بازی ناشیانه ترامپ با سند «برجام»
| گروه بینالملل|
استراتژی اعمال فشار حداکثری ایالاتمتحده آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران ، به نقطه اوج خود رسیده است. مقامات آمریکایی ادعا میکنند آمریکا با خروج از برجام این توافق را «نقض» نکرده و هنوز یکی از طرفهای مشارکتکننده در آن محسوب میشود و به همین دلیل آنطور که گزارش اخیر نیویورکتایمز منعکس کرده است، پمپئو در تلاش است در راستای پیشبرد سیاست فشار حداکثری علیه ایران، با توسل به یکی از بندهای موجود در توافق هستهای برجام، تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را تمدید کند! این استدلال مضحکانه آمریکا در حالی بیان میشود که ترامپ رسما خروج از توافق هستهای و بازگشت تحریمهای یکجانبه واشنگتن علیه کشورمان را اعلام کرده است. این استدلال مقامات آمریکایی بهاندازهای مضحکانه است که حتی برخی سناتورهای حزب جمهوریخواه نیز با آن مخالف هستند.
خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از دیپلماتهای غربی گزارش کرد که واشنگتن در پیشبرد طرح خود برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران با نبرد دشواری در شورای امنیت روبهرو خواهد بود.یکی از مقامهای آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، گفت که واشنگتن راهبرد خود را برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران با بریتانیا، فرانسه و آلمان که از اعضای شورای امنیت و همچنین طرفین برجام هستند، به اشتراک گذاشته است.
طبق توافق هستهای ایران و ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و بهعلاوه آلمان) تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران در اکتبر ۲۰۲۰ (آبان ۹۹) منقضی میشود و یک مقام آمریکایی آگاه اعلام کرد که واشنگتن پیشنویس قطعنامه تمدید این تحریمها را به بریتانیا، فرانسه و آلمان ارائه داده است.با این حال، طبق گزارش رویترز، دیپلماتهای سازمان ملل میگویند که این پیشنویس در اختیار ۱۱ عضو باقیمانده شورای امنیت از جمله روسیه و چین قرار داده نشده است.یکی از دیپلماتهای شورای امنیت که خواست نامش فاش نشود نیز در خصوص قطعنامه تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران پیشبینی کرد: «در همان ابتدای ورودبه شورای امنیت متوقف خواهد شد.»طبق گزارش رویترز، یک قطعنامه برای تصویب به ۹ رأی مثبت نیاز دارد و پنج عضو دائم شورای امنیت (روسیه، چین، ایالاتمتحده آمریکا، بریتانیا و فرانسه) نیز بههیچعنوان نباید آن را وتو کنند اما بنا به گفته دیپلماتها، واشنگتن احتمالا برای گرفتن مجوز روسیه و چین برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران با مشکل مواجه خواهد شد.طبق این گزارش، در صورتیکه شورای امنیت، تحریمهای تسلیحاتی ایران را تمدید نکند، گام بعدی در طرح آمریکا تلاش برای فعالسازی «مکانیسم ماشه» برای بازگرداندن تمامی تحریمهای سازمان ملل علیه ایران است که شامل تحریمهای تسلیحاتی نیز میشود.
