ایران؛ مهم ترین کنشگر منطقه در مسئله فلسطین - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 93365
  پرینتخانه » یادداشت تاریخ انتشار : ۰۶ آبان ۱۴۰۲ - ۶:۴۷ |

ایران؛ مهم ترین کنشگر منطقه در مسئله فلسطین

عملیات طوفان الاقصی که در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ همزمان با ۱۵ مهرماه ۱۴۰۲ با پیش دستی نیروهای فلسطینی به محوریت حماس آغاز شد، فصل جدیدی از تحولات منطقه غرب آسیا را رقم زد. در این عملیات رژیم غاصب صهیونیستی ضربه اطلاعاتی و امنیتی سختی در برابر نیروهای مقاومت فلسطینی خورد و به تکاپو افتاد تا این عملیات برق آسا و غیرقابل پیش بینی را تلافی کند.
ایران؛ مهم ترین کنشگر منطقه در مسئله فلسطین

عملیات طوفان الاقصی که در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ همزمان با ۱۵ مهرماه ۱۴۰۲ با پیش دستی نیروهای فلسطینی به محوریت حماس آغاز شد، فصل جدیدی از تحولات منطقه غرب آسیا را رقم زد. در این عملیات رژیم غاصب صهیونیستی ضربه اطلاعاتی و امنیتی سختی در برابر نیروهای مقاومت فلسطینی خورد و به تکاپو افتاد تا این عملیات برق آسا و غیرقابل پیش بینی را تلافی کند. از شروع عملیات تا به امروز با حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی حدود ۷۰۰۰ فلسطینی اهل غزه که بیشتر آنها غیرنظامیان و زنان و کودکان بی دفاع بوده‌اند به شهادت رسیدند.

اما این پایان کار نبود و واکنش هایی از طرف های مختلف منطقه ای و جهانی، در حمایت یا محکوم کردن نیروهای مقاومت فلسطینی از جمله حماس و جهاد اسلامی را در‌پی داشت‌. دولت ها و ملت های مسلمان و حتی غیرمسلمان از جنایات رژیم اسرائیل اعلام انزجار کردند و از طرفی دولت های غربی مانند گذشته به حمایت اقدامات اسرائیل تحت عنوان حق دفاع از خود پرداختند. در این بین مواضع و حمایت جمهوری اسلامی ایران از مقاومت فلسطین و طرفداری ایالات متحده از رژیم صهیونیستی از سنخ دیگری بود. در این میان ابهامی که وجود دارد این است که آیا این حمایت ها می‌تواند سرنوشت غرب آسیا را تغییر دهد؟ آیا امکان دارد ایران و ایالات متحده وارد جنگ مستقیم شوند؟ اهرم های اعمال قدرت توسط این دو کشور تا چه میزان استفاده خواهد شد؟ در گزارش زیر به اقداماتی که تاکنون توسط طرفین(ایالات متحده آمریکا و ایران) در صحنه نبرد فلسطین و رژیم صهیونیستی انجام شده است و همچنین به توانایی آنها در تغییر معادلات عرصه فلسطین، اشاره خواهیم کرد.

از طرف ایالات متحده آمریکا، حمایت های مادی و معنوی بسیاری به اسرائیل شده است. جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا با سفر به اسرائیل با نتانیاهو دیدار کرده و حمایت خود از این رژيم را افزایش داد به طوری که دو بسته حمایتی شامل ۱۴ میلیارد دلار برای جبران خسارت های اسرائیل در کنگره به تصویب رسید.  از طرفی نماینده آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل متحد، قطعنامه پیشنهادی روسیه را برای آتش بس میان مقاومت و رژیم صهیونیستی وتو نموده و با ارسال کمک های تسلیحاتی گسترده به اسرائیل، به ادامه جنایات وحشیانه رژیم صهیونیستی چراغ سبز نشان داد. دولت های اروپایی به تبعیت از سیاست آمریکا در قبال اسرائیل از این رژیم غاصب حمایت کرده و سران این دولت ها از جمله نخست وزیر انگلیس و رئیس جمهور فرانسه به رژیم صهیونیستی سفر کرده اند.

