بیم اصلاحطلبان،امید اصولگرایان
|راضيه فراهاني|
مهلت ثبتنام يازدهمين دوره انتخابات مجلس شوراي اسلامي عصر روز شنبه، ۱۶ آذرماه به پايان رسيد. در اين ثبتنامها بازهم شاهد حضور چهرههاي سياسي اصلاحطلب و اصولگرا بوديم. از يکسو چهرههاي اصولگرا با انتقاد از سياستهاي دولت طي ۶ سال گذشته و مجلس طي ۴ سال گذشته در تلاش براي فتح کرسيهاي بهارستان هستند و از سوي ديگر اصلاحطلبان که طي سالهاي ۹۲، ۹۴ و ۹۶ به مطلوب سياسي خود در انتخابات راهيافته بودند، با حضورشان تنها ميخواهند اين موضوع را ثابت کنند که شايد شانسي براي پيروزي مجدد در انتخابات را داشته باشند تا بتوانند براي ادامه راهشان با حکمراني بر قوه مجريه در سال ۱۴۰۰ پيروز شوند. البته بسياري از افراد اين جريان سياسي به جهت عملکرد ضعيف دولت يازدهم و دوازدهم و مجلس دهم که با حمايت اين جريان پايکار آمد سعي دارند خود را از آنها جدا کرده و بار ديگر از مردم رأي اعتماد کسب کنند. در اين ميان بحثها درباره ارائه ليست و سرليستي اصلاحطلبان و اصولگرايان بسيار داغ است و اين روزها در جامعه و رسانههاي داخلي و خارجي بسيار مشاهدهشده است.
چهرههاي اصولگرا عنوان کردند اين بار مجلس قرار است با نيروهاي جوان و چهرههاي شناختهشدهاي که وزن اجتماعي درخوري دارند تشکيل شود. شعار اين جريان سياسي طي ساليان گذشته حول مسائل اقتصادي مبني بر «معيشت»، «عدالت اجتماعي» و «حمايت از مستضعفين» بوده است. اين جريان سياسي طي ۶ سال گذشته با رويه حکمراني دولت دهم و يازدهم مخالف بوده و علت اين مخالفت را گزارههاي اقتصادي و روابط خارجي آن عنوان کرده است. تاکنون در ميان اصولگرايان براي سرليستي از محمدباقر قاليباف، عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام و غلامعلي حداد عادل يادشده اما هنوز اين جريان سياسي در انتخاب سرليست به نتيجه نرسيده است.
از سوي ديگر سياست انتخاباتي اصلاحطلبان برخلاف اصولگرايان دچار تشتت زيادي است و اين تشتت به جهت ابهام در مشارکت يا کنار کشيدن از ورود به بهارستان است. چراکه اخيرا برخي از چهرههاي اصلاحطلب عنوان کرده بودند يا در اين انتخابات حضور نخواهند کرد يا اگر هم قصد حضورداشته باشند با شرط و شروط شرکت ميکنند. در ادامه شاهد عدم ثبتنام چهرههاي اصلاحطلب ازجمله محمدرضا عارف و غلامحسين کرباسچي بوديم. بسياري معتقدند چهرههاي اصلاحطلب به جهت آنکه توان پاسخگويي به مردم را ندارند از اين ميدان کنار کشيدهاند. درباره سرليستي اين جريان سياسي بايد گفت تاکنون نام دو شخصيت در ميان آنها بيشتر نمود پيداکرده است، نامهاي مجيد انصاري، عضو مجمع تشخيص مصلحت و شهيندخت مولاوردي، معاون امور زنان و خانواده رئيسجمهور در دولت يازدهم از شاخصترين افرادي هستند که تاکنون نامشان براي سرليستي ميان جريان سياسي عنوانشده است.
روزنامه «رسالت» به جهت بررسي بيشتر آرايش و چينش انتخاباتي جريانهاي سياسي به سراغ برخي از اعضا رفته است که در ادامه مشروح گفتوگو آنها را ميخوانيد.
