حق گرفتنی است
|نفیسه امامی|
کرونا وضعیت تمام کشورها را در حالت بحرانی و اقتصادها را فلج و توان کادر درمانی را پایین آورده است. بسیاری از سرمایه های مالی صرف هزینههای مربوط به این بیماری شده و دولت ها را به یاری جستن از دیگر کشورها و مؤسسات مالی در مقابله با این ویروس مجبور کرده است.
در این میان، وضعیت ایران با بسیاری از کشورهای جهان تفاوت تأمل برانگیزی دارد. تحریمهای یکجانبه و ظالمانه آمریکا و فشار حداکثری این کشور باعث شده است ورود اقلام مورد نیاز پزشکی و درمانی تا حد زیادی کاهش و درعمل به ستون پنجم کووید ۱۹ تبدیل شود. بنابراین تحریمهای ظالمانه توانایی ایران را برای مقابله با این بحران محدود می کند
و این مسئله میتواند باعث گسترش این ویروس به خارج از مرزهای ایران و مرگ و میر بیشتر در جهان شود.
درحالیکه ایران تاکنون یکی از بدترین شرایط شیوع ویروس کرونا را تجربه کرده است، تحریمها و تأمینکنندگان تجهیزات پزشکی و سازمانهای امدادی نیز به دلیل ترس از گرفتار شدن تصادفی در شبکه تحریمهای آمریکا، از انجام هر نوع مراوده با ایران صرفنظر میکنند.
دیپلماسی ایران در این شرایط تلاش کرده است تا افکار عمومی جهان را نسبت به این مسئله روشن و از سازمانهای بینالمللی برای رفع این محدودیتها کمک بخواهد. حال سؤال اینجاست علاوه بر این اقدامات آیا ایران میتواند از ظلم آمریکا در تداوم تحریمهای ظالمانه و جلوگیری از تحریمهای غذایی و دارویی به مجامع بینالمللی شکایت ببرد و سازمانهای حقوقی بینالمللی که همواره خود را مدافع حق شهروندان کشورها میدانند، میتوانند به حق حیات و سلامتی مردم ایران رسیدگی کنند؟
الهام امین زاده معاون حقوقی سابق رئیسجمهور در گفتوگو با «رسالت» با تأکید بر حفظ ارتباط مناسب با کشورهای متحد با ایران در شرایط بحرانی فعلی میگوید: «در شرایط کنونی باید از هرگونه تیرگی روابط با کشورهایی که یاریرسان ایران در مقابله با کرونا بودند، جلوگیری شود و دیپلماسی کشور باید در این حوزه فعال عمل کند.»
امین زاده به چهار مجمع بینالمللی برای پیگیری حقوقی ایران برای جلوگیری از تداوم تحریمها اشاره میکند و میگوید: «شورای امنیت سازمان ملل یکی از چهار مجمعی است که نماینده ایران در سازمان ملل میتواند اعتراض خود را دراینباره ثبت کند و چنانچه برای این مسئله درخواست جلسه شود، شورای امنیت درباره اقدامات آمریکا تشکیل جلسه خواهد داد.»
معاون حقوقی سابق رئیسجمهور، شورای حقوق بشر سازمان ملل را دومین مجمع برای ثبت شکایت ایران از آمریکا اعلام میکند و ادامه میدهد: «کمیتههای حقوق بشری بر اساس میثاقهایی شکل گرفتند که حق حیات و سلامت مردم را رسیدگی میکنند. شورای حقوق بشر سازمان ملل میتواند بر اعتراض ایران برای داشتن حق واردات دارو و اقلام بهداشتی و پزشکی رسیدگی کند. سازمان بهداشت جهانی نیز میتواند حضور پررنگی در این زمینه داشته باشد.»
وی به نقش دیوان بینالملل دادگستری در مقابله با تحریمهای آمریکا اشاره کرد و افزود: «این دیوان رأی موقتی صادر کرده است که به موجب آن اقلام بهداشتی و دارویی از تحریمهای آمریکا مصون باشند و تبادلات تجاری در حوزه غذا و دارو با ایران انجام گیرد. درحالیکه اکنون بسیاری از شرکتها امکان انجام مبادلات تجاری با ایران را ندارند، زیرا با مشکل تحریمهای ثانویه آمریکا روبهرو هستند.»
امین زاده تحریمهای ثانویه آمریکا را یکی از مشکلات در جریان مبادلات تجاری میان این کشورها و ایران میداند و میگوید: «درحالیکه آمریکا اعلام میکند غذا و دارو جزء تحریمها علیه ایران نیست، اما به دلیل وجود تحریمهای ثانویه این موارد نیز شامل تحریم میشوند و باید درباره آنها اطلاعرسانی و شفافسازی صورت گیرد و افکار عمومی جهان در جریان اقدامات ظالمانه آمریکا قرار بگیرند.»
وی در پایان همت جوانان و پزشکان ایرانی در مقابله با ویروس کرونا را موفقتر از دیگر کشورها قلمداد میکند و ادامه میدهد: «ایران باید شکایت خود را از تحریمهای مستقیم و ثانویه آمریکا علیه خود به گوش جهانیان برساند، زیرا تبعات آنها نهتنها حق سلامت شهروندان ایرانی را به مخاطره میاندازد، بلکه میتواند باعث تسری به سایر کشورها شود و حق حیات دیگر مردم جهان را نیز به خطر بیندازد.»
الهام امین زاده , کرونا , نفیسه امامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.