خطیبزاده: برگزاری دور هفتم مذاکرات وین در دولت جدید
«سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران که به صورت آنلاین برگزار شد، ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
وی در ابتدا فرا رسیدن عید سعید قربان را تبریک گفت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفتوگوهای بینالافغانی و سفر وزیر خارجه هند به تهران را مورد اشاره قرار داد.
این دیپلمات ارشد کشورمان به گفتوگوی تلفنی ظریف با جوزپ بورل درباره حضور نخستوزیر اسلوونی در گردهمایی منافقین هم اشاره کرد.
* باید صبر کنیم تا دولت جدید مستقر شود
خطیبزاده در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر خارجه و رئیس هیأت ایرانی شرکت کننده در مذاکرات وین مبنی بر اینکه برای مذاکرات احیای برجام در وین باید منتظر دولت بعدی ماند نیز اظهار داشت: مذاکرات در ۶ دور در وین با قوت و جدیت جلو رفت و طبیعی است مردمسالاری دینی در ایران حاکم است و این گفتوگوها به دلیل عدم اجرای آن توسط آمریکا به تاخیرهایی خورد و انتخابات در ایران برگزار شد و طبیعی است به دلیل اقتضائات مردمسالاری و دموکراسی اجازه دهیم دولت مستقر شود و کار را جلو ببرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین گفت: البته سیاستهای کلان نظام همان هایی است که مقام معظم رهبری و نهادهای بالادستی تعیین میکنند، دولت مجری و وزارت امور خارجه اجرا کننده تصمیمات است. این در مسیر عادی ادامه خواهد یافت. مهم این است که منافع مردم و تصمیمات عالیه نظام عینا اجرا شود.
خطیبزاده ادامه داد: لحظهای که ایالات متحده آمریکا به تعهداتش ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام برگردد و ما راستی آزمایی کنیم، طبیعتا جمهوری اسلامی ایران نیز از سرگیری تعهداتش را به صورت کامل خواهد داشت. باید صبر کنیم تا دولت جدید مستقر شود.
* ناآرامی در افغانستان برای ایران قابل تحمل نخواهد بود
وی در پاسخ به سؤالی درباره موج جدید ورود مهاجران افغانستان به ایران نیز گفت: به دقت در مرزها اوضاع را کنترل و زیر نظر داریم. شرایط را سنجیده و بررسی میکنیم و باز هم ادامه خواهیم داد.
خطیبزاده خاطرنشان کرد: امنیت افغانستان امنیت ماست و ناآرامی در افغانستان برای ایران قابل تحمل نخواهد بود. براساس شرایط روز در حال بررسی موضوع و اقدام هستیم.
* عادی سازی روابط امارات با رژیم صهیونیستی
سخنگوی وزارت خارجه درباره عادی سازی روابط امارات عربی متحده با رژیم صهیونیستی و افتتاح رسمی سفارت امارات در سرزمینهای اشغالی بیان کرد: رژیم اشغالگر قدس در حضیض مشروعیت و در حضیض شرایط اجتماعی، سیاسی و اقتصادی خود به سر میبرد و تصور میکند با این اقدامات میتواند برای خود مشروعیتی دست و پا کند.
به گزارش فارس، خطیبزاده بیان کرد: طبیعی است به عنوان رژیمی که منبع خشونت و گرفتاریها در منطقه و ترور است و دههها منابع این منطقه را مشغول این شرایطی کرده که خودش را به عنوان رژیم اشغالگر تحمیل کرده است، این رژیم مشروعیتی از این راه کسب نخواهد کرد.
وی ادامه داد: امارات عربی متحده باید بداند مسئولیت ناآرامیها و آنچه مترتب شود در حضور رژیم اشغالگر قدس در این منطقه، متوجه آنهاست.
* تصمیم شرم آور نهاد قضایی اروپا
وی در پاسخ به سؤالی درباره حکم دیوان دادگستری اروپا در خصوص منع حجاب و تصمیم اعلام شده از سوی نهاد قضایی اروپایی گفت که این یک تصمیم شرم آور است و ادامه داد: عجیب است که وقتی حقوق بشر و حقوق اقلیتها و آزادی مذاهب به اسلام و مسلمانان میرسد در اروپا معنی مضیق پیدا میکند.
