برگشت چکهای قدیمی با کرونا
|فاطمه فلاح زاده |
در شرایط فعلی که به دلیل شیوع ویروس کرونا در کشور دولت به دنبال کاهش تردد و مردم به دنبال حضور کمتر در سطح جامعه هستند، برخی معتقدند اجرای قانون چک الکترونیک توسط بانک مرکزی میتواند کمک شایانی در این راستا باشد. بنابراین دستهچک که یکی از پر متقاضیترین خدمات بانکی در کشور است تا حد بسیاری کاهش مییابد. آمارهای بانک مرکزی حاکی از این است که ماهانه میلیونها فقره چک در کشور مبادله میشود ازاینرو میتوان گفت که چک یکی از خدمات پرتقاضای حضوری بانکها است. در بررسی اجرایی قانون چک الکترونیک و عزم بانک مرکزی دراینباره به گفتوگو با ایمان اسلامیان، کارشناس و تحلیلگر مسائل بانکی پرداختیم.
*چک الکترونیک امکان سوءاستفاده، جعل و تخلیه حساب را به صفر میرساند
ایمان اسلامیان ،کارشناس و تحلیلگر مسائل بانکی در گفتوگو با «رسالت» بیان کرد: «چک از کشور بریتانیا آغاز و قدمت آن به ۲۰۰ سال میرسد. براین اساس افراد توانستند به نام خود دست چک دریافت و برای صدور چک اقدام کنند. نیمه دوم قرن ۲۰ دوران اوج استفاده از چک در سراسر جهان بود اما بهتدریج به دلیل سوءاستفادههای فراوانی که از آن شد، همزمان با آغاز قرن ۲۱ رونق خود را تا حد بسیار زیادی از دست داد تا جایی که برخی از شرکتهای معتبر دنیا در ۱۰ سال گذشته دریافت چک را ممنوع اعلام کردند و این ممنوعیت لطمه بسیاری به اعتبار چک وارد کرد.»
وی افزود: «چک در ایران تا دهه چهل از اعتبار و رونق بالایی برخوردار بود و بهطور عمده نرخ برگشت شان صفر بود اما از دهه چهل شمسی به بعد، رونق آن در ایران نیز با صدور چکهای بلامحل، مدتدار و چکهایی که در وجه حامل نوشته و با پشتنویسی صادر میشد، کاهش یافت. کاهش اعتبار رونق چک علاوه بر ایجاد بیاعتمادی در بازار پولی کشور، موجب تأثیر منفی بر کسبوکار و شاخصهای کلان شد.به این مراتب تأثیر منفی بر تورم و نقدینگی نیز ایجاد کرد.»
*چندین تراکنش تستی درباره چک الکترونیک صورت گرفته است
اسلامیان ادامه داد: «در چند سال اخیر نهادهای حاکمیت بهویژه بانک مرکزی تلاش فراوانی کردند که شرایط چک را سختگیرانهتر کنند تا اعتبار از دست رفته چک، بازگردد. در حال حاضر با روشهایی که در نظام پرداخت به وجود آمده نیاز به چک بسیار کاهشیافته چراکه قانونگذار در بسیاری از موارد عرفی چک در وجه عامل و چکهای مدتدار را به رسمیت نمیشناسد.»
او خاطرنشان کرد: «در پاییز سال گذشته قرار بود پروژه چک الکترونیک به انجام برسد اما با تأخیر مواجه شد. اکنون بستر بسیار خوبی برای آغاز به کار چک الکترونیک مهیا و تمامی زیرساختهای آن فراهم گردیده و در سامانههای ناظر بانک مرکزی آماده شده است چندین تراکنش تستی نیز دراینباره صورت گرفته اما هنوز فراگیر و به رسمیت عمومی درنیامده است. اما با شیوع کرونا زیرساختهای بسیار مناسبی در پرداخت الکترونیک کشور ایجاد شد. چک الکترونیک همان ابزار قدیمی تجهیز منابع پولی است که پیشازاین در قرضالحسنه جاری موجود بود. اکنون تمامی ارکانی که موجب اعتباربخشی چکهای کاغذی میشد در چک الکترونیک قابل انجام است بنابراین با توجه به شرایط کنونی و زیرساختهای مناسب فرصت بسیار خوبی برای فرمان فراگیری و عمومیت یابی چک الکترونیک است.»
*کرونا، عامل جایگزینی چک الکترونیک بهجای چک کاغذی
این تحلیلگر بانکی در پایان گفتوگو اظهار کرد: «یکی از گلوگاهها و موانعی که پیشازاین برای چک الکترونیک در نظر گرفته میشد عدم آگاهی مردم چه بهعنوان صادرکننده و چه بهعنوان ذینفع چک بود که حالا با روند کنونی به نظر میرسد این آگاهی و پذیرش نیز تا حد رو به بالایی موجود و عمومیت آماده پذیرش آن است. یکی از فرصتهایی که اکنون کرونا میتواند ایجاد کند فراگیری چک الکترونیک بهجای چکهای کاغذی در کشور است. چک الکترونیک امکان سوءاستفاده جعل و تخلیه حساب صادر کننده را به صفر میرساند بنابراین تمامی افرادی که در این امر مشارکت دارند به نفع و سطح کیفی استفاده از حسابهای قرضالحسنه جاری در کشور نیز به ارتقا میرسد.همچنین چک الکترونیک موجب صرفهجویی در بسیاری از تعاملات نیز خواهد شد.»
برگشت چک , چک , دسته چک , فاطمه فلاح زاده
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.