باید و نبایدهای دولت مردمی
وحید عظیمنیا
هشتم شهریور صرفا یک روز معمولی در تقویم جلالی کشورمان نیست بلکه «روز مبارزه با تروریسم» نامگذاری شده که یادآور سالروز انفجار دفتر نخستوزیری به دست گروهک تروریستی منافقین است و دقیقا چهل سال قبل در چنین روزی مردانی آسمانی شدند که راهورسم کشورداری آنها هنوز هم برای دولتمردانی که بنای حرکت در مسیر انقلاب اسلامی دارند، الگو است. شهید محمدعلی رجایی رئیسجمهور وقت به همراه نخستوزیرش شهید محمدجواد باهنر عصر روز یکشنبه ۸ شهریور ۱۳۶۰ در جریان یک جلسه مهم امنیتی با انفجار ساختمان محل جلسه به شهادت رسیدند همچنان عاملان و آمران این حادثه تروریستی و حتی ترور ۱۷ هزار ایرانی بیگناه دیگر در کشورهای غربی میچرخند و حاکمان این کشورهای مدعی حقوقبشر خم به ابرو نمیآورند که قاتلان هزاران ایرانی در کشورشان همچنان در حال توطئهچینی برای قتل و خونریزی و جنایت هستند؛ به هر صورت در دنیایی که از قانون جنگل پیروی میکند غیرازاین هم نباید انتظاری داشت. اما این همه ماجرا نیست؛ ایران اسلامی فارغ از همه فشارهای ریزودرشت غربی و تحمل جنگ تحمیلی اقتصادی در مسیری قرار گرفته است که انتظار میرود سایه شوم اعتمادهای نابجا به بیگانه از کشور رخت ببندد و با اعتماد به ظرفیت داخلی، مردم این سرزمین روی رفاه و آسایش را ببینند. با نگاهی به بعد نظری «دولت مردمی» سید ابراهیم رئیسی میشود امیدوار بود که چنین روزهایی در انتظار ایران اسلامی خواهد بود چراکه بنا دارند مردم عدالت را در همه ابعاد بچشند و این «عدالتخواهی» نقطه عطف دولت رئیسی خواهد بود چراکه مردم بهشدت از این ناحیه آسیبدیدهاند. علاوه بر این مهم، موارد دیگری وجود دارد که دولت مردمی باید نسبت به آنها اهتمام ویژهای داشته باشد. کابینه دولت سیزدهم بخشی از این «بایدونباید»ها را در اولین دیدار با رهبر حکیم انقلاب از زبان ایشان شنیدند. در سلسله گزارش پیشرو و در حد بضاعت به تبیین این موارد میپردازیم. رهبر انقلاب در کتاب «خون دلی که لعل شد» ضمن تشریح روزهای سرد و سخت شکنجه و بازداشتگاه ایام نهضت انقلاب اسلامی از سال ۱۳۴۲ تا ۱۳۵۷، خاطرهای نیز از شهید محمدعلی رجایی در زندان نقل میکنند و یادآور میشوند که این شهید بزرگوار ۲۸ ماه در سلول انفرادی بودهاند پس اگر نکتهای درباره این شهید عزیز میگویند نه تعارف و شعار بلکه از روی علم و شناخت است.
ایشان در ابتدای جلسه دیدار با رئیسجمهور و کابینه جدید و تقریبا جوانش به «هفته دولت» که به مناسبت سالروز شهادت شهیدان رجایی و باهنر و بهمنظور ارائه گزارش عملکرد قوه مجریه به مردم نامگذاری شده است، اشاره کردند و گفتند :«هفته دولت مزیّن به اسم شهید رجایی و شهید باهنر است؛ یعنی به یاد شهادت و نام شهادت مزیّن است. رحمت خدا بر این دو مرد بزرگ، بزرگوار، فعال و سعادتمند به شهادت؛ [که] حقیقتا قصد خدمت داشتند، اگرچه زمانشان کوتاه بود، لکن نشان دادند که با اخلاص وارد این میدان شدهاند و قصد خدمت دارند و روششان روش اسلامی و مردمی و مجاهدت آمیز بود که [این] درسی است برای همه عناصری که هستند.»
