توصيه ثبات قدم به جوانان
| حميدرضا ترقي | قسمت دوم |
*نکته مهمّي که به نظر من هست، مسئله ثبات و عدم لغزش است؛ من خواهش ميکنم به اين اهمّيّت بدهيد. شما با يک مجموعه جوان داريد کار ميکنيد؛جوان در معرض دو آسيب است: يکي آسيب عدم ثبات در راه، آن تغيّر فکري؛ يکي هم آسيب دچار شدن و مبتلا شدن به ابتلائات بشري؛ مُجمل و سربستهاش اين است. مراقب باشيد اين جوانهاي شما از اين آسيبها محفوظ بمانند؛ در صراط مستقيم ثبات لازم است، بايد داراي ثبات باشند.۱۰/۵/۹۸
*پيشرفت کنيد. اين احتياج دارد به اينکه اين جوهر نخبگي در شما تعالي پيدا کند؛ اين نبايد متوقّف بشود. شما نخبهايد، عزيزيد و ارجمنديد به خاطر نخبگيتان؛ در اين هيچ ترديدي نيست. حالا گيرم به قول آن جوان عزيزمان قدر ندانند و به نخبگيِ شماها اهمّيّت ندهند ولي خب شما نخبهايد، بدون شک؛ امّا معنايش اين نيست که راه شما همين جا تمام شد؛ «يعني بنابراين شما ديگر احتياج به اينکه بيشتر تلاش کنيد نداريد [چون] نخبه هستيد»؛ نخير، بايستي تلاش کنيد، بايد کار کنيد، بايد بر ظرفيّت وجودي خودتان بيفزاييد؛ در همه رشتهها ما اين نياز را داريم و بايد پيش برويم. پس بنابراين اين توصيه اوّل: ادامه حرکت و ادامه کار.۱۶/۵/۹۸
*نگذاريد که وسط راه بمانيد و ادامه ندهيد کار را، و راه را. ۱۶/۵/۹۸مقام معظم رهبري
دومين توصيه از پنج توصيه رهبري
(بدون توقف مسير پيشرفت را ادامه دهيد )
ثبات در مباني ديني
واژه «ثبات» مأخوذ از ماده «ثبت»، ضد «زوال» و به معناي ايستادگي و مقاومت بوده و اغلب در باب جهاد مورد استعمال قرار ميگيرد؛ چنانچه خداوند متعال با دعوت از مؤمنين براي ايستادگي و مقاومت در برابر کفار، خطاب به آنان ميفرمايد: (يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا إِذا لَقيتُمْ فِئَةً فَاثْبُتُوا وَ اذْکُرُوا اللَّهَ کَثيراً لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ): اي کساني که ايمان آوردهايد، چون با گروهي [از سپاه دشمن] رو به رو شديد، ثابتقدم باشيد و خدا را [بر زبان و دل] بسيار ياد کنيد، باشد که رستگار گرديد.
همچنين در فرازي از زيارت عاشورا نيز آمده است:
اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي شَفَاعَةَ الْحُسَيْنِ يَوْمَ الْوُرُودِ وَ ثَبِّتْ لِي قَدَمَ صِدْقٍ عِنْدَکَ مَعَ الْحُسَيْنِ وَ أَصْحَابِ الْحُسَيْنِ الَّذِينَ بَذَلُوا مُهَجَهُمْ دُونَ الْحُسَيْنِ؛ خداي من، شفاعت حسين
”عليه السلام” را در روز ورود نصيبم بدار و گامهاي حقيقيام را همراه با امام حسين
”عليه السلام” و يارانِ او که خونشان را فداي حسين”عليه السلام” کردند، در نزد خود ثابت و محکم بدار.
البته بايد توجه داشت که ميان اين دو واژه تفاوتهايي نيز وجود دارد؛ از جمله اينکه به گفته برخي از لغويان، «ثبات» ويژه امور مادي و «استقامت» مربوط به امور معنوي است؛ هر چند که در محاورات و استعمالات رايج در کنار يکديگر و بدون فرقگذاري به کار ميروند.
