خطیبزاده: توافق موقت یا چیزهای شبیه این هیچگاه در دستورکار ما نبوده
«سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران داخلی و خارجی پاسخ داد.
وی در ابتدا روز مادر و زن را به همه زنان ایران زمین و به جامعه خبرنگاری و بانوان خبرنگار تبریک گفت.
خطیبزاده به سفر آیتالله رئیسی به روسیه و گفتوگوی مفصل با پوتین و همچنین دیدار امیرعبداللهیان با سرگئی لاوروف در مسکو اشاره کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در این نشست در پاسخ به سؤالی درباره مذاکرات وین و اختلافها و همچنین اظهارات رابرت مالی و تعیین پیش شرط برای احیای توافق وین گفت: پیشرفت گفتوگوها در مسیر درست است. در هر چهار حوزه پیشرفتهای خوبی داشتیم در برخی اسناد پرانتزها و اختلافها کمتر شده است. بسیاری از ایدههای ایران تبدیل به کلمات شدند از جمله در حوزه تضامین. مهم این است همه اطراف مذاکرات در وین پذیرفتند این است که نباید آنچه در سالهای گذشته با خروج آمریکا از برجام رخ داد تکرار شود. ایدههای کاملا اجرایی و عملیاتی را در وین با واقع نگری ارائه کردیم و معتقدیم این ایدهها امکان گفتوگو درباره تضامین را فراهم کرده است.
وی بیان کرد: ایران در وین است برای یک توافق که دو ویژگی عمده داشته باشد پایدار و قابل اتکاو مسیر اخذ تضامین مهم است.
خطیبزاده تصریح کرد: ایران هیچ پیش شرطی را از روز اول نپذیرفته و طرح این موضوعات اگر برای مسائل رسانهای باشد عبور میکند و معتقد است مذاکرات پیچیده است و نباید با اظهارات پیچیده آن را پیچیده کرد
وی گفت: درباره اتباع ایرانی بازداشت شده در آمریکا نگرانی خود را از ابتدا اعلام کردیم و این موضوع در دستورکار ما بوده و دو مسیر مختلف است. اگر آمریکا به توافقاتی که از قبل بود پایبند باشد این موضوع انسانی قابل حل است. اگر اراده در طرف مقابل باشد میتوانیم به توافق پایدار و قابل اتکا برسیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره بحث توافق موقت نیز اظهار داشت: موضع ما درباره آنچه در وین در حال گفت وگو است روشن و ثابت است. توافقی که دنبال آن هستیم پایدار و قابل اتکاست و هیچ چیزی را کمتر از این نمیپذیرد. آنچه برای ما اصالت دارد کیفیت آن چیزی است که توافق میشود نه چیز کمتر نه بیشتر. توافق موقت یا چیزهای شبیه این هیچگاه در دستورکار ما نبوده است. امیدواریم نماینده اتحادیه اروپا این را به آمریکا منتقل کرده باشد که ضرورت جدی برای رسیدن به توافق کیفی و محتوایی داریم و امیدوارم آمریکا این ضرورت را متوجه شده باشد.
وی اوضاع یمن را تراژدی خواند و تصریح کرد: ایران همواره در کنار مردم یمن برای اینکه صدای این مردم مظلوم تحت فشار به گوش جهانیان برسد و سعی کردیم از سازوکارهای سیاسی بتوانیم به فرآیند گفتوگوهای یمنی – یمنی کمک کنیم. آنهایی که منافع زیادی در فروش سلاح دارند برخی کشورهای اروپایی مثل فرانسه، انگلیس و آمریکا به صورت مشخص دخالت میکنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره رزمایش ایران، چین و روسیه نیز خاطرنشان کرد: این رزمایش با یک هدف صلح و ثبات و امنیت در منطقه انجام شد. روابط ایران با این دو کشور در مسیر رو به گسترش است و یکی از ابعاد همکاری ها در حوزه نظامی است.
خطیبزاده بیان کرد: امروز بحران یمن به وضعیت تراژدیک تبدیل شده و بعد از سالها بمبارانهای ناجوانمردانه حاصل یک چرخش خشونت است. ایران طبعا آمادگی داشته و دارد از تمامی توان و ظرفیت خودش برای گفت وگو و مفاهمه و راهحل دیپلماتیک کمک کند. امیدواریم آنچه از این تریبون گفته شده در پایتختهای اروپایی شنیده شود.
