تمنای دیپلماسی غلط
|راضیه فراهانی|
اواخر بهمن ۹۸ بود که دولت ایران درباره شیوع ویروس کرونا در کشور خبر داد و در کمتر از یک ماه، وزیر امور خارجه کشورمان با ارسال نامهای به آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد خواستار پایان دادن تحریمهای دولت آمریکا که مانع عمدهای برای مبارزه با شیوع کروناست شد. پسازاین اقدام وزارت خارجه فشارها علیه دولت آمریکا بسیار گسترده شد و میتوان گفت طیفهای سیاسی در برخی کشورها لغو تحریمهای ایران را درخواست کردند.
اما در ادامه ایران با پاسخهای منفی آمریکا مواجه شد. بسیاری از کارشناسان در این حوزه معتقدند که این تلاشها (نامهنگاریها) قادر به تغییر جدی در مسئله رفع تحریمها نیست چراکه اگر نامهنگاری و مذاکره دردی را دوا میکرد طی ۷ سال گذشته این اتفاق رخ میداد. روزنامه «رسالت» در ادامه گفتوگویی با دو کارشناس مسائل بینالمللی داشته که مشروح آن را در متن گزارش میخوانید.
* نامهنگاریها تأثیری بر رفع تحریمها ندارد
رحمان قهرمانپور، کارشناس مسائل بینالمللی در گفتوگو با «رسالت» اظهار داشت: «این نوع نامهنگاری و اظهارنظرها منوط به عرصه و افکار عمومی است. یعنی در این درخواستها تلاش شده تا افکار عمومی را نسبت به ادامه تبعات انسانی بر اثر تحریمها آگاه کنند. اما در سطوح دولتی و سازمانهای بینالمللی هنوز حرکت جدی که نشاندهنده آن باشد که عدهای از دولتها این موضوع را تبدیل به دستور کار سازمانهای بینالملل کردند، آغاز نشده است.»
وی ادامه داد: «با توجه به موضوعات مذکور میتوان گفت شاید مسئله کرونا هنوز در شورای امنیت و سایر نهادها به عنوان تهدیدی علیه نظام و امنیت بینالمللی شناخته نشده است تا به دنبال آن موضوع تحریمها در دستور کار سازمانهای بینالمللی قرار گیرد.»
این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: «واقعیت آن است ما بیشتر از آنکه از تحریمهای بینالمللی متضرر شویم، از تحریمهای یکجانبه آمریکا زیان دیدهایم و رفع آنها تنها به تصمیم دولت آمریکا بستگی دارد، اما با توجه به سیاستهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا و صحبتهایش مبنی بر لغو بودجه پرداختی به سازمان بهداشت جهانی به این نکته میرسیم که چنین دولتی هیچ تأثیری از افکار عمومی جهان نمیپذیرد.»قهرمانپور با اشاره به اینکه عقل سلیم توقف نامهنگاریها را نمیپذیرد، افزود: «دولتها از هر فرصتی برای رساندن صدای خود به جامعه جهانی استفاده میکنند تا به قدرتشان بیفزایند. اما نباید انتظار داشت که این فعالیتها منجر به لغو تحریمها میشود. ایران باید در سطح جهانی تلاش و متحدانی پیدا کند که بهصورت جدی از آمریکا و مجامع بینالمللی درخواست لغو تحریمها را داشته باشند، اما درنهایت باید تأکید کرد با تلاشهایی که هماکنون برای لغو تحریمهای ایران صورت گرفته نمیتوان توقع اتفاق خاصی داشت.»