رسول خدا صلي الله عليه و آله در خطابه مي فرمايند :
“مَعاشِرَالنّاسِ، أُنْذِرُکُمْ أَنّي رَسُولُ الله قَدْخَلَتْ مِنْ قَبْلِي الرُّسُلُ، أَفَإِنْ مِتُّ أَوْقُتِلْتُ انْقَلَبْتُمْ عَلي أَعْقابِکُمْ؟ وَمَنْ يَنْقَلِبْ عَلي عَقِبَيْهِ فَلَنْهان يَضُرَّالله شَيْئاً …”
همانا من رسول خدايم، پيش از اين نيز رسولاني آمده و سپري شده اند، پس آيا اگر من بميرم يا کشته شوم به جاهليت برمي گرديد؟ هرآن کس که به عقب برگردد به خدا زيان نخواهد رساند و او به سپاس گزاران شکيبا، پاداش خواهد داد.
نکته اخلاقي اين فراز نوراني اين است که اگر حقانيت يک مطلب و يا موضوعي را تشخيص داديم بايد در تحقق آن ثابت قدم باشيم و با تغيير شرايط نيز همواره به آن اقدام کنيم و معتقد باشيم. در امور دنيوي و ماديات نيز چنين است، شما براي موفقيت در هرکاري، يک ابزار بسيار قوي و سودمند همواره نياز داريد، پشتکار و صبر. کساني که به دنبال تفريح، بازي و سرگرمي هستند قطعاً درکارهاي مهم موفقيتي نخواهند داشت و کساني که از همه تفريحات و سرگرمي ها مي زدند، لذت کار و تلاش مستمر براي کسب موفقيت در مراحل زندگي را خواهند چشيد. خداوند نيز در قرآن به اين مطلب صراحتاً توجه ميکند.
(وَ أَنْ لَيْسَ لِلْإِنْسانِ إِلاَّ ما سَعي، وَ أَنَّ سَعْيَهُ سَوْفَ يُري) انسان همواره نتيجه سعي و تلاش خود را مي بيند. اين درس را پيامبر صلي الله عليه و آله در حدود ۱۴۰۰ سال پيش بيان فرمودند. هر چند که ايشان اين درس را در مورد عقايد مطرح کردند ولي نگهداري اين عقيده اخلاق است.
پس هر کار و فعاليتي با پشتکار و ثبات قدم و پيگيري نتيجه مي دهد و ما همواره براي موفقيت بايد اين سه اصل را مورد توجه قرار دهيم و مدنظر داشته باشيم.
ثبت قلبي علي دينک
ثبت اقدامنا
لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا
اين نمونه دعاها و خواسته هاي انسان هاي متعالي از خداوند است که به آنها ثبات در عمل و اقدام و ثبات در عقيده و ايمان بدهد تا از مسير منحرف نشده و راه حق را تا پايان و نتيجه ادامه دهند
عامل ثبات قدم در صراط مستقيم چيست؟
اگر خداوند نيت و اراده و عزم را و همچنين مرتکب گناه نشدن از روي علم و عمد را در انساني مشاهده کند به ميزان پاکي نيت و استواري عزمش او را در پيمودن راه صحيح زندگي و رسيدن به مقصد سعادت ياري ميکند.
