درس بزرگ صبروحلم از دلاور صفين
حسن شجاعي
ميلاد با سعادت كريم اهل بيت حضرت امام حسن مجتبي عليه السلام فرصت مناسبي است تا از اين امام مظلوم ذكر ياد و نامي شده و نسل جوان با سيره ايشان بيش از پيش آشنا شود. شناخت زواياي مختلف سيره و طريق امام حسن مجتبي عليه السلام سالها نياز به مطالعه و تحقيق دارد و نگارش آن در اين مقال محال است، اما نگارنده حسب وظيفه و ارادتي كه به ساحت اين امام همام دارد تلاش كرد تا با استفاده از محضر يكي از علماي جوان اين روزگار، امام مجتبي عليه السلام را براي نسل امروز روايت كند تا شايد فرصتي هرچند كوچك براي شناخت ايشان فراهم شود. ان شاءالله.
حجتالاسلام محمد حاجيابوالقاسم دولابي معروف به محمد ابوالقاسمي، از حافظان قرآن و يکي از فعالترين چهرههاي رسانهاي قرآني به شمار ميرود. وي كه هم اكنون نماينده مردم شريف زنجان در مجلس خبرگان رهبري است، مديريت مدرسه علميه مشکات قم را نيز برعهده دارد و به عنوان رئيس پژوهشگاه فقه نظام نيز شناخته مي شود.
وي در ابتداي اين گفت وگو ضمن تبريك ميلاد با سعادت سبط اكبر، حضرت امام حسن مجتبي عليه السلام به جايگاه ويژه اين امام همام نزد پيامبر گرامي اسلام اشاره كرد و گفت: پيامبر مكرم اسلام صلي الله عليه وآله شخصا نام امام حسن عليه السلام را كه به معناي سرتاسر خير و خوبي است انتخاب كردند و در محافل و مراسم هاي مختلف به تكريم ايشان توصيه و سفارش مي فرمودند زيرا اعتقاد داشتند كه اين عزيز در آينده نقش مهمي در جامعه اسلامي ايفا خواهند كرد.
حجتالاسلام ابوالقاسمي در ادامه به خصايص و ويژگي هاي امام مجتبي عليه السلام اشاره كرد و افزود: روحيه جهاد و مبارزه با ظلم در كنار صبر و استقامت فراوان در برابر ناملايمات از ويژگي هاي امام حسن عليه السلام به شمار مي رود به نحوي كه ايشان تبلور واقعي صبوري و مقاومت در برابر بي وفايي هاي جامعه اسلامي آن روزگار هستند. در زمينه خصايص فردي نيز اين امام همام همانگونه كه در روايات هم اشاره شده بسيا سخاوتمند بودند و بارها تمامي اموال خود را بين فقرا تقسيم كردند و از هيچ فرصتي براي كمك به شيعيان دريغ نداشتند. در روايات داريم كه زماني در هنگام طواف حضرت در مسجدالحرام فردي از ايشان تقاضاي كمك كرد و امام مجتبي عليهالسلام كار را نيمه رها كرده و براي رفع حاجات آن فرد حركت كردند. اصحاب گلايه كردند كه امر مهمي را به خاطر اين فرد كنار گذاشتيد، اما امام مجتبي عليه السلام فرمودند مومن حرمتش از خانه خدا بالاتر است و كمك به بنده خدا در اولويت كارها بايد قرار گيرد. به همين خاطر توصيه من به آحاد جامعه بهويژه جوانان عزيز اين است كه هيچگاه كمك به بندگان خدا را به تاخير نيندازند و از اين موضوع به عنوان فرصت براي تقرب الهي بهره ببرند.
