جاذبه‌های تاریخی سایر ادیان در تهران؛ نماد هم‌زیستی و صلح - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 51973
  پرینتخانه » اخبار دیگران تاریخ انتشار : 15 مهر 1400 - 13:08 |

جاذبه‌های تاریخی سایر ادیان در تهران؛ نماد هم‌زیستی و صلح

تهران علاوه بر اینکه اقوام مختلف را در خود جای داده، محل سکونت پیروان ادیان و اقلیت‌های مذهبی متعددی است که هر کدامشان دارای عبادتگاه‌ها و اماکن مذهبی مخصوص به دین خود هستند.
جاذبه‌های تاریخی سایر ادیان در تهران؛ نماد هم‌زیستی و صلح

تهران علاوه بر اینکه اقوام مختلف را در خود جای داده، محل سکونت پیروان ادیان و اقلیت‌های مذهبی متعددی است که هر کدامشان دارای عبادتگاه‌ها و اماکن مذهبی مخصوص به دین خود هستند. در این مقاله به معرفی مهم‌ترین اماکن مذهبی اقلیت‌های دینی در تهران می‌پردازیم.

کشورمان ایران از دیرباز محل زندگی اقوام و پیروان ادیان مختلف مانند دین اسلام، زرتشت، یهود و مسیحیت بوده و پیروان این ادیان هر کدام اماکن مذهبی و عبادتگاه‌های مخصوص به خود را داشته و دارند. پیروان این ادیان امروز هم در کنار یکدیگر در صلح زندگی می‌کنند و اقلیت‌های دینی ایران را تشکیل می‌دهند. برخی از نقاط ایران محل زندگی گروه خاصی از اقلیت‌های دینی است؛ برای نمونه بیشترین پیروان دین زرتشت در استان یزد زندگی می‌کنند و در این منطقه آتشکده‌های بسیاری دیده می‌شود. شهر اصفهان محل زندگی بسیاری از یهودیان و ارمنیان مسیحی است و تعداد قابل توجهی کنیسه‌ و کلیسا در این شهر وجود دارد. شهر تهران هم به عنوان پرجمعیت‌ترین و بزرگترین شهر ایران، مصداقی کامل از زندگی پیروان ادیان مختلف در کنار یکدیگر است. در این شهر بزرگ چندین کلیسا، کنیسه و حتی آتشکده وجود دارد که آشنایی با آن‌ها خالی از لطف نیست. در این مقاله به معرفی ۵ مورد از دیدنی‌ترین عبادتگا‌ه‌های اقلیت‌های دینی در تهران می‌پردازیم.

 

کلیسای انجیلی حضرت پطرس

کلیسای انجیلی پطرس که در خیابان سی تیر واقع شده و به ثبت ملی نیز رسیده، یکی از زیباترین عبادتگاه‌های مسیحیان در ایران است. این کلیسا در دوره‌ی قاجار توسط مبلغ‌های مذهبی پروتستان ساخته شده و تلفیقی از معماری ایران قاجار و اروپای قرن نوزدهم را به زیبایی نشان می‌دهد. پلان مستطیلی شکل، نمای آجری، برج ناقوس، دیوارهای بلند و نورگیرهای زیاد روی هر دیوار از ویژگی‌های خاص معماری این ساختمان هستند. زمین این کلیسا توسط ناصرالدین شاه به میسیونرهای آمریکایی داده شد و بعد از آن بخشی از زمین به ساخت مدرسه‌ی آمریکایی ساموئل جردن اختصاص یافت. اکثریت افرادی که برای عبادت به این کلیسا می‌آیند، از مسیحیان ارمنی و آشوری تهران هستند، اما امروزه بسیاری از مسیحیان کره‌ای ساکن تهران نیز در این کلیسا عبادت می‌کنند. اگر روزی گذارتان به خیابان سی تیر افتاد، بازدید از این کلیسای زیبا را از دست ندهید.

اگر قصد سفر به تهران و بازدید از خیابان سی تیر را دارید، در مرکز شهر تهران یا هر نقطه‌ای که مد نظر شما باشد سوئیت‌های بسیار برای اجاره وجود دارد. اجاره سوئیت در تهران به دلیل اختصاصی بودن، از لحاظ بهداشتی استانداردهای بالاتری نسبت به سایر انواع اقامتگاه دارد.

