تغییر نگاه، اولویت نخست اصلاحات اقتصادی
| گروه اقتصادی |
با فراگیری ویروس کرونا سراسر دنیا دستخوش تغییر و تحولاتی شد که گاه با اثری منفی موجب رنجشِ خاطر و گاه با اثری مثبت موجب تسلی خاطر عموم مردم شد. اما این تغییرات تنها به سطح خرد بسنده نشد و در سطوح کلان نیز فرصتی را ایجاد کرد تا برخی را به باور اصلاح ساختارهای اقتصادی برساند. ازاینرو یک کارشناس اقتصادی میگوید: «در شرایط بحران کرونا راهی نداریم جز اینکه اصلاحهای ساختاری در اقتصاد را رقم بزنیم. چرا که اصلاحهای مسکنی و اعانهای دیگر جواب نمیدهد. تجربه کشورهای مختلف هم نشان میدهد که در شرایط بحرانی فرصت اصلاح ساختارها مهیا میشود.»
«رسالت» برای واکاوی امکان اصلاحات ساختاری به گفتوگو با مجید شاکری، کارشناس مسائل اقتصادی پرداخت.
*توان جذب تبعات اصلاح ساختاری وجود ندارد
مجید شاکری، کارشناس مسائل اقتصادی در پاسخ به اینکه آیا امکان اصلاحات ساختاری وجود دارد و چگونه این مسیر میسر میشود به «رسالت» عنوان کرد: «برای اصلاح برخی ساختارهای اقتصادی نیازمند اعتمادبهنفس بالا، سیاستگذاری و اقتصاد روبهجلو هستیم که بتواند نظر افراد جامعه را به خود جلب کند. اصلاح ساختارها، تنها مختص مسائل اقتصادی کشور نیست و در بسیاری از مواقع ممکن است به قراردادهای اجتماعی میان مردم و دولت نیز منتهی شود؛ بهطور مثال اصلاحاتی همچون اصلاح نرخ حامل انرژی، قیمت آبونان تنها بعد اقتصادی ندارند و اصلاح آنها به تغییر قرارداد اجتماعی میان مردم و حاکمیت میانجامد که باید از موضع قدرت بررسی گردد.»
وی افزود: «اصلاح برخی از ساختارها ممکن است با زیان همراه شود و برای عموم جامعه قابلپذیرش نباشد همانند اتفاقی که در آبان ۹۸ با افزایش نرخ بنزین شاهد آن بودیم. افزایش نرخ بنزین درحالیکه بهطور میانگین وضعیت را به بهبود میکشاند اما برای اقشار فرودست جامعه بهنوعی ضرر محسوب میشد.»
شاکری همچنین ادامه داد: «بیشک برای اقتصادی که طی سالهای گذشته رشد منفی داشته است، توان جذب تبعات اصلاح ساختاری وجود ندارد. گاهی برخی از اصلاحهای درست و رونقبخش اقتصاد را نمیتوان امری نیک دانست و به انجام رساند. هرچند که علم اقتصاد آن را توصیه کند.»
*افزایش غیرعادی هزینههای دولت با شیوع کرونا
او گفت: «برخی اصلاحها پاسخی مستقیم به مشکل و از جنس قرارداد حکمرانی نیستند. بهطور مثال یکی از مشکلات بزرگ کنونی ایران، بالا بودن سهم دارایی منقول از سهم دارایی خانوار است که مطابق بررسیهای آماری سالهای گذشته ۸۳ درصد از سهم دارایی خانوارهای ایرانی مستقلات بوده است. ازاینرو فرصتی ایجاد شد تا بر اساس آن دارایی مالی سهم بیشتری را در دارایی مردم کسب کند.»
این کارشناس مسائل اقتصادی خاطرنشان کرد: «وضعیت کنونی و شیوع ویروس کرونا موجب شد تا هزینههای دولت بهطور غیرعادی افزایش یابد و این مسئله بهعبارتیدیگر به معنای افزایش سهم تأمین مالی دولت از اوراق است به گونه ایکه بانک مرکزی بهعنوان بازارساز این اوراق ایستاده باشد.»
*فرصتی مناسب برای تغییر نگرش به موضوع مالیات
او تصریح کرد: «نباید از اتفاقهای خوبی که در دوران کرونا رخ داد غافل شویم بلکه باید آنها را بررسی و برای حفظ آنها در دوران پساکرونا تلاش کنیم. شاهد هستیم که در دوران کرونا آلودگی هوا و ترافیک کاهشیافته و بسیاری از کارها که در تصورمان تنها بهصورت حضوری قابل انجام بود حالا بهصورت دورکاری و بدون ایجاد مشکل به انجام میرسد.»
شاکری در پایان این گفتوگو با اشاره به برخی تغییرات موردنیاز به سخنان خود خاتمه داد: «بیشک اکنون فرصت مناسبی برای برخی اصلاحهای ساختاری همچون اصلاح قیمتی، نقدی سازی یارانهها و هرگونه اصلاحی که در نقطهای به قرارداد اجتماعی مردم و حاکمیت میرسد، نیست و باید فرصتی دیگر برای زمان تغییر آنها در نظر گرفت.اکنون برخی اصلاحها همچون تغییر مالی دولت، تغییر نگاه به موضوع مالیات، تغییر نگاه به موضوع تأمین مالی منابع بودجه از محل اوراق و بازار سرمایه از اولویت برخوردارند و در وهله اول لزوم بیشتری به بازبینی و اصلاح ساختار اقتصادی کشور دارند.»
اقتصاد , بحران کرونا , کرونا
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.