* آقايان براي فرار از پاسخگويي، کنار کشيدند
سيد محمد حسيني، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي دولت دهم دراينباره به «رسالت» گفت: «نيروهاي انقلابي و اصولگرا در انتخابات رياست جمهوري سال ۹۶ با تشکيل جبهه مردمي نيروهاي انقلاب توانستند به گزينهاي واحد دست يابند و با وفاق نيروهاي انقلاب از تفرقه و تشتت جلوگيري شد هرچند که حاميان رئيسجمهور مستقر با تمسک به هر ابزاري ازجمله مرعوب ساختن مردم و جابهجا کردن جاي جلاد و شهيد مانع موفقيت آقاي رئيسي شدند. در انتخابات سال جاري هم از سال ۹۶ تبادلنظر و بحثهاي جدي براي همگرايي نيروهاي انقلاب و شکلگيري ائتلاف صورت گرفته تا چهرههاي مؤثر سياسي، نمايندگان احزاب، جوانان، بانوان و فعالان فرهنگي، اجتماعي و رسانهاي در شورايي در تهران و استانها گرد همآيند و با تشکيل مجامع و نظرخواهي از آنان و نيز نظرسنجي از مردم ليست و گزينههاي واحدي انتخاب شوند تا اميد موفقيت بيشتر شود و مجلسي کارآمد، مردمي، انقلابي و ولايي شکل گيرد و سرآغاز تحول اساسي در مديريت کشور شود»
دبيرکل کانون دانشگاهيان ايران اسلامي ادامه داد: «نيروهاي انقلاب با توجه به ناکارآمدي جريان اصلاحات در مجلس شوراي اسلامي، دولت و شوراي شهر و نارضايتي مردم از وضع موجود و عدم تحقق وعدههاي برجامي و غير آن، در حال حاضر در يک فضاي عقلاني و منطقي ميتوانند ديدگاهها و راهکارهاي خود براي برونرفت از اوضاع نابسامان کنوني با مردم نااميد از اصلاحطلبان مطرح کنند و اميد به تغيير و بهبود شرايط را نويد دهند.»
اين استاد دانشگاه تهران تصريح کرد: «سخن نيروهاي انقلاب لزوم کارآمدي و اقتدار کشور ازنظر دفاعي، امنيتي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي است. در حوزه اقتصاد با تکيه به سرمايههاي انساني نخبه و متخصص و با تکيه بر منابع و ظرفيتهاي کشور ميتوان از آلام و دردهاي جامعه کاست تا مردم بهويژه طبقات متوسط و ضعيف جامعه با دلگرمي بيشتري درصحنه دفاع از منافع ملي، سازندگي و پيشرفت کشور مشارکت نمايند. نيروهاي انقلاب همواره در جايجاي کشور تلاش کردهاند باانگيزه و پرتوان در خدمت مردم بهخصوص محرومان باشند و از اميد کاذب و واهي به بيرون مرزها اجتناب کنند و به ديگران تفهيم کنند که ايران را ايراني ميسازد نه غربيها که جز منافع خود به چيزي نميانديشند. از دوران انقلاب و دفاع مقدس عناصر مؤمن و ولايتمدار بهدوراز هياهو و حاشيهسازي خدمت به مردم را هدف اصلي خود قرار دادهاند.»
حسيني افزود: «نيروهاي انقلاب در اين دوره مجلس شوراي اسلامي اهتمام جدي به حوزه اقتصاد دارند و کاهش مشکلات معيشتي را اولويت خود قرار دادهاند تا شرايط به نفع مردم دگرگون شود و اقتصاد ايران از وضع نامطلوب فعلي نجات يابد.»
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي دولت دهم تصريح کرد: «در انتظار نتايج تأييدصلاحيتها هستيم تا با مشخص شدن گزينههاي جبهه انقلاب بر اساس شاخصها و بررسيهاي ميداني، ليست نهايي ارائه و شوراي ائتلاف با احزاب، تشکلها، اقشار و جمعيتهاي مختلف ازجمله جبهه پايداري در حال رايزني و گفتوگوست تا وفاق کامل و يا حداکثري حاصل شود.»
عضو شوراي مرکزي ائتلاف نيروهاي انقلاب در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه چرا برخي چهرههاي اصلاحطلب برخلاف چهرههاي اصولگرا در اين انتخابات ثبتنام نکردند، گفت: «در حال حاضر زمان پاسخگويي افرادي مانند محمدرضا عارف است که رياست فراکسيون اميد و رياست شوراي عالي سياستگذاري اصلاحطلبان را بر عهده دارد. آنها بايد به مردم توضيح دهند که عملکرد دولت مورد حمايتشان چگونه بوده و چرا اينگونه شرايط بر مردم دشوار شده است؟ با توجه به اينکه آقايان پاسخي براي سؤالهاي جدي مردم و حتي بدنه اجتماعي اصلاحات ندارند ترجيح دادهاند خود را کنار بکشند به اصطلاح جا خالي بدهند.»
سيد محمد حسيني در پايان گفت: «با توجه به اينکه اصلاحطلبان در پاسخگويي و متقاعد ساختن افکار عمومي با مشکل جدي مواجه هستند، ميکوشند با بهرهگيري از ابزار رسانه و فضاي مجازي جنگ رواني جديدي راه بيندازند و با آدرس غلط دادن و فرافکني که مهارت خاصي در آن دارند تقصير کوتاهيها، اشکالات، بيکفايتيها و سوءاستفادهها را به گردن ديگران بيندازند تا بتوانند موقعيت خود را حفظ کنند ولي اين بار بعيد به نظر ميرسد شگردها و ترفندهايشان مؤثر واقع شود.»