اما جمهوری اسلامی ایران، مثل گذشته پشتیبانی های خود را از محور مقاومت و این بار خاصتاً از حماس و جهاد اسلامی دریغ نکرده و از طریق دیدار با سران کشور های مسلمان و غیرمسلمان حمایت های همیشگی خود از محور مقاومت را اعلام کرده است. به عنوان مثال در همان ابتدای این درگیری سخنگوی وزارت خارجه هم ضمن تبریک به فلسطین اظهار داشت «عملیات امروز(۱۵ مهر) صفحه جدیدی را در عرصه مقاومت و عملیات مسلحانه علیه اشغالگران در اراضی اشغالی ایجاد کرد‌.» رهبر انقلاب هم دو روز پس از این عملیات درهفتم مهرماه در جمع فارغ التحصیلان نیروهای مسلح، شکست اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل را غیرقابل ترمیم دانستند و افزودند «این زلزله ویرانگر توانسته است بعضی از سازه های اصلی حاکمیت رژیم غاصب را ویران کند و تجدیدبنای آن سازه ها به این آسانی امکان پذیر نیست.»

دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران با رویکردی فعال شاید تنها کنشگر واقعی این روزهای غرب آسیا باشد. کشورهای اسلامی دیگر به دلیل پاپس کشیدن از آرمان فلسطین و رفتن به سمت عادی سازی روابط تقریبا همه اهرم های بازیگری خود در صحنه فلسطین را از دست داده اند. وزیر خارجه ایران، دکتر حسین امیرعبداللهیان نیز با بهره گیری از قدرت و نفوذ سیاسی ایران در منطقه تا به اینجای کار مهمترین مواضع تاثیرگذار در روند تحولات اخیر را اتخاذ کرده است. دیدار ها و مواضع محکم او در برابر جنایات و اقدامات صهیونیست ها و حامی آنان یعنی آمریکا بارزترین مانع محاسباتی بوده است.علاوه بر اقدامات دیپلماتیک جمهوری اسلامی، محور مقاومت هم وارد میدان شده و به پایگاه های آمریکایی در سوریه و عراق و همچنین پایگاه های شنود و رصد اسرائیل درمرز لبنان ضربات محکمی وارد نموده است. در این بین، دولت های مسلمانی همچون عربستان سعودی و ترکیه به عنوان کشورهای مهم تاثیرگذار منطقه که در مسیر عادی سازی و بهبود روابط دیپلماتیک خود با اسرائیل را در پیش گرفته بودند، صرفاً به محکوم کردن جنایات رژیم صهیونیستی بسنده کردند و حضور خود را در عرصه عمل و نقش آفرینی در صحنه فلسطین، از دست دادند و از صحنه تاثیرگذاری حذف شده‌اند.

جمهوری اسلامی که از اول در خط پشتیبانی حمایت قاطع از محور مقاومت قرار دارد، گوی و میدان را از بقیه ربوده و با توجه به اهرم های اعمال قدرت خود در کنار نیروهای دوست و هم پیمان خود در عراق، سوریه، لبنان و یمن به ایفای نقش آفرینی فراتر از روابط دیپلماتیک می‌پردازد.می توان گفت در حال حاضر تنها ایران و آمریکا هستند که توانایی تاثیرگذاری بر معادلات سیاسی و امنیتی نظامی درعرصه فلسطین را در چارچوب رقابت های منطقه ای دارند و این پدیده نشان دهنده اهمیت نقش آفرینی ایران به عنوان یک بازیگر اصلی و مهم منطقه ای در غرب آسیا می باشد توانمندی که رقبای کشورمان در این منطقه از آن برخوردار نیستند و این مسئله ناشی از سیاست خارجی حکیمانه و هوشمند جمهوری اسلامی طی سال های گذشته در غرب آسیا بوده است.

نویسنده : امیرحسین قنبرزاده |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : ۰
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.