وي با اشاره به تبليغات مسمومي كه عليه امام حسن مجتبي عليه السلام در دوران معاويه وجود داشت و دشمن تلاش مي كرد تا خصايص و ويژگي هاي ايشان بر مردم پوشيده بماند گفت:كرم و گذشت امام مجتبي عليه السلام در زمان خود زبانزد بود، اما معاويه تلاش مي كرد تا با بيان دروغ و خلاف واقع در منابر، امام را در برابر مردم كوچك قلمداد كند، اما همانگونه كه در روايات داريم افراد زيادي با همين نيت به ايشان مراجعه مي كردند و قصد تخريب ايشان را داشتند كه امام با مهمان نوازي و كرم خاص خود از آنها دلجويي مي كردند و در آخر اين افراد شرمنده شده و با بيان اين آيه كه اللَّهُ أَعْلَمُ حَيْثُ يَجْعَلُ رِسَالَتَهُ خدا بهتر ميداند که در کجا رسالت خود را مقرر دارد ، از خدمت ايشان مرخص مي شدند كه اين نشان دهنده خنثي شدن توطئه هاي هاي معاويه بود.
حجتالاسلام ابوالقاسمي شجاعت، دليري و جنگاوري امام مجتبي عليه السلام را از ديگر ويژگي هاي ايشان برشمرد و با اشاره به اينكه شايد برخي تصور مي كنند امام به دليل صلح با معاويه از اين خصيصه بي بهره بوده اند گفت: شجاعت امام عليه السلام زيانزد خاص و عام بود و همگان دلاورمردي هاي ايشان را در جنگ صفين ديده بودند، اما تبليغات مسموم معاويه براي اينكه جايگاه شجاعت امام را در نزد مردم كم جلوه دهد باعث بروز اين توهم شد.
وي درخصوص صلح امام حسن عليه السلام با معاويه هم يادآور شد: امام براي اينكه معاويه بر خلاف توافق صلح با اميرالمومنين عليه السلام عمل كرده بود در ابتدا قصد نبرد با معاويه را داشتند، اما متاسفانه به خاطر وجود افراد سست ايمان و پراكندگي از اطراف ايشان و براي مصلحت نظام اسلامي تن به صلح داد تا زمينه براي قيام امام حسين عليه السلام فراهم تا در نهايت بنياد فساد بني اميه برچيده شود. قطعا امام حسن عليه السلام راه حق را راه مبارزه و نبرد با باطل مي دانستند، اما هنگامي كه حامي و همراهي در كنار ايشان حضور نداشت مصلحت در صبر و سكوت ديدند تا نظام اسلامي بيش از اين خسران نبيند. به همين خاطر اعتقاد شيعه اين است كه بايد پشت سر امام و در جامعه امروز ما ولي فقيه زمان حركت كرد و براساس مصلحت سكوت و صبر و يا جهاد را برگزيد تا حركت جامعه اسلامي دچار نقصان نشود. بايد دانست كه رهروي از وليفقيه زمينه ساز رسوايي بيشتر دشمنان اسلام خواهد شد و ما در صلح امام حسن
عليه السلام و قيام امام حسين عليه السلام اين موضوع را به عينه مي بينيم.
حجتالاسلام ابوالقاسمي در ادامه اين بحث به
بهره مندي از سيره و روش امام مجتبي عليه السلام در عصر حاضر اشاره كرد و افزود: جنگ با طاغوت ها
مستمر بوده و منحصر به عصر و زمان خاصي نيست. درسي كه ما از سيره امام مجتبي
عليه السلام مي گيريم اين است كه امت اسلامي نبايد ولي امر زمان را تنها گذارده و پشت او را خالي كند و بايد همواره تابع فرامين ايشان باشند. خوشبختانه ملت عزيز ما در كنار رهبري گرانقدر حضور داشته و براساس فرامين و منويات ايشان در مقابل طاغوت هاي امروزي ايستاده اند و بايد درنظر داشته باشند تا زماني كه اين روند ادامه داشته باشد موفقيت و پيروزي با ماست و به لطف خدا جوانان امروز ايران اسلامي در اين مسير سربلند تر گام خواهند گذاشت.
امام حسن , امام حسن مجتبي , حسن شجاعي , كريم اهل بيت , نسل جوان
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.