* سیاست درخواست لغو تحریمها کاملا غلط است
همچنین ابوالفضل ظهرهوند، کارشناس مسائل بینالملل دراینباره به «رسالت» گفت: «اگر این نوع نامهنگاری و تلاشها طی ۷ سال گذشته نتیجهبخش بود به طورحتم در شرایط کنونی که اروپا و آمریکا در بدترین شرایط خود قرار دارند و با مشکلات ساختاریشان دستوپنجه نرم میکنند نتیجه میداد. به نظر میرسد در این مقطع از زمان این تحرکات نه با عزت، نه با مصالح و نه با حکمت کشورمان همراهی ندارد.»وی ادامه داد: «میگوییم با عزت کشور ما همراهی ندارد، زیرا هماکنون قابلیتهای کشورمان را نسبت به نظام سرمایهداری و نظام لیبرال به نمایش گذاشتهایم. به معنای دیگر ایران با توجه به تمام تحریمها، تهدید و فشارها توانسته به بهترین شکل در مقابل کرونا بایستد. ما در چنین صحنهای میتوانیم مدعی باشیم که ساختار ایران بهتر از طرف مقابل است و این موضوع را باید بر سر آمریکا و اروپا کوبید.»سفیر اسبق ایران در ایتالیا تصریح کرد: «با توجه به اینکه آقایان آگاهی کاملی نسبت به پاسخ ترامپ درباره لغو تحریمها دارند، چرا دوباره چنین درخواستی از او میکنند؟ برخی باعث میشوند تا طرف مقابل به ما تهاجم کند. اگر از جنبه مصلحت به مسائل بنگریم، میتوانیم یکبار برای همیشه تهدید را تبدیل به فرصت و با این اقدام، ساختار تحریمها را فرو بریزیم.»
ظهرهوند ادامه داد: «آقایان یا نمیدانند (قطعا میدانند) یا باید از این بیراهه دست بردارند. اگر امروز نوع رفتار آقایان قادر به فروپاشی نظام رفتار تحریمی آنها نبود میبینیم که کرونا درصدد انجام این اقدام است. در آینده شاهد فروپاشی ساختار تحریمها خواهیم بود زیرا نظام اروپا در حال فروپاشی است. در حال حاضر فرانسه در بدترین وضعیت امنیتی خود قرار گرفته است، بریتانیا که در حال خروج از اتحادیه اروپا بود با مصیبتی به نام کرونا آشنا شده و آینده چندان روشنی نخواهد داشت. ترامپ نیز در داخل کشورش با چالشهای مختلفی از جمله مسائل امنیتی و جدا شدن از ایالات مواجه شده است و در همین بین آبان ماه یعنی زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نزدیک است.»این کارشناس مسائل بینالملل با تأکید بر اینکه درخواست لغو تحریمها از ترامپ به معنای ریختن آب در حلق این فرد است، ادامه داد: «چرا ایران با توجه به اینکه در حوزههای مختلف از جمله مقابله با کرونا موفق عمل کرده باید امروز دست به دامن غرب شود؟»ظهرهوند ادامه داد: «امروز شاهد آن هستیم که آمریکا حتی به متحدان خود از جمله اروپا رحم نکرده است. چرا آقایان از این اتفاقات عبرت نمیگیرند؟ تنها کافی است عملکرد جامعه ایران را برای مقابله با کرونا با جامعه غربی مقایسه و آینده هرکدام را ترسیم کرد.»سفیر اسبق ایران در ایتالیا با تأکید بر اینکه سیاست نامهنگاری برای لغو تحریمها غلط است، گفت: «هنگامیکه این اقدامات طی۷ سال گذشته به هیچ نتیجهای نرسیده و منجر به از بین رفتن فرصتها و ایجاد مشکلاتی برای کشورمان شده است بنابراین باید از این مسیر خارج و به سمت صراطی گام برداریم که مقام معظم رهبری از آن نام بردند؛ «اتکا به ظرفیتهای داخلی و جهش تولید»، مسیری است که ایشان بر سر راه ما گذاشتهاند، یعنی اگر قرار باشد ظرفیتهای داخلی را افزایش دهیم باید به سمت کار مؤثر و اتکا به ظرفیتهای داخلی حرکت کنیم.»
آمریکا , تحریم , راضیه فراهانی , کرونا
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.