کنترل تورم نیازمند مشارکت عمومی است - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 80981
  پرینتخانه » سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : ۱۱ بهمن ۱۴۰۱ - ۶:۵۷ |
عبدالمجید شیخی کارشناس و تحلیلگر اقتصادی:

کنترل تورم نیازمند مشارکت عمومی است

عبدالمجید شیخی، کارشناس و تحلیلگر اقتصادی در گفت‌وگو با‌ خبرنگار «رسالت» بیان کرد: سیاست‌های ارزی که به‌تازگی از سوی بانک مرکزی و دولت به کارگرفته شد، بسیار درست بود. اقدام نخست نرخ تثبیتی  برای ارز نیمایی بود که حکم مهار اسب چموش بازار را به همراه داشت که هرروز به دنبال جهش و پیشروی بود. 
کنترل تورم نیازمند مشارکت عمومی است

گروه سیاسی
عبدالمجید شیخی، کارشناس و تحلیلگر اقتصادی در گفت‌وگو با‌ خبرنگار «رسالت» بیان کرد: سیاست‌های ارزی که به‌تازگی از سوی بانک مرکزی و دولت به کارگرفته شد، بسیار درست بود. اقدام نخست نرخ تثبیتی  برای ارز نیمایی بود که حکم مهار اسب چموش بازار را به همراه داشت که هرروز به دنبال جهش و پیشروی بود. 
وی افزود: اقدامات و سیاست‌های اتخاذشده بانک مرکزی، مُسکن اقتصاد خواهد بود. اقتصاد به دو بخش مولد و غیرمولد تقسیم می‌گردد. حجم عمده اقتصاد در دست بخش غیرمولد است و به طورکل افراد فعال در این حوزه نیز ثروتمند و گاه سکولارند که در بیش‌تر مواقع اهداف خود را دنبال می‌کنند. متأسفانه بخشی از این افراد نیز از خارج کشور فرمان می‌گیرند. در جریان اغتشاشات چندماه گذشته مشاهده کردیم که جهش ارز، متأثر از روند اغتشاش بود و همراه از آن اخبارها تأثیر می‌پذیرفت. چنین موضوعی نشان‌دهنده تأثیر متغیرهای غیراقتصادی است.
شیخی تصریح کرد: به طورکل فعالان بخش غیرمولد، سکان‌دار اقتصادند و بخش مولد را به مصداق سایه به جلو می‌کشانند. براین اساس می‌توان عنوان کرد که بخش غیرمولد پیشران اقتصاد است و همواره نرخ‌گذاری را انجام می‌دهد. دولت با تعیین نرخ به‌صورت موردی، موضعی و نرخ‌گذاری بر چند کالا نمی‌تواند در مقابل بخش غیرمولد بایستد چراکه عمده فعالیت‌های بخش غیرمولد؛ خودرو، سکه، زمین، ارز و دلار است.
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی همچنین خاطرنشان کرد: یک عامل مهم در ایجاد فاصله طبقاتی و انباشت ثروت در بخش غیرمولد، فرار مالیاتی است. تا مادامی‌که فرار مالیاتی وجود داشته باشد و حقوق بیت‌المال پرداخت نشود، نمی‌توان به توزیع عادلانه ثروت امید داشت چراکه به‌موجب چنین عواملی انباشت درآمدهای هنگفت بادآورده‌ لحظه‌ای رقم خواهد خورد. 
او متذکر شد: تکثیر ثروت‌های بادآورده موجب تعیین نرخ در اقتصاد به‌ویژه در بازارهای مالی همچون ارز، خودرو و مسکن می‌شود. گاه مشاهده می‌شود که بانک‌ها به‌ویژه بانک‌های غیرخصوصی در خدمت بخش غیرمولد قرار دارند. مطابق آخرین آمارها حدود
 ۶۰ درصد از منابع اعتباری بانک‌ها به بخش غیرمولد اختصاص داده‌شده است. وی یادآور شد: تعیین نرخ برای دلار در بازار نیمایی مُسکن اقتصاد بود. همچنین طی دو ماه اخیر مشاهده کردیم که نیروی انتظامی‌ کلیه افرادی را که اقدام به اخلال در بازار ارز کرده بودند و اتاق ارز فردایی تشکیل داده بودند، دستگیر کرد. مجموع این اقدامات درست و در زمان مناسب بود. 
