قفل توقف بر نماد شستا! - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 33458
  پرینتخانه » اقتصادی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : ۲۶ آبان ۱۳۹۹ - ۲:۰۹ |
«رسالت» از تغییر شاخص بورس در زمان بازگشایی نماد شستا گزارش می‌دهد؛

قفل توقف بر نماد شستا!

نماد معاملاتی شستا که از نمادهای شاخص ساز بورس محسوب می‌شود، با شروع معاملات در روز 17 شهریورماه امسال متوقف شد. علت بسته شدن این نماد معاملاتی افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف عنوان شد و بازگشایی نماد به روز 18 شهریورماه و  به‌صورت حراج ناپیوسته و بدون محدودیت دامنه نوسان موکول گردید، اما در همان روز علی صحرایی، مدیرعامل بورس تهران اعلام کرد که نماد شستا فردا بازگشایی نمی‌شود. 
قفل توقف بر نماد شستا!

نفیسه امامی 
نماد معاملاتی شستا که از نمادهای شاخص ساز بورس محسوب می‌شود، با شروع معاملات در روز ۱۷ شهریورماه امسال متوقف شد. علت بسته شدن این نماد معاملاتی افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف عنوان شد و بازگشایی نماد به روز ۱۸ شهریورماه و  به‌صورت حراج ناپیوسته و بدون محدودیت دامنه نوسان موکول گردید، اما در همان روز علی صحرایی، مدیرعامل بورس تهران اعلام کرد که نماد شستا فردا بازگشایی نمی‌شود. 
این نماد تأثیرگذار شاخص بازار متوقف ماند تا اینکه شستا به مجمع رفت و سهامداران امیدوار شدند که بعدازآن بازگشایی شود، اما این اتفاق تا به امروز رخ نداده است. حالا محسن خدابخش مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس و اوراق بهادار درباره بازگشایی شستا اعلام کرده است: این نماد نیازمند بازارگردان قوی است و به‌محض انجام قرارداد بازارگردانی به چرخه معاملات بازمی‌گردد. اکنون برای ناظر بازار، نقدشوندگی مهم‌ترین مسئله است و به همین دلیل معاملات نمادهای بدون بازار گردان متوقف است.
گمانه‌زنی‌هایی برای بازارگردانی شستا توسط سازمان تأمین اجتماعی عنوان شده، اما هنوز به‌طور رسمی ابلاغ نشده است. به نظر می‌رسد سهامداران شستا همچنان باید منتظر تعیین بازارگردان برای این غول بورس باشند تا معاملات این نماد نیز مجاز شود. این در شرایطی است که تعداد زیادی از شرکت‌هایی که بازارگردان دارند، آن را انجام نمی‌دهند.  
جذب سیل نقدینگی در بورس و جذابیتی که این بازار برای ورود سهامداران جدید ایجاد کرد، دولت را بر آن داشت تا سهام بعضی از شرکت‌هایی خود را برای عرضه در بازار فراهم کند. به همین منظور دولت ۸ میلیارد سهم معادل ۱۰ درصد از سهام شرکت سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی یا شستا را در بورس عرضه کرد تا از این طریق به بخشی از عطش سرمایه‌گذاران جدید به بورس پاسخ دهد.
شرکت‌های متعلق به شستا در بازار سرمایه در قالب ۹ هلدینگ عظیم شامل سرمایه‌گذاری نفت، گاز و پتروشیمی تأمین، سرمایه‌گذاری دارویی تأمین، سرمایه‌گذاری سیمان تأمین، سرمایه‌گذاری صدر تأمین، سرمایه گذ اری صبا تأمین، سرمایه‌گذاری صنایع عمومی تأمین، رایتل، سرمایه‌گذاری توسعه انرژی تأمین و کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران را تشکیل داده‌اند. 
شستا یکی از چند نماد معاملاتی تأثیرگذار و مهم در بورس محسوب می‌شود که در زمان بازگشایی به‌طور قطع می‌تواند شاخص را تغییر دهد. این در حالی است که در زمان ریزش شاخص بورس، شستا متوقف شده بود و بازگشایی آن با ریزش همراه خواهد شد که این مسئله به دلیل بزرگ و مهم بودن این نماد در شاخص بورس نیز تأثیرگذار خواهد بود. 
بعضی از تحلیل گران بازار بر این باور هستند که بازگشایی شستا می‌تواند یکی از سیگنال‌های منفی در بازار را پاسخ دهد و بازار بعدازآن قدرتمندانه رشد کند. 
