها مخصوصا تصویب بودجه سال آینده و برنامه هفتم توسعه به آن توجه ویژه داشته باشیم و از همه این موارد مهمتر نگاه تحولگرایانه ایشان با تأکید بر عقلانیت در انقلابیگری، ترجیعبند مهمی بود که علاوه بر اینکه دولت وظیفه دارد در بازسازی مدیریتهای اجرایی کشور آن را به کار ببندد، باید نصبالعین همه دستگاههای دیگر و جریانهای سیاسی و اجتماعی و رسانهای نیز قرار گیرد.»
به هر صورت آنچه میتواند اعتماد زخمی مردم را التیام بخشد، نه گفتاردرمانی و شعارهای توخالی به روال هشت سال گذشته، بلکه عملی کردن وعدههایی است که در کارزار انتخاباتی مطرحشده و باعث جوانه زدن امید در جامعه شده است. ساخت چهار میلیون مسکن در چهار سال، ایجاد چهار میلیون شغل در چهار سال، مبارزه با فساد، ایجاد شفافیت و از همه مهمتر حرکت بر ریل عدالت ازجمله وعدههای مهمی است که تحقق آن، نتیجهای جز رفاه و سعادت این مرزوبوم در پی نخواهد داشت؛ موضوعی که در عصر موسوم به برجام حضیض شد.
آیت الله رئیسی , دولت سیزدهم , رئیس جمهور , وحید عظیم نیا
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.