تهديد توخالي اروپا
مقامات اروپايي مواضع ضد و نقيض و پارادوکسيکالي را در قبال برجام اتخاذ مي کنند! اخيرا يک مقام اروپايي در مصاحبه با خبرگزاري آسوشيتدپرس تصريح کرد گفتوگوهايي در تمامي سطوح با ايران در جريان است. او گفت در صورتي که هيچ چيز تغيير نکند، کشورهاي اروپايي ممکن است به مکانيسم تعبيهشده در برجام براي حل و فصل اختلافات متوسل شوند که اين اقدام در نهايت ميتواند به بازاعمال تحريمها عليه تهران منجر شود.اين تهديد در حالي صورت مي گيرد که اتحاديه اروپا و خصوصا تروئيکاي اروپايي طي يکسال اخير، کمترين اقدامي در راستاي حفظ توافق هسته اي صورت نداده و حتي با سياستهاي ضد ايراني دولت ترامپ نيز همراه شده اند.
اشاره مقام اروپايي به بندهاي ۳۶ و ۳۷ در توافق هستهاي برجام است که در آنها ساز و کارهاي حل و فصل اختلاف ميان طرفهاي برجام، در صورت بروز مناقشه مفصلاً شرح داده شدهاند. طبق اين دو بند، در صورتي که کشورهاي اروپايي ايران را به عدم پايبندي به توافق هستهاي متهم کنند و تصميم بگيرند مسئله را به کميسيون مشترک برجام ارجاع دهند، ايران به عنوان طرف متشاکي ۳۰ روز فرصت خواهد داشت رضايت طرف شاکي (کشورهاي اروپايي) را جلب کند. در صورتي که رضايت طرف شاکي جلب نشود، پرونده پس از چند روز به شوراي امنيت سازمان ملل متحد ارجاع خواهد شد.
شوراي امنيت ظرف يک ماه بعد از دريافت اين شکايت بايستي درباره بازگشت تحريمهاي ايران رأيگيري کند، اما کشورهاي غربي در مذاکرات برجام ساختار اين رأيگيري را به گونهاي تغيير دادهاند که امکان وتوي نظر کشورهاي غربي درباره برگرداندن تحريمها عليه ايران به کل از روسيه و چين سلب شده است.
عبور ذخاير اورانيوم غني سازي شده جمهوري اسلامي ايران از سقف ۳۰۰ کيلوگرم( سقف تعيين شده در برجام )، مولد مباحث تازه اي در حوزه سياست خارجي کشورمان بوده است. واقعيت امر اين است که اقدام هوشمندانه اخير جمهوري اسلامي ايران، پيام قاطعانه اي را به طرف مقابل، آن هم حدود يکسال پس از خروج ترامپ از برجام مخابره كرده است. اين تصميم هوشمندانه و قاطعانه در حالي اعلام شد كه طي يك سال اخير، تروئيكاي اروپايي نه تنها اقدامي در راستاي احياي برجام و منافع ملت ايران صورت نداد، بلكه با بازي مستقيم خود در زمين دولت ترامپ، زمينه را براي مهار همزمان قدرت “هسته اي “،”موشكي” و ” منطقه اي ”
كشورمان فراهم ساختند. مطابق بند ۳۶ برجام، جمهوري اسلامي ايران حق دارد در صورت نقض تعهدات طرف مقابل ، تعهدات برجامي خود را به صورت كلي يا جزئي متوقف سازد. از اين رو اقدام اخير جمهوري اسلامي ايران از پشتوانه اي کاملا حقوقي و فني برخوردار است.
از سوي ديگر، ايالات متحده آمريکا همچنان رويکرد “فشار” و ” مذاکره” را در دستور کار سياست خارجي خود ( در قبال ايران ) قرار داده است. اين در حالياست که موضوعاتي مانند انهدام پهپاد آمريکايي توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامي و اراده جمهوري اسلامي ايران مبني بر کاهش تعهدات خود در برجام، قدرت مانور دولت ترامپ را به شدت محدود ساخته است. در چنين شرايطي عبور ذخاير اورانيوم غني سازي شده ايران از مرز
۳۰۰ کيلوگرم، قدرت جمهوري اسلامي ايران را در منازعه با طرف مقابل، تقويت کرده است. در هر حال، حتي تهديد اروپا به استفاده از مکانيسم ماشه نبايد منجر به عقب نشيني جمهوري اسلامي ايران از تصميمات مقتدرانه اخير خود ( در خصوص کاهش تعهدات خود در برجام) باشد.
منبع: آسوشیتدپرس
آسوشيتدپرس , اروپا , ایران , برجام
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.