خرید بر خط سلامت - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 18384
  پرینتخانه » اقتصادی تاریخ انتشار : 20 اسفند 1398 - 9:13 |
واکاوی دلایل اهمیت توسعه زیرساخت‌های تجارت الکترونیک برای مقابله با کرونا؛

خرید بر خط سلامت

قائم‌مقام وزیر صمت در امور بازرگانی،  روزهای گذشته در نامه‌ای به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خواستار فراهم‌سازی زیرساخت‌های لازم برای تغییر الگوی خرید مردم از حضوری به اینترنتی، جهت مقابله با ویروس کرونا در کشور شد.
خرید بر خط سلامت
|مهدیه هاشمی|
قائم‌مقام وزیر صمت در امور بازرگانی،  روزهای گذشته در نامه‌ای به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خواستار فراهم‌سازی زیرساخت‌های لازم برای تغییر الگوی خرید مردم از حضوری به اینترنتی، جهت مقابله با ویروس کرونا در کشور شد. حسین مدرس خیابانی در متن این نامه با بیان اینکه شیوع ویروس کرونا بخش‌های مختلفی از شبکه تجاری کشور شامل تجار (واردکنندگان و صادرکنندگان، واحدهای صنفی) شبکه لجستیکی و مصرف‌کنندگان متأثر گردیده‌اند،  اهداف حمایتی این وزارت خانه را نام برده است که  شامل بهبود و افزایش پهنای باند کشور، بهبود زیرساخت‌های مرتبط با فروش و توزیع کالا و خدمات و کمک به مصرف‌کنندگان جهت تأمین پایدار موارد مصرفی به‌صورت ایمن (ایمن از حیث ریسک ویروس کرونا) می‌شود. قائم‌مقام وزیر صمت در امور بازرگانی مطابق با اهداف نامبرده، یکی از برنامه‌های وزارت صنعت، معدن و تجارت را  ترویج استفاده از زیرساخت‌های تجارت الکترونیکی، جهت خریدوفروش کالا و خدمات خوانده است. وی در انتها این نامه راهکارهایی جهت نیل به اهداف در نظر گرفته‌شده و ترغیب مصرف‌کنندگان به خرید اینترنتی نامبرده است. بر این اساس «رسالت» در گفت وگو با صاحب‌نظران در مورد میزان احتمال موفقیت تغیر الگو خرید مردم با تجارت الکترونیک برای مقابله با بحران کرونا و  در شرایط کنونی کشور به گفت وگو پرداخت 
تجارت الکترونیک می‌تواند راه گشا باشد اما اکنون اولویت اقتصاد کشور نیست
کامران ندری، اقتصاددان کشور در مورد افزایش تجارت الکترونیک در موقعیت کنونی کشور به «رسالت» می گوید: «کشور ما گرفتار یک بیماری همه‌گیر است که در این زمان تجارت الکترونیک می‌تواند تا حدودی در مسیر تعادل شرایط اقتصادی کشور راه گشا باشد. هر اقدامی برای افزایش خریدوفروش اینترنتی و توسعه تجارت الکترونیک می‌تواند باعث کاهش رفت‌وآمدها در شهر و همچنین آلودگی هوا کمک کند. با این حال مردم در گذشته نیز برای خریدهای خود از تلفن و اینترنت استفاده می‌کردند بنابراین فراهم کردن زیرساخت‌های لازم برای تغییر الگو خرید مردم از حضوری به اینترنتی نوآوری و ابداع ویژه‌ای نیست.»
وی ضمن بیان اینکه کشور نمی‌تواند مشکلات اقتصادی که این ویروس برای کشور به بار آورده است را با چنین برنامه‌هایی به‌صورت جدی حل کند، تأکید کرد: «اگر می‌خواهیم خدمات و تبعات اقتصادی این معضل کاهش یابد، باید جلوی رشد و گسترش این اپیدمی گرفته شود. این کار راهکارهای مخصوص به خود را دارد. کشور چین با قرنطینه کردن شهر ووهان، بیماران را در این استان  محصور کرده و کشور را از خطر ابتلا گسترده‌تر حفظ کرد اما متأسفانه این ویروس در کشور ما به تمام استان‌ها سرایت کرده است.»
ندری با تأکید بر اینکه فراهم کردن زیرساخت‌های لازم برای تغییر الگوی خرید مردم از حضوری به اینترنتی یک راهکار فرعی برای حفظ شبکه‌های تجاری کشور و مقابله با ویروس کرونا محسوب می‌شود، گفت:
 « کشور در وهله نخست باید از راهکارهای جدی‌تر جلوی شیوع این اپیدمی را بگیرد. قرنطینه نکردن یک استان و مسافران کشورهای مبتلا شده به این ویروس از راهکار اصلی کنترل و جلوگیری از گسترش این ویروس در کشور بود که در دستور کار قرار نگرفت.»
دولت نشان داد که از تدابیر لازم برای مدیریت چنین بحران‌هایی بی‌بهره است
وی تصریح کرد: «ما راهکارهای اصلی را رها کرده و صحبت از خریدوفروش اینترنتی می‌کنیم و احتمال موفقیت این ایده برای مقابله با ویروس پایین است چرا که تمام خریدوفروش‌های مردم در خریدهای پیش پاافتاده و یا روزانه خلاصه نمی‌شود . برای مثال افرادی که در حوزه ساختمان‌سازی مشغول به کارند تا مدتی خریدوفروش مصالح مربوط به این فعالیت را انجام نمی‌دهند. بر این اساس کشور باید هزینه مدیریت ناصحیح این بحران را در مسائل اقتصادی کشور بپذیرد.»
