بندگان کدخدا میترسند
| گروه سیاسي|
تجارت اتحاديه اروپا و ايران در هشت ماهه نخست سال جاري ميلادي افت ۷۵ درصدي داشته و به ۳ ميليارد و ۴۷۱ ميليون يورو رسيده است. آمار منتشرشده از سوي اداره اطلاعات اقتصادي اتحاديه اروپا نشان مي دهد مبادلات تجاري ايران و ۲۸ عضو اين اتحاديه در هشت ماهه نخست سال جاري ميلادي با افت قابل توجه نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن مواجه شده است. مبادلات ميان ايران و اروپا در هشت ماهه نخست ۲۰۱۸ بالغ بر ۱۴/۲۹۲ ميليارد يورو بوده که اين رقم در هشت ماهه نخست امسال با افت ۷۵ درصدي به ۳/۴۷۱ ميليارد يورو رسيده است.
افت قابل توجه تجارت اتحاديه اروپا با ايران در سال ۲۰۱۹ در پي بازگشت تحريم هاي هسته اي آمريکا عليه ايران نشان مي دهد اين اتحاديه برغم وعده هاي خود نتوانسته از منافع ايران در چارچوب توافق هسته اي دفاع کند. کشورهاي اروپايي با پيروي از تحريم نفتي آمريکا عليه ايران، واردات نفت از ايران را در سال ۲۰۱۹ متوقف کرده اند و صادرات کالا به ايران را به کمتر از نصف رسانده اند.
حسين سرافراز قائم مقام مديرعامل اتاق بازرگاني و صنايع ايران و آلمان در گفت و گو با «رسالت» به کاهش مبادلات تجاري ميان ايران و کشورهاي اروپايي اشاره کرد و افزود: «حجم تجاري ايران و اروپا طي بازه ۹ ماهه ابتدايي سال ۲۰۱۹ نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۱۸ با کاهشي ۷۵ درصدي مواجه شده است. صادرات نفت ايران به کشورهاي اروپايي افت چشمگيري داشته که تحريمهاي آمريکا باعث به وجود آمدن اين حجم از کاهش تبادلات تجاري شده است.»
سرافراز درباره ميزان مبادلات تجاري ايران و آلمان بيان کرد: «از سوي ديگر حجم تجارت ميان ايران و آلمان در همين ۹ ماه، ۴۸ درصد نسبت به سال قبل کمتر شده است، در حاليکه آلمان همچنان از بزرگ ترين شرکاي تجاري ايران در اروپاست، اما به خاطر تحريمها، مشکلات زيادي بر سر راه تجارت دو کشور قرار گرفته است.»
قائم مقام مديرعامل اتاق بازرگاني و صنايع ايران و آلمان تصريح کرد: «البته کشورهاي اروپايي تحريم هاي آمريکا را نپذيرفته اند، اما شرکت هاي خصوصي که در بازار آمريکا فعال هستند، از تجارت با ايران امتناع مي کنند. بانک هاي اروپايي نيز مانند شرکت هاي خصوصي با همين مشکل مواجه هستند، زيرا تبادلات بين بانکي از ديگر عواملي است که منجر به کاهش تجارت بين دو طرف شده است.»
*همراهي شرکت هاي بزرگ اروپايي با تحريم ها
در حال حاضر بخشي از سهام شرکت هاي بزرگ اروپايي در اختيار آمريکايي هاست و به همين علت آنها مجبور به همراهي با تحريم هاي آمريکا هستند، هرچند که ارتباط با ايران براي آنها داراي صرفه اقتصادي باشد، اما قدرت اقتصادي آمريکا آنها را از انجام هر نوع ارتباطي منع مي کند.
علي اصغر زرگر کارشناس اقتصاد سياسي در گفت و گو با «رسالت» درباره کاهش مبادلات تجاري اروپا با ايران گفت: «ما از ابتداي انقلاب به دنبال قطع وابستگي به نفت بوده ايم، اما در بخش صنايع، ماشين آلات، تجهيزات، مواد اوليه فولاد و پتروشيمي به واردات از اروپا وابسته بوديم. در بخش دستگاه ها و تجهيزات به آلمان، توليد ماشين به فرانسه و در بخش فولاد به ايتاليا وابسته بوده ايم. اين وابستگي باعث واردات زياد از اروپا به ايران شد و در نتيجه سود خوبي هم به جيب اروپايي ها رفت. به همين علت بعد از امضاي برجام، صاحبان صنايع اروپايي ها به تهران وارد شدند و به دنبال امضاي قرارداد با ايران بودند.»
وي افزود: «اما با خروج آمريکا از برجام و بازگشت تحريم ها، چتر مالي و اقتصادي قدرتمند آمريکا بر کشورهاي اروپايي فرود آمد، زيرا بخشي از سهام شرکت هاي بزرگ اروپايي متعلق به آمريکايي هاست و آنها مجبور به همراهي با تحريم هاي آمريکا شدند. شرکت هاي خودروسازي فرانسوي و شرکت هاي فرانسوي توتال و شل از ايران رفتند و حجم واردات ايران از اروپا ۷۵ درصد کاهش پيدا کرد.»