رابطه ثبات با استقامت
استقامت يا همان برخورداري از ارادهاي پولادين در انجام کارهاي مهم زندگي که جهتدهنده مسير زندگي به حساب ميآيد، از جمله مهمترين بايدهاي فردي و فضائل اخلاقي به شمار ميرود و عزت و سربلندي انسان را به دنبال خواهد داشت. اين فضيلت اخلاقي از آنچنان اهميتي برخوردار است که نبي مکرم اسلام”صلي الله عليه و اله” در وصيت خود به اميرمؤمنان علي”عليه السلام” فرموده است:
قلتُ: يا رسولَ اللّه، أوصِني. قال: قُلْ «رَبِّيَ اللّه» ثُمَّ استَقِمْ. قلتُ: رَبّيَ اللّه ُو ما تَوفِيقي إلاّ باللّه، علَيهِ تَوكَّلتُ و إلَيهِ اُنيبُ. قالَ: لِيَهْنِكَ العِلمُ أبا الحَسَنِ، لقد شَرِبتَ العِلمَ شُربا و نَهلتَهُ نَهَلاً)امام علي”عليه السلام”( گفتم: اي رسول خدا! مرا سفارشي فرما. فرمود: بگو: پروردگار من خداست و آنگاه [بر اين گفته ] ايستادگي كن. من گفتم: پروردگار من خداست و توفيقي جز از خدا نخواهم، به او توكّل ميكنم و به سوي او باز ميگردم. رسول خدا فرمود: علم گوارايت باد، اي ابا الحسن! كه دانش را به وجه أحسن نوشيدي و از آن به خوبي سيراب گشتي.
از همينرو در همه کتب آسماني و گفتار همه پيامبران و اوليإ خدا و امامان معصوم”عليهم السلام” با تأكيدهاي فراواني، به صبر و استقامت سفارش شده است، به طوري كه آن را اكسير اعظم و كيمياي كليدي مشكلات دانستهاند و ضد آن يعني عجز و ضعف و سست عنصري را موجب انحرافات و بدبختيهاي ويرانگر تشخيص دادهاند.
کليد موفقيت جوانان
علي رغم اينکه ايستادگي و پايداري در صراط مستقيم و در راستاي رسيدن به هدف به جهت نيازمند بودن به مهيا شدن عوامل و رفع موانع، براي بيشتر مردمان امري بسيار سخت و دشوار به شمار ميرود. بر اساس آموزههاي اسلامي کليد دستيابي به موفقيت و پيروزي در همين ثبات بر اصول و اعتقادات نهفته است؛ چنانچه قرآنکريم در اين رابطه ميفرمايد: (إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنْتُمْ تُوعَدُونَ): در حقيقت كساني كه گفتند پروردگار ما خداست و سپس ايستادگي كردند، فرشتگان بر آنان فرود ميآيند [و ميگويند] هان
بيم نداشته باشيد و غمگين مباشيد و به بهشتي كه وعده يافته بوديد، شاد باشيد؛ چرا که هر چه کاري ارزشمندتر باشد، شرايط سختتر و موانع بيشتري را با خود همراه دارد؛ چنانکه بعضاً مخالفاني هستند که هر دم مانعتراشي کرده و سنگ پيش پاي شخص انداخته و يا حتي درگيري پديد ميآيد که عبور از موانع و رسيدن به هدف را سختتر ميکند. در حالي که استقامت و ثبات قدم، کليد پيروزي بر اين مشکلات است؛ چنانچه حافظ شيرازي ميسرايد:
صبرکن حافظ به سختيِ روز و شب عاقبت روزي بيابي کام راثبات در اقدام و فکر و انديشه در انسان محتاج به تقويت مباني ايماني و اعتقادي وي است ؛ کسي که در فکر و عمل از ثبات برخوردار است و دچار ترديد و دودلي نميشود و در برخورد با موانع و مشکلات دچار سرگرداني نميشود و باعزم و اراده به حرکت خود به سوي هدف پيش ميرود و کار و ماموريت خودرا نيمه تمام نميگذارد يقينا در زندگي فردي و اجتماعي موفق و سربلند خواهد بود .
انسانهاي باثبات فکري به ثبات سياسي و فرهنگي جامعه کمک ميکنند.
عناصر با ثبات فکري در مديريت اقتصادي جامعه ثبات ايجاد ميکنند.
جوانان با ثبات و استقامت ماموريت خودرا تا رسيدن به هدف با موفقيت به انجام ميرسانند.
آفت بي ثباتي و تغيير فکر و عقيده تهديد کننده آينده جوانان است و بايد با تقويت زيربناهاي عقيدتي و عملي خود را از اين آفت حفظ نمايند .
جوان , جوانان , حميدرضا ترقي , کليد موفقيت جوانان , مقام معظم رهبري
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.