خطیبزاده: اگر قرار بود خطوط قرمز را رد کنیم توافق چندین ماه قبل رخ داده بود
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) ۲۲ فروردین ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات مطرح شده پاسخ داد.
وی در ابتدا ۲۰ فروردین سالروز ملی فناوری هستهای را تبریک گفت و افزود: به رغم مضایق نظام سلطه بینالمللی، جوانان کشورمان توانستند مرزهای دانش را در قلمرو ایران بزرگ گسترش دهند و این باعث افتخار همه ماست.
خطیبزاده بیان کرد: طی چند روز گذشته امیرعبداللهیان در چارچوب دیپلماسی رمضان گفت وگوهایی با همتایان خود در کشورهای اسلامی داشت با وزرای خارجه عراق، عمان، کویت، قطر و امارات عربی متحده گفتوگوهایی داشت. این روند در چارچوب دیپلماسی رمضان ادامه خواهد یافت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره نامه نمایندگان مجلس به رئیس جمهور نیز اظهار داشت: صدای نمایندگان ملت در طی مذاکرات ۱۱ ماه گذشته همواره شنیده شده است. متنی نهایی نشده که درباره آن صحبت کنیم. با راهبردی شورای عالی امنیت ملی و اجرای وزارت خارجه، خطوط قرمز طابق النعل بالنعل رعایت شده است.
وی خاطرنشان کرد: اگر قرار بود خطوط قرمز را رد کنیم توافق چندین ماه قبل رخ داده بود.
خطیبزاده افزود: هنوز به نقطهای نرسیدیم که طرف آمریکایی نشان دهد به تعهداتش عمل میکند. آمریکا تلاش میکند انرژی و وقت همه را مصروف این کرده که اجزا و عناصری از فشار حداکثری را حفظ کند. آنچه برای ما حائز اهمیت است انتفاع اقتصادی و انتفاع مردم ایران از رفع تحریمهاست.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: تحت تاثیر کمپینها و کارزارهای رسانهای و اظهارات ضد و نقیض قرار نمیگیریم و منافع قطعی ملت ایران چراغ راهنمای ماست و نمیدانیم آیا به توافق میرسیم یا نمیرسیم. چون آمریکا هنوز اراده لازم را برای رسیدن به توافق نشان نداده است.
وی در پاسخ به سؤالی درباره آزادسازی منابع ارزی ایران و سفر یک مقام ارشد به ایران در این خصوص خاطرنشان کرد: من بی اطلاع هستم از خبری که اشاره میکنید. دستگاه دیپلماسی اطلاعی ندارد و فردا سفری در دستورکار قرار ندارد. کره جنوبی بدهی قطعی از فروش نفت و میعانات گازی دارد که به ۸۰ میلیون ایرانی بدهکاری دارد و اقدام موثری برای بازپرداخت آنها صورت نداده است. این دوجانبه است و در چارچوب دوجانبه باید حل و فصل شود و گمانه زنیهای رسانهای نیز تایید نمیشود.
سخنگوی وزارت خارجه درباره تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل نیز بیان کرد: حقوق بشر ارزش والایی است ولی مسلم و روشن است که حقوق بشر نباید قربانی ملاحظات سیاسی شود و سازوکارهای ملل مختلف نباید مورد اغراض کشورهای خاص قرار بگیرد. بارها این سازوکارها مورد سوءاستفاده کشورهای غربی و آمریکا قرار گرفته است. شورای حقوق بشر باید وظایف خود را بدون توجه به این موضوعات دنبال کند. ایران به قطعنامه پیشنهادی کشورهای غربی رای منفی داد از این بابت که جلوگیری کند از اینکه حقوق بشر قربانی اصلی این اقدامات سیاسی شود. این قطعنامه کاملا سیاسی بوده و برای سوءاستفاده از سازوکارهای ملل متحد برای پیشبرد اهداف سیاسی کشورهای غربی بوده است.
وی درباره موج ایران هراسی در افغانستان و موج افغان هراسی در ایران نیز بیان کرد: ایران بیش از ۴ دهه گذشته میزبان کریمانه ای بوده برای همسایگان و عزیزانش در افغانستان. بهترین شاهد برای این رفتار کریمانه و میزبانی محترمانه موج بلاانقطاعی از آوارگان افغانستانی است. همه ما در کنار خودمان اتباع افغانستانی را میبینیم که با ما زندگی میکنند و از تمامی یارانهها و امکانات مردم ایران به صورت یکسان استفاده میکنند. متاسفانه برخی تلاش میکنند اینها نادیده گرفته شود و موج ایران هراسی را در افغانستان ایجاد کنند و واقعیات را تبدیل به مجاز کنند و در ذهن و جان عزیزان در افغانستان منتقل کنند یا برخی در داخل ایران موج افغانستان هراسی ایجاد کنند.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: هیأت حاکمه سرپرستی افغانستان باید به مسؤولیت خود عمل کند موج آوارگان به ایران نمیتواند ادامه یابد و مسؤولیت بر دوش یک همسایه قرار بگیرد و هر چه ایران تلاش کند ظرفیتهای ما محدود است.
خطیبزاده درباره اظهارات مقامات آمریکایی درباره خروج نام سپاه پاسداران از لیست تحریمها نیز بیان کرد: تمامی اجزای فشار حداکثری و عناصر آن باید برداشته شود. آنچه باقی مانده بیش از یک موضوع بین ما و آمریکاست و محوریت آن این است که تمامی اجزای فشار حداکثری برداشته و انتفاع ملت ایران از برجام لحاظ شود. اینکه بایدن امروز یا فردا میخواهد تصمیم بگیرد و … چیزی است که آمریکا باید به تاریخ جواب دهد. ما در چارچوب منافع قطعی ملت ایران عمل میکنیم.
وی درباره سفر اردوغان به ایران نیز عنوان کرد: روابط ایران و ترکیه بادوام بوده است و امن ترین و باثبات ترین مرز را در یکصد سال گذشته بین دو کشور تجربه کردیم. کشورهایی که اشتباه محاسباتی در ارتباط با رژیم اشغالگر قدس کردند بارها نتیجه آن را دیدند. این رژیم هیچ جا پا نمیگذارد مگر اینکه ناامنی با خودش ببرد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اینکه ایران تا چه زمانی منتظر مذاکرات میماند؟ نیز اظهار داشت: آنچه بین ما و اروپا گفت وگو شده نهایی شده است. بین ما و ۱+۴ و اتحادیه اروپا نکتهای باقی نمانده و آنچه هست تصمیمات واشنگتن است که از طریق هماهنگ کننده برجام در حال انجام است. ابتکارات آخر خود را فرستادیم و به محض اینکه ایران و ۱+۴ پاسخی دریافت کنند همه عازم وین خواهیم بود.
وی همچنین گفت: پنجره فرصت تا ابد باز نیست.
خطیبزاده همچنین اعلام کرد که در خصوص ایران و عربستان تحول جدیدی رخ نداده و منتظر تاریخ هستیم و به محض اینکه تاریخ توافق شود اعلام خواهد شد و امیدواریم ریاض به صورت عملی با پاسخهای اجرایی برای دور جدید گفت وگوها عازم بغداد شود.
افغانستان , سخنگوی وزارت امور خارجه , سعید خطیبزاده , مذاکرات وین
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.