یکی از دیپلماتهای اروپایی که خواست نامش فاش نشود در خصوص تلاش واشنگتن برای فعالسازی مکانیسم ماشه در شرایطی که آمریکا دیگر از اعضای برجام نیست، توضیح داد: «از نقطهنظر شورای امنیت، اوضاع بسیار آشفتهای وجود خواهد داشت و صرفنظر از نوع تفکر بریتانیا، آلمان و فرانسه، دو کشور روسیه و چین حاضر نیستند وارد این تفسیرهای حقوقی شوند.»طبق گزارش رویترز، یکی از دیپلماتهای اروپایی نیز که خواست نامش فاش نشود، درباره قطعنامه آمریکایی تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران گفت: «خیلی سخت است که خود را بهعنوان ناظر موافق قطعنامهای نشان دهید که تصمیم دارید از آن خارج شوید؛ خواه در آن (قطعنامه) باشید یا نباشید.مادهای در برجام که مقامهای دولت آمریکا مدعی هستند میتوانند از آن برای بازگرداندن تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران استفاده کنند «سازوکار حلوفصل اختلافات» است که با نامهای دیگری مانند «مکانیسم ماشه» یا «سازوکار بازگشت خودکار تحریمها» هم شناخته شده است. ادعای جدید آمریکاییها در حالی مطرحشده که پیشازاین مقامهای دولت این کشور هم اعتراف کردهاند واشنگتن دیگر طرف مشارکتکننده در برجام نیست.روزنامه جروزالم پست در گزارشی درباره تلاشهای آمریکا برای تمدید قطعنامه محدودیتهای تسلیحاتی علیه ایران که در آبان ماه سال جاری منقضی میشود، نوشت: «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا و دیگر مقامات آمریکایی اخیرا به رسانهها خبر دادهاند که قصد دارند به شورای امنیت سازمان ملل فشار بیاورند تا تحریمهای تسلیحاتی ایران همچنان ادامه پیدا کند.
در توافق هستهای ایران و ۱+۵ که در سال ۲۰۱۵ امضا شد تاریخ پایان محدودیتهای تسلیحاتی ایران اکتبر ۲۰۲۰ تعیین شده بود.جروزالم پست در ادامه افزود: در زمینه تلاش پمپئو برای ایفای نقش اصلی در مباحث مربوط به تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران یک پیشفرض زیرکانه وجود دارد چرا که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در ماه مه ۲۰۱۸ از برجام خارج شده و کمپین فشار حداکثری علیه ایران را به راه انداخته است. ایده پمپئو این است که برخلاف این اقدامات، آمریکا هرگز به طور رسمی از برجام خارج نشده است و اقدامات آمریکا به این منظور بوده است که ایران بیشتر به توافق پایبند باشد و رفتار خود را بهبود ببخشد!
این پایگاه صهیونیستی در ادامه گزارش خود مینویسد: به طور اساسی نگرانی اصلی آمریکا این است که پایان یافتن تحریمهای تسلیحاتی، کارزار فشار حداکثری واشنگتن علیه تهران را تضعیف کند و به تقویت حکومت جمهوری اسلامی ایران با تسلیحات بیشتر و قویتر منجر شود.بعد از اینها، اگر سازمان ملل مجوز تجارت سلاح با ایران را صادر کند چرا کشورها باید از تجارت با ایران در دیگر زمینهها غیر از سلاح خودداری کنند؟ این روزنامه صهیونیستی در ادامه تأکید کرد: اگر آمریکا نتواند نفوذ خود را در این پروسه اعمال کند، سؤالی که پیش میآید این است که آیا تصمیم آمریکا در خروج از توافق هستهای اقدام درستی بود؟جروزالم پست در پایان نوشت: در نهایت تحریمهای تسلیحاتی به شورای امنیت میرود، جاییکه آمریکا (چه توافق باشد یا نباشد) یک صندلی در اختیار دارد و تحریمهای یکجانبه آمریکا هم به تنهایی علیه ایران مؤثر است. بااینحال، حفرههای زیادی در کمپین فشار حداکثری آمریکا علیه ایران وجود دارد. چین و روسیه و برخی کشورهای کلیدی دیگر مطابق با تحریمهای سازمان ملل اقدام میکنند و اگر تحریمها پایان یابد باید انتظار داشت که آنها تعاملات تجاری خود با ایران را بالا ببرند. بندهای اصلی غروب در برجام سالهای ۲۰۲۳، ۲۰۲۵ و ۲۰۳۰ هستند. اما مهلت اکتبر ۲۰۲۰ یک جنگ کلیدی با تبعات زیاد است و اصلا مشخص نیست که آمریکا میتواند اثرگذار باشد یا نه!
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.