وی درباره جاری شدن آب سد کمال خان نیز اظهار داشت: آنچه بین ایران و مقامات افغانستان در سال های مختلف بحث شده یک قرارداد الزام آور حقوقی است که در سال ۱۳۵۱ درباره حق آبه ایران از هیرمند بین دو کشور اجرا شده و لازم الاجرا و حقوقی است. اصول حقوق بینالملل تأکید میکند که هر کس در افغانستان حاکم است این حق آبه را برای ایران و طبیعت منطقه قائل شود. بسیاری از رودهای مرزی از خاک ایران می آمدند و به افغانستان میرفتند و امروز با این انحراف در آب نه موضوع حق آبه بلکه موضوع محیط زیست منطقه تحت تاثیر قرار گرفته است. در سال آبی گذشته کمتر از ۵ درصد از حق آبه ایران تامین شد و تاکنون هم حق آبهای تامین نشده است. آنچه به عنوان باز شدن سدهای آبی است باید از وزارت نیرو سؤال کرد. به عنوان موضع وزارت خارجه عرض میکنم این قرارداد ۱۳۵۱ تنها قراردادی است که با جدیت به عنوان وظیفه حقوقی طرف افغانستانی پیگیری میکنیم.
بحث چالشهای جدی از سوی آمریکا در موضوع راستی آزمایی سؤال دیگری بود که پرسیده شد و خطیبزاده گفت : یکی از دلایل کندی در وین آماده نبودن آمریکا درباره برخی ایدههای ماست. در برخی حوزهها از جمله راستی آزمایی موضوعات بسیار مهمی همچنان باقی مانده برخی این روزها و از جمله دیروز گفتوگو شده و باید تصمیم سیاسی در واشنگتن درباره برخی موضوعات گرفته شود و امیدواریم این تصمیم سیاسی گرفته شود.
وی در خصوص عکس منتشر شده از سوی اولیانوف مبنی بر اینکه گفتوگوها خوب پیش میرود و مرندی اظهارات دیگری بیان کرد: درباره سفیر روسیه در وین اظهارنظری نمیکنم و همه مذاکره کنندگان در وین اظهارات خودشان را داشتهاند. گفتوگوها در مسیر درست با موضوعات مشخص و نقاط اختلافی روشن و دستورکار دقیق در حال انجام است. معتقدیم اگر به آنچه بر روی میز است تعهد دیده شود و اراده را طرف مقابل داشته باشد گفتوگوها به نتیجه خودش منجر خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره نشست طالبان با نروژ نیز اظهار داشت: ایران مبتکر گفتوگوهای بین الافغانی بوده و از روز اول تلاش کرده این گفت وگوها شکل بگیرد و دو دور در ایران برگزار شد و در سفر هیأت حاکمه سرپرستی افغانستان به ایران آمد گفتوگوهایی انجام شد و براساس گزارش رسیده این گفت وگوها خوب بوه است و آنچه در اسلو اتفاق میافتد ایران به طور جدی همواره طرفدار گفتوگو و مسئولیت پذیر کردن هیأت حاکمه سرپرستی افغانستان است و هر چه به مردم افغانستان کمک کند مورد حمایت ماست. بیش از ۶۰ درصد مردم افغانستان زیر خط فقر هستند و ایران به طور جدی مطالبه میکند وجوه مسدود شده مردم افغانستان آزاد تا مردم افغانستان از این سختی آزاد شوند.
خطیبزاده درباره اعتصاب غذا چند نفر در وین که سؤال یکی از خبرنگاران بود نیز گفت: هر وقت در وین و در بین گفت وگوهای هستهای این تصور ایجاد مییشود که گفتگوها به نتیجه میرسد گروههایی فعال میشوند گروههایی در آمریکا و برخی در رژیم اشغالگر قدس و برخی در منطقه. این ها مهم نیست، آن چه مهم است رسیدن به توافق پایدار و قابل اتکا است که منافع مردم بزرگ ایران را تامین کند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره بدهی کره جنوبی به ایران گفت:متاسفانه بدهی قطعی کره جنوبی به ایران همچنان پرداخت نشده باقی مانده است و آنچه بین دو کشور گفتوگو میشود با سرعت لاک پشتی در حرکت است که نه مورد قبول ماست و نه فراموش میشود اینها پول مردم ایران و منابع قطعی مردم ایران است که نزد دولت کره به امانت است و ما رعایت این امانت را ندیدیدم و آنچه انجام شده بخش کوچکی از پول ما در کره به حساب امنی در سازمان ملل منتقل شده است. منتظر شرایطی هستیم که امکان دسترسی کامل به منابعمان ایجاد شود.
برجام , سخنگوی وزارت امور خارجه , سعید خطیبزاده
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.