وی افزود: این تصمیم اعلام شده یک تصمیم تبعیض آمیز و مهمتر از آن تبعیض ساز است و میتواند باعث افزایش گسترش اسلام هراسی و خشونت علیه مسلمانان در دامنه اروپا باشد. از نهادها و مراجع ذیربط اروپایی انتظار داریم این را اصلاح کنند. این نقض اولیه و بدیهی آزادی شریعت و مذاهب در اروپا و نقض حقوق اقلیتها در اروپاست.
* ایران و مصر
سخنگوی وزارت خارجه درباره برگزاری نشست بین ایران و مصر هم اظهار داشت: همیشه تماسها بین ایران و مصر بوده و هیچ وقت قطع نشده است، ولی سختیها و بالا و پایینیهای داشته است. معتقدیم عادی شدن روابط بین کشورهای بزرگ اسلامی به نفع جهان اسلام و منطقه است و از این عادی شدن روابط و گسترش این مراودات همواره استقبال کردیم.
* بندر چابهار
وی در پاسخ به سؤالی درباره پیشنهاد وزیر خارجه هند مبنی بر اینکه بندر چابهار در مسیر ترانزیتی شمال قرار بگیرد و موضع ایران نیز بیان کرد: بندر چابهار یکی از بندرهای مهم ایران در حوزه توسعه آبی است و کریدور جنوب – شمالی که نزدیک به دو دهه است بین ایران، هند و روسیه در حال گفتوگو است. بخشی از توسعه آن در اختیار شرکتهای هندی قرار گرفته و انتظار داریم شرکتهای هندی به تعهداتشان عمل کنند.
خطیبزاده گفت: آنچه به عنوان زیرساختهای ترانزیت در ایران قرار دارد میتواند در جهت توسعه در این منطقه به کار گرفته شود.
* هیچ چیزی فراتر از برجام پذیرفته نخواهد شد
وی در پاسخ به سؤالی درباره طرح اروپاییها برای برچیده شدن برخی از زیرساختهای هستهای ایران نیز گفت: نه یک کلمه بیش از برجام انجام میدهیم و انتظار داریم و نه یک کلمه کمتر از آن. صرفا براساس تعهدات خود و آنچه مکتوب است عمل میکنیم و طرحهای زیادی شاید این طرف و آن طرف گفته شود و من مشخصا درباره این طرح که شما عنوان کردید، صحبت نمیکنم.
خطیبزاده بیان کرد: آنچه روشن است سیاست کلی و اصولی نظام این است که هیچ چیزی فراتر از برجام پذیرفته نخواهد شد.
* تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا
خطیبزاده در پاسخ به سؤالی درباره بحث تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا گفت: وقتی که با آمریکا به صورت غیرمستقیم گفتوگو میکنیم به حیرت میرسد. اظهارنظری که از سوی آمریکا شنیدیم جای حیرت دارد.
وی افزود: در کنار گفتوگوهای برجام در وین موازی آن، ولی به صورت کاملا جداگانه گفتوگوهایی را با آمریکاییها به واسطه و با انگلیسیها درباره این موضوع بشردوستانه و انسانی داشتیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: همیشه اعلام کردیم که رهایی ایرانیانی که به صورت غیرعادلانه و ظالمانه و به بهانههای واهی در آمریکا و برخی کشورهای اروپایی و دیگر کشورها زندانی شدهاند، اولویت اصلی جمهوری اسلامی ایران است ولی به صورت موضوع بشردوستانه و انسانی به آن نگاه کردیم. آنچه آمریکا انجام میدهد متاسفانه گره زدن یک موضوع انسانی به یک هدف سیاسی است که هیچگاه برای ما قابل قبول نبوده است.
خطیبزاده گفت: در وین موازی با برجام این گفتوگوها انجام شد و به نتیجه رسید یکسری مقدمات در همه طرفها بین ما، آمریکا و انگلیس لازم داشت و همه طرفها رفتند مقدمات خود را انجام دهند و متاسفانه بخشی که مربوط به تعهدات آمریکا بود تا دیروز انجام نشده است و بعد متوجه شدیم بعد از اینکه ایران به طرفهای خودش در ۱+۴ اعلام کرد که دور هفتم در دولت جدید انشاءالله برگزار خواهد شد آمریکا به ناگاه تصمیم گرفت آن را به این پیوند بزند و گفتوگوهایی که درباره این موضوع بشردوستانه است را به گفتوگوهای برجام متصل کند.