 ضرورت تجارت تهاتری و معامله با ریال
شیخی گفت: مادامی‌که نرخ تورم بزرگ ۴۰ درصدی بر اقتصاد حاکم است، روند افزایش نرخ ارز توقف‌پذیر نیست. نرخ ارز اکنون همچون قطاری است که ترمز‌ بریده و ضرورت دارد تا به یک نهضت بزرگ و عزم ملی مانع از حرکت این قطار ترمز بریده شویم. نهضت ملی توقف تورم می‌تواند شرایط حال حاضر را کنترل کند. نباید فراموش کنیم که تورم یک پدیده رفتاری است. علی‌رغم نسخه‌ای که اقتصاددانان خواهان اقتصاد سرمایه‌داری پیچیده‌اند و تورم را نتیجه رابطه مکانیکی حجم نقدینگی با نرخ تورم می‌دانند، تورم پدیده رفتاری است.
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی اذعان داشت: چنانچه رفتارهای تورمی، انتظارات تورمی و اراده آحاد مردم به افزایش قیمت تعلق نگیرد، افزایش حجم نقدینگی بر نرخ تورم تأثیر نخواهد داشت. اگر بخش غیرمولد کوچک شود، از فرار‌مالیاتی جلوگیری شود، بانک‌ها از خلق اعتبار منع شوند و پول ملی آسیب‌زدایی درونی شود، شاهد کاهش حجم نقدینگی و جلوگیری از ورود نقدینگی به بخش‌های غیرمولد خواهیم بود. براساس این اقدامات نقدینگی نیز به بخش مولد هدایت خواهد شد. 
وی تأکید کرد: ضرورت دارد که از سلطه دلار و یورو خارج شویم و چنین ارزهایی را‌ از زندگی خود حذف‌کنیم و به دنبال عقد قرارداد دوجانبه و چندجانبه تجارت تهاتری باشیم. همچنین نیاز است که به بازارچه‌های‌ مرزی میدان دهیم و افزایش ارتباطات و معامله با ریال و تجارت‌های تجاری خود را رقم بزنیم. 
کارشناس مسائل اقتصادی همچنین اظهارکرد: اقدام قاطع، ایجاد نهضت جذب مشارکت عمومی مردم در توقف افزایش قیمت کالا‌ها و خدمات تولیدی مولدان اقتصاد است. اگر این معنا تعریف و تفهیم شود و تمام مردم اراده کنند که قیمت‌ها افزایش پیدا نکند، دیگر افزایش‌قیمت نخواهیم داشت. ممکن است برخی بگویند چطور تولیدکننده افزایش قیمت اعمال نکند هنگامی‌که قیمت نهاده‌هایشان افزایش پیداکرده است؟ منظور از اراده ملی این است که تولیدکننده نهاده‌‌ها‌ افزایش قیمت اعمال نکند تا سایر بخش‌ها نیز دچار افزایش هزینه و قیمت نشوند. اگر هیچ قیمتی افزایش پیدا نکند، انگیزه‌ای برای بالا رفتن هزینه‌ها وجود نخواهد داشت چراکه به طورکل اقلام موردنیاز باقیمت مناسب خریداری خواهند شد. چنین روندی نیازمند ایجاد عزم ملی از سوی‌ حاکمیت است. هرم تصمیم‌گیر باید در خدمت این نهضت باشد تا از روند افزایش قیمت جلوگیری شود. شیخی بیان داشت: دین اسلام، دین مشارکت  است و جمهوری اسلامی ایران بر‌مبنای مردم‌سالاری دینی است. دموکراسی حقیقی دینی در کشور ایران دیده می‌شود و اکنون نیاز است که از آن بهره بگیریم و جذب مشارکت را رقم بزنیم. مشارکت اجتماعی و دعوت عمومی مردم همان چیزی ‌است که امام خمینی (ره) همواره بر آن تأکید داشت و به‌وسیله آن‌یک رژیم پوسیده استعماری را زدود. وی در پایان این گفت‌وگو بیان داشت: سیاست‌های بازی با نرخ ارز هرچند مقطعی اما‌ دائمی و اثرگذار نهایی نخواهد بود. باید از تورم شتابنده با عزم ملی جلوگیری‌ کنیم و استفاده سرمایه‌ای از کالاهای مصرفی را‌ متوقف کنیم. 

|
برچسب ها
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : ۰
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.