رهبر حکیم انقلاب که تقریبا چهار دهه قبل، ردای ریاست جمهوری به تن داشت و با زيروبم امور اجرایی و کشورداری آشناست، شرایط فعلی را «برهه دشوار» برای پذیرش مسئولیت دانستند و گفتند: «شما برادران عزیز در یک برهه دشواری مسئولیت را پذیرفتهاید؛ انشاءالله خداوند کمکتان میکند؛ بنده هم دعا خواهم کرد و امیدواریم که موفق باشید. بههرحال شرایط دشواری است با وضع تورم و مشکلات معیشتی مردم و مسئله کرونا و مسائل گوناگونی که وجود دارد. اگر انشاءالله از سویی تلاش مجاهدانه و حقیقتا شبانهروزی و خستگیناپذیر [داشته باشید] و از طرفی توسّل و توکّل به خداوند متعال را برای خودتان ذخیره کنید و سرمایه قرار بدهید قطعا پیروز خواهید شد، قطعا موفّق خواهید شد و بر مشکلات فائق خواهید آمد. نیت الهی بکنید؛ نیت الهی هم در این جایگاه شما یعنی نیّت خدمت به مردم؛ همینکه واقعا بهقصد خدمت به مردم وارد میدان بشوید، اینیک نیت الهی و پاکیزه است و خدا به این برکت خواهد داد.»
نکته مهم منویات رهبر انقلاب آنکه، نیت الهی در جایگاه فعلی مسئولان را همان «نیت خدمت به مردم» دانستند و تأکید کردند همینکه واقعا به قصد خدمت به مردم وارد میدان بشوید، این یک نیت الهی و پاکیزه است و خدا به این برکت خواهد داد. البته ایشان طبق روال که توصیهای به همه مسئولان در دورههای مختلف داشتهاند، به اعضای کابینه دولت سیزدهم نیز توصیه کردند: «زمان شتابان میگذرد و این چهار سال زود تمام میشود؛ از هر ساعتی، از هر فرصتی استفاده کنید و نگذارید وقتی را که متعلق به مردم و متعلّق به اسلام است، تضییع بشود و از همه امکانات -از همه امکانات زمانی و وقتی- استفاده کنید.»ایشان سپس نکتهای را یادآوری کردند که شاید اغلب حاضران جلسه انتظار شنیدن آن را نداشتند، چرا که شنیدند «جدا عقیدهام این است که ضمن اینکه پرکاری و تلاش فراوان خواهید داشت، به مسائل خانواده خودتان هم برسید؛ من به همه این توصیه را میکنم که به خانوادهتان حتما رسیدگی کنید؛ جوری نباشد که در مدت خدمت و مسئولیت، غایب از خانواده باشید.»رهبر حکیم انقلاب، در همین جلسه تأکید کرد: «همتتان را متمرکز کنید بر اینکه یک بازسازی انقلابی و البته عقلانی و فکورانه در همه عرصههای مدیریتی انشاءالله به وجود بیاید؛ یعنی حرکت بر روی ریل انقلاب، در بخشهای مختلف مدیریتیای که در کشور هست. در همه بخشها؛ بخشهای اقتصادی، بخشهای سازندگی، بخشهای مربوط به سیاست خارجی و دیپلماسی، بخشهای خدمترسانی به مردم، بخشهای علمی و فرهنگی و غیره؛ در همه این بخشها یک تحرّک انقلابی باید به وجود بیاید. عرض کردیم که انقلابی بودن حتما بایستی همراه باشد با عقلانیّت که شیوه صحیح جمهوری اسلامی از اول کار تا امروز این بوده که حرکت انقلابی با حرکت اندیشهورزانه و عقلانی همراه باشد.»
ایشان سپس چند توصیه اساسی داشتند که در نوشتارهای آتی به بررسی آنها خواهیم پرداخت؛ البته فرمودند که «این سرفصلها، یکی مردمی بودن است که خب عنوان دولت جناب آقای رئیسی هم مردمی بودن است. عدالتورزی است، فساد ستیزی است، احیای اعتماد و امید در مردم بهویژه در جوانها، انسجام دولتی، اقتدار دولتی، اِشراف دولتی؛ اینها سرفصلهای مهمی است که من درباره هرکدام یک چندجملهای عرض میکنم.»
آیت الله رئیسی , دولت مردمی , رهبر انقلاب , وحید عظیم نیا
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.