به گزارش فارس، سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: هم این رویکرد غلطی است و هم اینکه باعث میشود همه مسیرها دچار سختی شود. اگر امروز آمریکا تعهداتش را در توافق انجام دهد این توافق در آزادی ۱۰ زندانی در همه طرفها یعنی ایران، آمریکا و انگلیس قابل انجام است. توصیه داریم از استفاده سیاسی از یک موضوع انسانی دست بردارند و به جای بیانیههای توخالی اقدام کنند تا بتوانند زندانیان ایرانی خانوادههای خودشان را ببیند اگر علاقهای به آزادی زندانیان دیگر ندارند.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: اگر تعهداتشان را انجام دهند هنوز این مسیر میتواند باز بماند.
* سفر معاون گروسی
وی درباره سفر معاون مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: سفر مقامات فنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران امری طبیعی است و همیشه هم در سطوح مختلف انجام میشود و جزو مراودات ماست که در چارچوب پادمان انجام میشود.
* اختلافنظرهایی که آمریکا بلوکه کرد
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره برگزاری دور هفتم مذاکرات در دولت جدید بیان کرد: طرف آمریکایی به تمامی تعهدات خود ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ براساس ارزیابیهای ما توافق نکرده بود که برگردد.
وی افزود: البته بخش عمدهای از آنچه باید توافق میشد انجام شده بود و یک اختلاف نظرهایی در برخی لیستها و عناوین باقی مانده بود که آمریکا آنها را در دور ششم بلوکه کرد و توافق جدیدی صورت نگرفت ولذا ما هم اجازه دادیم که طرف آمریکایی برود و تصمیم سیاسی خود را بگیرد و در ایران هم با توجه به برگزاری انتخابات و رئیس جمهور منتخب و طبیعتا انتقال آرام و مدنی قدرت، باید یکسری مقدمات فراهم و انتقال موضوعات انجام میشد که براساس تصمیم نهاد بالادستی به عنوان کمیته تطبیق نامگذاری شد و در کمیته تطبیق گزارشها داده شده است.
خطیبزاده ادامه داد: وزارت امور خارجه به عنوان نهاد حاکمیتی دستورات حاکمیت را منتقل و برای اجرایی شدن آن اقدام میکند.
وی خاطرنشان کرد: هیچ تغییر و شکاف عمدهای در تداوم آنچه در دولت دوازدهم انجام میشد وجود ندارد و در دولت سیزدهم هم براساس سیاستهای کلان نظام کار ادامه خواهد یافت و طبیعی است که وزارت امور خارجه در چارچوب تصمیمات حاکمیتی عمل کند، اما دولت به عنوان بدنه اجرایی در این حوزه واجد صلاحیتهای جدی است که باید اجازه دهیم در این انتقال آرام قدرت نیز دولت آقای رئیسی بتواند صدا و نقش خود را داشته باشد.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: در همه دنیا این یک امر عادی است و نه تنها در ایران، البته کشورهایی هستند که نه صندوق رای را دیدند و نه انتقال آرام قدرت را متوجه شدهاند، شاید آنها ندانند ولی برای کشورهای غربی که با این مفاهیم آشنا هستند باید خیلی طبیعی باشد.
* تنها راهی که افغانستان دارد از مسیر گفتوگو میگذرد
خطیبزاده همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر اینکه سخنگوی طالبان گفته اگر نیروهای ترکیه در افغانستان باقی بمانند طالبان با آنها وارد جنگ خواهد شد و واکنش وزارت خارجه درباره تنشها در همسایگی ایران گفت: معتقدیم تنها راهی که افغانستان دارد از مسیر گفتوگو میگذرد. صلح افغانستان اگر قرار است صلح پایداری باشد باید از مسیر گفتوگو بگذرد. گفتوگوهای اصیل بین الافغانی و آنچه در تهران کلید خورد به عنوان چارچوب مفهومی تلاشهای جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
وی گفت: البته این گفتوگوهای اصیل بین الافغانی حتما ابعاد منطقهای دارد و همه کشورهای منطقه باید کمک کنند که طرفهای افغانستانی به راهحلی برای آینده افغانستان برسند و ما هم از همه طرفها همواره دعوت کردهایم در این مسیر حرکت کنند و همیشه آماده بودیم و باز هم آماده خواهیم بود که گفتوگوها را تسهیل کنیم.