ندری ابراز کرد: «مردم در این شرایط مجبور هستند که  به ناچار فعالیت‌های اقتصادی خود را به‌طور موقت، متوقف کنند و بی‌شک این اقدام برای کشور هزینه خواهد داشت اما اگر به دنبال آن بودیم که این هزینه به کشور تحمیل نشود، باید از ابتدا پیش‌بینی و اقدامات جدی قرنطینه و دیگر راهکارها را در دستور کار قرار می‌دادیم. دولت نشان داد که از تدابیر لازم برای مدیریت چنین بحران‌هایی بی‌بهره است.»
این اقتصاددان در انتها ضمن بیان اینکه تجارت الکترونیک چه برای گذر از بحران کرونا و چه در زمان عادی، راهکار خوبی برای پیشبرد فعالیت‌های اقتصادی است، و امری لازم و مطلوب است اما در شرایط کنونی، این موضوع راهکار مؤثری برای مقابله با این اپیدمی نخواهد بود. بورس تمام کشورهای مبتلا به این ویروس سقوط کرده است و آن چیزی که در زمان کنونی اهمیت دارد، کنترل این بیماری است. بر این اساس تنها راهکار اصلی برای حفظ وضعیت اقتصاد و جلوگیری از صدمات و لطمات این ویروس، تمام شدن این بحران یا استفاده از راهکارهایی قطعی است. مشکل اصلی در وهله نخست  اقتصاد کشور نیست بلکه خود این بیماری است بنابراین مهار هرچه سریع‌تر این بیماری در بهبود وضعیت اقتصاد و متضرر نشدن کشور اثری قطعی دارد.»
تجارت الکترونیک راهکاری مطلوب اما در شرایط فعلی کاری پیچیده و غیرعملیاتی
همچنین علیرضا دهقان، استاد علوم ارتباطات دانشگاه تهران ضمن بیان اینکه فراهم کردن زیرساخت‌های لازم برای تغییر الگوی خرید مردم از حضوری به اینترنتی، به‌صورت محدود امکان‌پذیر است اما به‌صورت گسترده، به کاری پیچیده و مشکلی تبدیل خواهد شد، به «رسالت» گفت: «این تصمیم به زیرساخت‌های بسیار مهمی به لحاظ تکنولوژی، بسترهای اینترنتی و مسائل اقتصادی نیازمند است. این خواسته تنها به مخابرات و شورای عالی فضا مجازی مربوط نیست بلکه تمام این دستگاه‌ها  و نهادهای مرتبط دیگری را نیز برای هماهنگی و همکاری احتیاج دارد.»
وی به وضعیت اینترنت کشور اشاره کرده و ابراز کرد: «سرعت و دسترسی به اینترنت نیز از مواردی است که این زیرساخت‌ها را با مشکل مواجه خواهد کرد چرا که سرعت اینترنت در کشور برای چنین برنامه‌هایی پاسخگو نیست. محدودیت اینترنت کشور دلایل مختلفی دارد که یکی از آن‌ها به ملاحظات امنیت کشور مربوط است. بر این اساس مبادلات اقتصادی با چنین شرایطی در کشور و قابلیت‌های موجود، پس از فراهم شدن این زیرساخت‌ها نیز امکان‌پذیر نخواهد بود.»
دهقان با بیان اینکه اینترنتی شدن بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی در کشور دور از ذهن است و حتی شدنی نیست، ادامه داد: «فعالیت‌های اقتصادی کشور اکنون راکد و مراجعه حضوری و رفت‌وآمد شهری کم شده است. با توجه به این وضعیت و با فرض اینکه روزی تمام این فعالیت‌ها نیز از حضوری به اینترنتی تغییر کنند، در مدت کوتاه اتفاق نخواهد افتاد و در موقعیت فعلی کشور فراهم شدن این زیرساخت‌ها و عملی شدن این تصمیم‌ها پس از ریشه‌کن شدن ویروس کرونا ممکن خواهد بود و دیگر نیازی به آن نیست.»
این استاد علوم ارتباطات دانشگاه تهران در انتها با تأکید بر اینکه تصمیم‌گیری ناگهانی برای دنبال کردن این‌چنین سیاست‌هایی اکنون معقول نیست و در کوتاه‌مدت نیز محقق نخواهد شد، تصریح کرد: « مردم اکنون باوجود این بحران اپیدمی در کشور، به‌طور حتم بخشی از فعالیت‌های خود را از حضوری به اینترنتی تغییر داده‌اند. حتی پس از عملی شدن غیر احتمالی این برنامه و تغیر الگو خرید یا مصرف مردم از حضوری به اینترنتی، برای فرهنگ اجتماعی تغییر یافته‌ای که دیگر در آن زمان نیز مطلوب نخواهد بود، چه برنامه‌ای دارند؟زیرا الگو خرید مردم تنها به اقتصاد کشور مربوط نیست بلکه یک حرکت و فعالیت فرهنگی و اجتماعی است. بر این اساس چنین تصمیماتی در بلندمدت برای سهولت انجام فعالیت‌های مردم، امری لازم است اما در زمان فعلی کارکردی مؤثر نخواهد داشت.»
نویسنده : مهديه هاشمي |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای خرید بر خط سلامت بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.