وجود ترس مخفی از باز شدن شستا در بازار
حمید اعرابی یکی از فعالان و کارشناس بازار سرمایه در گفت‎وگو با «رسالت»، درباره متوقف ماندن نماد شستا در بازار گفت: این نماد تفاوتی با دیگر نمادهای معاملاتی در بازار ندارد و نباید به دلایل واهی بسته بماند. نمادهای بزرگ‌تری از شستا مانند فولاد و فارس هم در بازار وجود دارند که بسته نشدند، اما شستا به مدت مدیدی بسته مانده است. در گذشته هیچ نمادی بیشتر از سه روز در بازار بسته نمی‌ماند، اما متأسفانه اکنون بعضی از نمادها بدون دلیل چند ماه متوقف می‌شوند.
وی با اشاره به افت شاخص هم‌زمان با بازگشایی شستا بیان کرد: انتظار می‌رود بازگشایی شستا با حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد همراه با ریزش باشد که می‌تواند به عدم تعادل در بازار منجر گردد و افت شاخص را هم در پی داشته باشد، زیرا زمانی که شستا متوقف بود، سهام همه شرکت‌ها در حال افت بودند، اما این ریزش برای شستا اتفاق نیفتاد و با باز شدن آن، ریزشی که در این مدت جلوی آن گرفته شده بود، رخ می‌دهد. 
اعرابی به وجود ترس مخفی از باز شدن شستا در بازار اشاره کرد و افزود: وقتی نمادی به مدت طولانی بسته باشد، فشار فروش نهفته ناشی از وجود فروشندگان خسته ایجاد می‌کند که باعث افت در آن نماد می‌شود، زیرا درصورتی‌که متوقف نمی‌ماند، فشار ریزش را متحمل شده بود و سهامداران با ضرر یا سود خریدوفروش در این سهام را انجام می‌دادند. البته باوجود بازارگردان مناسب امکان مدیریت این ریزش وجود دارد. 
این تحلیلگر بازار سرمایه تصریح کرد: نمی‌توان باز شدن شستا را آخرین نگرانی در افت شاخص بورس تلقی کرد، زیرا رشد یا افت بازار فقط متعلق به شستا نیست. چنین اظهارنظرهایی توسط سهامداران این نمادها مطرح می‌شود تا ترس نهفته در بازار را به این شکل مطرح کنند.  
اعرابی ترس اصلی در بازار را به علت اعتماد از دست رفته سهامداران دانست و گفت: دولت از اردیبهشت تا شهریور در حدود
۷۶ هزار میلیارد تومان نقدینگی از بازار سرمایه خارج کرد که باعث ایجاد فشار مضاعف گردید و ترس را به بازار منتقل کرد. این اقدام  عاملی برای تشکیل صف‌های خرید طولانی توسط سهامداران خرد شد که نتیجه آن برهم خوردن تعادل در بورس بود. 
وی با بیان اینکه نداشتن بازارگردان شستا عامل موجهی برای متوقف ماندن این نماد معاملاتی نیست، افزود: شستا به بهانه نداشتن بازارگردان بسته ماند، درحالی‌که بسیاری از شرکت‌هایی که بازارگردان دارند، بازارگردانی انجام نمی‌دهند. چنین اقدامات سلیقه‌ای باعث آسیب رسیدن به بازار می‌شود. اگر قانون لزوم وجود بازارگردان برای شرکت‌ها وجود دارد، باید برای همه اجرایی شود، اما در حال حاضر در حدود ۷۰ درصد شرکت‌هایی که بازارگردان تعیین کردند، این کار را انجام نمی‌دهند. 
اعرابی به تعیین سازمان تأمین اجتماعی به‌عنوان بازارگردان شستا اشاره کرد و ادامه داد: بازارگردانی نیازمند نقدینگی کافی است و این سازمان می‌تواند با توجه به بدهی و درآمد زیادی که دارد، از عهده بازارگردانی شستا برآید. شستا در حدود ۴ تا ۵ هزار میلیارد تومان نقدینگی برای بازارگردانی دارد درحالی‌که قیمت سهام‌شان هم نصف شده است. 
وی در پایان تصریح کرد: نکته مهم در بازارگردانی تداوم آن است. ارقام یک یا دو هزار میلیارد تومانی برای بازارگردانی شستا بیشتر به شوخی شباهت دارد، درحالی‌که باید برای بازارگردانی متداوم نقدینگی بیشتری در نظر گرفته شده باشد. 

نویسنده : نفیسه امامی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : ۰
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.