* محکومیت حمله صهیونیستها به نمازگزاران در مسجد الاقصی
وی درباره حمله روز گذشته صهیونیستها به نمازگزاران در مسجد الاقصی حمله کردند، گفت: این تعدی که در آستانه عید قربان انجام شده به اشد وجه محکوم است و جمهوری اسلامی ایران از آن اعلام انزجار میکند و یک بار دیگر صهیونیست ها نشان دادند جز مقاومت برای آزادی قدس شریف راه دیگری در مقابل فلسطینیها و جهان اسلام نگذاشتند و صدای واحد جهان اسلام قطعا میتواند در این زمینه کمک کننده باشد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران به تمامی مساعی خودش برای اتحاد جهان اسلام به منظور جلوگیری از این تعدیها و تجاوزات ادامه خواهد داد.
* با گروههای افغانی به صورت فعال در ارتباط هستیم
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره نشست صلح در افغانستان و اخبار منتشر شده درباره حضور یک هیأت روس در این نشست عنوان کرد: جمهوری اسلامی ایران مسیری را که آغاز کرده تا لحظهای که طرفهای افغانی پایبند باشند ادامه خواهد داد. در بعد دوجانبه و چندجانبه با گروههای افغانی به صورت فعال در ارتباط هستیم. نماینده ویژه ما به صورت مستمر با گروههای مختلف چه به صورت حضوری و چه تلفنی در تماس است و آمادگی داریم به صورت حضوری بار دیگر این کار را ادامه دهیم. از هر ابتکاری در این مسیر استقبال و به آن کمک میکنیم.
وی افزود: تنها یک گفت وگوی فراگیر و مرضی الطرفین میتواند به همه برای رسیدن به صلح در افغانستان کمک کند.
* گفتوگوها به نفع منطقه و مردم ایران و عربستان/ تبادل زندانی بین ایران و انگلیس
سخنگوی وزارت خارجه درباره دور بعدی مذاکرات ایران و عربستان و همچنین تبادل زندانیان بین ایران و انگلیس گفت: در هر دو موضوع اجازه دهید در فضای عمومی جزییات را باز نکنم. آنچه توافق شد اگر طرف انگلیسی بخش خود را انجام دهد، ایران هم آمادگی دارد بخش خودش را انجام دهد. اجازه دهید ببینیم مسیر به چه سمتی میرود.
وی افزود: به نفع منطقه و مردم ایران و عربستان است و انشاءالله در مسیری که طرفین توافق داشته باشند ادامه خواهد یافت.
* مردم لبنان هستند که درباره آینده این کشور تصمیم بگیرند/ همواره آماده کمک هستیم
وی در پاسخ به سؤالی درباره انصراف «سعد الحریری» از تشکیل دولت لبنان و برای اینکه شاهد لبنان باثبات داشته باشیم ایران چه اقدامی را صورت داده و میدهد، گفت: این مردم لبنان هستند که درباره آینده این کشور تصمیم بگیرند. هیچ وقت از ارائه کمک به همه طرفهای لبنانی به شمول دولت، گروهها و احزاب پا پس نکشیدیم و همواره اعلام آمادگی کردیم و هر وقت از ما کمک خواستند کمک کردیم و در این فشار اقتصادی که مردم لبنان در آن هستند بارها به دولت لبنان آمادگی خود را اعلام کردهایم و هرگاه دولت لبنان آمادگی داشته باشد از ارسال کمکها در همه ابعاد برای مردم لبنان دریغ نخواهیم کرد.
خطیبزاده بیان کرد: مهم این است که در یک مسیر سیاسی و مسیری که بازتاب دهنده بلوغ و تمدن مردم لبنان باشد، گفتوگوهای سیاسی به نتیجه برسد و هر چه زودتر دولت تشکیل شود.
افغانستان , برجام , سعید خطیبزاده
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.