* احتمال ائتلاف ميان تشکلات انقلابي و اصولگرايي
حميدرضا ترقي، عضو شوراي مرکزي حزب مؤتلفه اسلامي با بيان اينکه اصولگرايان هنوز فرآيند رسيدن به سرليست را به اتمام نرساندهاند در گفتوگو با «رسالت» اظهار داشت: «اين جريان سياسي به دنبال آن است تا از ميان نامزدهاي پيشنهادي بدنه اصولگرايان و نيروهاي انقلاب بتواند به فهرست مورد نياز خود در تهران دست يابد. اين روند مقداري زمان خواهد برد و تصور ميکنم تا پايان ديماه و پس از آن مشخص شدن ليست ۳۰ نفره راجع به سرليست بحث و تبادلنظر انجام شود.»
اين فعال سياسي اصولگرا با بيان اينکه يقينا سرليست بايد بتواند جامعالاطراف باشد، افزود: «وي بايد توان جذب تمام قشرها را داشته باشد يعني هر قشري با هر نوع گرايش سياسي در درون نيروهاي انقلاب و اصولگرا با نگاه به افراد بالاي ليست به ديگر افراد آن فهرست اطمينان کرده و اگر هم شناختي نسبت به آنها نداشته باشد با اعتماد به سرليست ميتواند به تصميم درستي دست يابد.»
ترقي با اشاره به اينکه تعداد تشکلات انقلابي و اصولگرايي زير چتر وحدت نسبت به دورههاي گذشته بيشتر شده است، تصريح کرد: «احتمال ائتلاف بزرگ ميان اين جريانهاي سياسي بسيار بالا است. طبيعتا تعدد ليست انتخاباتي موجب شکست نيروهاي انقلابي و اصولگرا ميشود و اين موضوع موجب از دست دادن مهمترين فرصت تاريخي در کشور براي آنها خواهد شد. اگر در وحدت ميان اصولگرايان تنزل و ضعفي رخ دهد شاهد کاهش سرمايه اجتماعي براي اين جريان سياسي خواهيم بود که بايد در نظر داشت اين موضوع بهسادگي قابل جبران نيست، لذا هرگونه خدشه وارد کردن به وحدت درواقع خيانت به اهداف و آرمانهاي انقلابي و نيروهاي اصولگرا تلقي ميشود.»
* امکان عدم ارائه ليست اصلاحطلبان براي انتخابات مجلس
داريوش قنبري، نماينده اسبق مجلس شوراي اسلامي نيز درباره نوع آرايش سياسي اصلاحطلبان در انتخابات پيش روي مجلس به «رسالت» گفت: «آنچه از صحبتهاي بزرگان جريان اصلاحات به گوش ميرسد آن است که اگر اصلاحطلبان بهاندازه کافي کانديداي تأييد صلاحيتشده داشته باشند قطعا براي انتخابات مجلس ليست ارائه خواهند داد اما اگر تعداد کانديداهايشان در آن به حدنصاب نرسد افراد بهصورت فردي به انتخابات ورود پيدا خواهند کرد.»
اين فعال سياسي اصلاحطلبان در ادامه افزود: «بايد منتظر بمانيم که با توجه به اظهارنظرها و تعداد کانديداها چه تصميمي در اين زمينه گرفته خواهد شد. بههرحال اصلاحطلبان مانند دوره گذشته ليستي ترکيبي از مستقلين، معتدلين و اصولگرايان معتدل نخواهند داد و تنها به دنبال ارائه ليستي يکدست هستند.»
وي ادامه داد: «در حال حاضر حفظ هويت اصلاحطلبان در دستور کار اين جريان سياسي قرار گرفته است يعني اين موضوع بهصورت يک بحث محوري براي آنها وجود دارد. اين بار ليست با توجه به خلوص و انديشه اصلاحطلبان تدوين ميشود.»
نماينده اسبق مجلس شوراي اسلامي درباره نقش رئيس دولت اصلاحات در ارائه ليست اصلاحطلبان براي انتخابات مجلس گفت: « نقش محوري وي در اين زمينه قابل انکار نيست و کسي نميتواند آن را ناديده بگيرد. نکته قابل توجهي که بايد بگويم آن است که اگر مجلس دهم براي مردم منفعتي نداشته، داراي ضرر هم نبوده است.»
وي در پايان درباره ابهامات در سرليستي اين جريان سياسي گفت: «در حال حاضر تصورات درباره سرليستي مجيد انصاري و در غير اين صورت خانم مولاوردي است، اما نميتوان در اين باره قاطعانه نظر داد.»
اصلاح طلب , اصولگرا , انتخابات مجلس , راضیه فراهانی , نمایندگان مجلس
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.