آمریکا به دنبال دولت دستنشانده در عراق است
|راضيه فراهاني|
عادل عبدالمهدي نخستوزير عراق پس از شدت گرفتن ناآراميها در اين کشور به طور رسمي استعفاي خود را تقديم محمد الحلبوسي رئيس پارلمان کرد. در اين استعفا آمده بود: «خطبههاي مرجعيت عالي ديني را گوش دادم که در آن تأکيد شده بود با توجه به شرايط دشوار کشور و ناتواني دستگاههاي مختلف در جلوگيري از ريخته شدن خون مردم، پارلمان بايد در گزينههاي خود تجديدنظر کند و با در نظر گرفتن منافع عراق، به ناآراميها پايان دهد. بنابراين، بهمنظور تعجيل در عملياتي شدن اين خواسته بهزودي استعفاي خود را تقديم پارلمان ميکنم.» اعلام استعفاي وي در حالي است که بسياري از احزاب عراق طي بيانيههاي جداگانهاي پس از خطبه مرجعيت عراق، خواستار تشکيل جلسه پارلمان براي استيضاح و برکناري دولت شده بودند. همزمان برخي رسانهها نيز از اعلام استعفاي «ابوجهاد الهاشمي» رئيس دفتر «عادل عبدالمهدي» خبر دادند. از سوي ديگر همزمان با بيانيه عبدالمهدي، جمعيت بسياري در ميدان التحرير بغداد و ديگر شهرها از جمله کربلا، نجف اشرف، بصره، الناصريه و السماوه تجمع کرده و شادي کردند. هزاران تن نيز در بغداد اقدام به تشييع جنازه نمادين کشتههاي شهر الناصريه مرکز استان «ذي قار» واقع در جنوب عراق کردند.
يک کارشناس مسائل خاورميانه در گفتوگو با «رسالت» اظهار داشت: «اين استعفا نه تنها موجب کاهش ناآراميها در کشور عراق نشد بلکه باعث افزايش و سوءاستفاده اغتشاشگران براي آوردن دولت دستنشانده آمريکايي است.»
جعفر قنادباشي در اینباره اظهار داشت: «روند ناآراميهاي اخير در عراق به سمت و سويي پيش رفت که فشارها عليه دولت بسيار زياد شد، بهطوريکه برخي در مجلس و حتي دولت عراق استعفا را يکي از راهحلها براي پايان دادن به ناآراميها معرفي کردند و معتقد بودند که شايد اين استعفا بتواند آرامش را به عراق بازگرداند.»
وي ادامه داد: «اين ديدگاه از آغاز ناآراميها وجود داشت تا زماني که عبدالمهدي تصميم به استعفا گرفت اما در مقابل مشاورين و اطرافيانش وي را به ماندن در جايگاه نخستوزيري توصيه ميکردند، با تمام اين اوصاف اما شاهد استعفا عبدالمهدي بوديم که نه تنها فشارها و ناآراميها کاهش نيافت بلکه افزایش یافت، بهويژه اين ناآراميها به آتش زدن کنسولگري ايران در نجف منجر شد و اين موضوع نشاندهنده آن بود که اغتشاشگران روابط ايران و عراق را نيز نشانه گرفته اند.»
اين کارشناس جهان عرب تصريح کرد: «عبدالمهدي براي جلوگيري از وارد شدن زيان به کشورش دو اقدام انجام داد. نخست، به جاي آنکه استعفا خود را به رئيسجمهور تحويل دهد آن را به مجلس اعطا کرد و در مرحله بعد وي سعي کرد تا استعفا را در قالب تبعيت از مرجعيت مطرح کند. عبدالمهدي به نوعي با اين اقدام عنوان کرد که مجلس و مرجعيت تصميمگيرنده اصلي در عراق هستند چراکه اين دو نهاد مورد احترام مردم است تا بتواند از هرج و مرج و ناآراميهاي غيرقابل کنترل جلوگيري کند.»وي افزود: «استعفاي عبدالمهدي نه تنها آرامش را نتوانست به اين کشور بازگرداند بلکه شرايط را بدتر کرد. تجربه نشان از آن است که در چنين شرايطي هرنوع اقدامي که از جانب اغتشاشگران به عنوان عقبنشيني تلقي ميشود باعث گسترش دامنه اغتشاشات و ناآراميها خواهد شد و در ادامه شاهد چنين اتفاقي در عراق هستيم؛ فلذا بايد در نظر داشت که علل اصلي اين ناآرامي ها يک جوسازي بيروني رسانهاي بسيار هدفمند، دامنه غيرقابل کنترل ناآراميها و مشاورين موافق استعفاي وي بودند.»
قنادباشي ادامه داد: «عبدالمهدي در بيان استعفاي خود مطرح کرد، آيتالله سيستاني به طور غيرمستقيم طي بيانيهاي وي را به استعفا توصيه کرده است؛ البته بايد در نظر داشت که در اين بيانيه به چنين موضوعي اشاره نشده بود چراکه آيتالله سيستاني تنها به موضوع انتخابات مجدد و شرايط جديد اشاره کرد و اين موضوع عاملي ديگر براي اين استعفا است.»
وي با تأکيد بر اين که مجلس بايد فوري فرد ديگري را به عنوان نخستوزير معرفي کند، افزود: «مجلس با اين اقدام ميتواند مانع خارج شدن رشته امور از دست نظام نوپاي عراق شود. نشانهها تاکنون مبني بر گسترش ناآراميها بوده است اما اگر به دنبال عدم گسترش دامنه اغتشاشات در عراق هستند مجلس هرچه زودتر بايد براي تشکيل دولت جديد عکسالعمل نشان دهد، همچنين بايد توجه داشت که رئيسجمهور و مجلس عراق نقش بسيار مهمي براي جلوگيري از گسترش اين هرج و مرج دارند.»
اين کارشناس مسائل خاورميانه تصريح کرد: «بسياري از پيشبينيها مبني بر آن است که دشمنان خارجي خواستار براندازي در عراق هستند تا بتوانند دولت دستنشانده خود را به عراق بياورند و تلاششان را براي دامن زدن به ناآراميها افزايش ميدهند و در اين کشور دست به يک برادرکشي به کمک نيروهاي آمريکايي زنند تا عراق نيز به عنوان گاو شيرده دوم آمريکا معرفي شود.»
آمریکا , آيتالله سيستاني , راضيه فراهاني , عادل عبدالمهدي , عراق , نخستوزير عراق
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.