 

 

کلیسای مریم مقدس

کلیسای مریم مقدس در خیابان میرزا کوچک خان، یکی دیگر از آثار ثبت ملی ایران است که در دوره‌ی پهلوی و به دنبال مهاجرت بسیاری از مسیحیان ارمنی ساکن ایران به تهران ساخته شده است. ساکنین ارمنی این محله بخاطر نداشتن عبادتگاهی در نزدیکی خود، تصمیم به ساخت این کلیسا گرفتند. هزینه‌ی ساخت کلیسای مریم مقدس که توسط خیری به نام رومان عیسی یان تقبل شد، ۶۰ هزار تومان بود. کلیسای مریم مقدس که اولین کلیسای جامع ارمنیان ساکن ایران محسوب می‌شود، در ابتدا توسط معماری ارمنی به نام نیکلای لائوری، و پس از مرگ او توسط معماری روسی-گرجی به نام نیکلای مارکف ساخته شد. طرح این ساختمان که بیشتر از همه از معماری ارمنی تاثیر گرفته، به صورت صلیب شکل و دارای یک محراب بزرگ، دو گنبد و ناقوس‌خانه است. در کنار ساختمان کلیسا موزه‌ای هم ساخته شده که در آن تصاویر جالبی از مسیحیان ارمنی، لباس‌های سنتی ارمنی و همچنین کتب خطی دینی به نمایش گذاشته شده‌اند. در محوطه‌ی کلیسا هم قبور چند نفر از افراد سرشناس ارمنی دیده می‌شود. بازدید از این کلیسا به غیر از روزهایی که در آن مراسم دینی انجام می‌گیرد، برای عموم آزاد است.

 

کنیسه عزرا یعقوب 

کمتر کسی هست که نام محله‌ی قدیمی عودلاجان تهران را نشنیده باشد و حداقل یک بار در کوچه‌های باریک آن قدم نزده باشد. در انتهای یکی از همین کوچه‌های تنگ و باریک عودلاجان، یکی از قدیمی‌ترین کنیسه‌های یهودیان ساکن تهران قرار گرفته که تنها با درب فلزی قدیمی و طرح‌های ستاره یهود روی آن قابل شناسایی است. کنیسه‌ عزرا یعقوب بر خلاف درب کوچکی که دارد، بیش از پانصد متر مساحت دارد و در دوره‌ی قاجار به خواست تاجری یهودی به نام عزرا یعقوب ساخته شده است. داخل این کنیسه علاوه بر عبادتگاه، یک آب انبار و مکتب خانه هم قرار دارد و جالب است بدانید که در زمان جنگ جهانی دوم، چندین خانواده‌ی یهودی لهستانی در این کنیسه پناه داده شده‌اند. این کنیسه‌ی زیبا بخاطر داشتن معماری خاص دوران قاجار به ثبت آثار ملی ایران هم رسیده و البته هنوز هم محل عبادت یهودیان تهران است. برای بازدید از کنیسه‌ عزرا یعقوب حتما باید از قبل هماهنگ کنید.

پیشنهاد می‌کنیم در سفرتان به تهران، اقامت خود را در نزدیکی محله‌های قدیمی انتخاب کنید. برای رزرو هتل تهران از جاباما کمک بگیرید.

کنیسه حیم

کنیسه حیم اولین کنیسه‌ی یهودیان در تهران است که در فضای شهری و خارج از محله‌های یهودی نشین ساخته شده است. این کنیسه که در خیابان سی تیر واقع شده، در میان تحولات مشروطه و با ورود نمایندگان یهودی در مجلس ساخته شد و بعدها در نزدیکی آن به تدریج یهودیان ساکن شدند. این کلیسا و مناطق اطراف آن بخصوص در دوران جنگ جهانی دوم، محل سکونت مهاجران یهودی لهستانی شد که به ایران پناه می‌آوردند. کنیسه حیم امروزه فقط در روزهای مقدس باز است و برای بازدید از آن حتما باید هماهنگی قبلی انجام دهید.

 

آتشکده آدریان

دین زرتشت یکی از قدیمی‌ترین ادیان ایران و جهان است و هنوز هم در ایران پیروان زیادی دارد. شاید تعجب کنید که پیروان این دین باستانی در تهران سکونت دارند و عبادتگاه مخصوص به خود را نیز دارند. آتشکده‌ی آدریان در خیابان سی‌تیر واقع شده و تنها عبادتگاه زرتشتیان در تهران است. ساختمان آتشکده در دوره‌ی قاجار ساخته شده و در معماری آن از تخت جمشید و عناصر معماری ایران باستان الهام گرفته شده است. جالب‌ترین نکته‌ی مربوط به این آتشکده، آتش آن است که توسط چند موبد زرتشتی در سفری ۲۵ روزه از یزد به تهران آورده شده و در جشن آذرگان در آتشدان آدریان قرار داده شده است. گفته شده که این آتش بازمانده از آتش آتشکده‌ی باستانی آذرفرنبغ است که موبدان زرتشتی هزاران سال از آن پرستاری کرده‌اند. اگر گذرتان به خیابان سی تیر افتاد، بازدید از این آتشکده‌ی زیبا را فراموش نکنید.

اگر قصد سفر به تهران و حتی سایر شهرهای ایران را دارید، می‌توانید گزینه‌ی اجاره روزانه را برای اقامت خود انتخاب کنید. در این نوع از اقامت به راحتی می‌توانید ساعت ورود و خروج، همچنین هزینه‌ی سفر خود را مدیریت کنید.

|
برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای جاذبه‌های تاریخی سایر ادیان در تهران؛ نماد هم‌زیستی و صلح بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.