زرگر در ادامه گفت: «اروپا وعده خريد يک ميليون بشکه نفت به ايران داد تا در ازاي آن نيازمندي هاي ايران را در قالب INSTEX تامين کند، اما آن هم نتوانست عملياتي شود و با توجه به وابستگي اقتصاد ايران به مواد اوليه، مجبور به تامين آن از کشورهاي ديگر با مشکلات زيادي شده ايم.»
زرگر درباره امکان افزايش حجم تبادلات تجاري ايران با اتحاديه اروپا گفت: «به نظر مي رسد امکان ايجاد ارتباط هاي بيشتر با اتحاديه اروپا سخت شده باشد، زيرا در حال حاضر به جاي بستن اميد به کشورهاي اروپايي در داخل، جهت گيري به سوي کشورهايي مانند چين و ترکيه و روسيه رفته است. وقتي اقتصاد نتواند از منابع خاصي تغذيه کند، بالطبع به سراغ استفاده از منابع ديگر مي رود و اين مسئله هم در اقتصاد کشور به وجود آمده است.»
وي اضافه کرد: «اروپايي ها هنوز از ايران قطع اميد نکرده اند و کشورهاي آلمان و انگليس به دنبال ايجاد گشايش اقتصادي با کشورمان هستند و اميدوارند در قالب روح INSTEX و حفظ برجام ارتباط اقتصادي با ايران داشته باشند. تصور مي کنم اروپا سعي در از دست ندادن ايران در بخش اقتصادي دارد زيرا ايران براي آنها منافع زيادي دارد.»
اين کارشناس اقتصاد سياسي با اشاره به امکان بهره برداري از فضاي تحريم ها به نفع ايران گفت: «بايد جهت گيري صحيحي از اقتصاد ايران صورت بگيرد تا به اجماعي براي رونق توليد ملي رسيده شود. اگر اين مشکلات به فرصت تبديل شود،
مي تواند به نفع کشور تمام گردد. دانش صنايع در دنيا وجود دارد و مي توان آن را به دست آورد. در اين صورت ميتوانيم نيازمندي هاي کشور را در داخل توليد کنيم و در اين شرايط ديگر کشورها با ايران مجبور به همراهي خواهند شد. تحقق اين موارد نيازمند اجماع ملي است تا اين اتفاق جامه عمل بپوشد.»
*اتحاديه اروپا هم پيمان آمريکا
بايد به اين نکته توجه داشت که اتحاديه اروپا با توجه به کاهش مبادلات تجاري با ايران، تعهدات خود را نقض کرده است. اين اتحاديه به عنوان نهادي مستقل مي تواند در برابر اين شيوه برخورد آمريکا به سازمان هاي بين المللي مراتب اعتراض خود را مطرح کند اما اتحاديه اروپا هرگز به دنبال نااميد کردن آمريکا از خود نبوده است.
سيد مجيد تفرشي کارشناس بين الملل در گفت و گو با «رسالت» به نقض تعهدات اتحاديه اروپا درقبال ايران اشاره کرد و گفت: «تعهد اتحاديه اروپا در انجام مبادلات تجاري با ايران نقض شده است. منشور سازمان ملل متحد در قطعنامه ۲۲۳۱، ترتيب هاي اجرايي برجام را شناسايي کرده است. ماده ۲۵ منشور بيان مي کند قطعنامه هاي سازمان امنيت بايد اجرايي شوند، در حاليکه اتحاديه اروپا بهتعهدات تجاري خود با ايران عمل نکرده است.»
وي افزود: «اگر اتحاديه اروپا تحت فشار آمريکا و تحريم ها قرار داشته باشد و يا به طور کلي به اجراي تعهدات خود پايبند نباشد، ماده ۲۵ منشور را نقض کرده است، درحاليکه اين اتحاديه صراحتا اعلام کرده تحت فشار تحريم هاي آمريکا حجم مبادلات تجاري را با ايران کاهش داده است و در حقوق بين الملل تحت فشار قرار گرفتن براي انجام ندادن امور پذيرفته نيست.»
اين کارشناس بين الملل درباره اعمال تحريم هاي ثانويه آمريکا بر ايران گفت: « آمريکا تحريم هاي ثانويه اي هم بعد از خروج از برجام بر ايران اعمال کرده است، در حاليکه اروپا مي توانست در برابر اين اقدام قطعنامه اي را به مجمع عمومي سازمان ملل ارائه کند که تحريم هاي ثانويه بر ايران را محکوم کند، اما نه تنها چنين کاري انجام نداده، بلکه به گفته خودشان به دليل اعمال فشار آمريکا حجم مبادلات تجاري خود را نيز کاهش داده است.»
تفرشي در پايان سخنانش گفت: «اين اقدام آمريکا از نظر عرف بين المللي محکوم است و اروپا بايد اين مسئله را مطرح کند، زيرا تحريم ها هم براي ايران و هم براي اروپا مشکل ساز بوده است، اما در واقع اتحاديه اروپا هم پيمان آمريکاست و به ظاهر از ايران حمايت مي کند، ولي در واقع دنباله روي تصميمات آمريکاست و منافع خود را به خاطر ايران به خطر نمي اندازد.»
اتحادیه اروپا , اقتصاد , سیاسی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.