اشک پیازکاران هم درآمد! - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 44517
  پرینتخانه » اقتصادی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : ۱۱ خرداد ۱۴۰۰ - ۶:۴۱ |
تکرار سناریوی معدوم‌سازی محصولات کشاورزی

اشک پیازکاران هم درآمد!

مازاد تولید محصولات کشاورزی و نابودی آن‌ها، به‌طورمعمول در هرسال کمر کشاورزان زیادی را زیر بار مدیریت غلط و عدم هماهنگی میان دستگاه‌ها خم کرده و امسال این عدم هماهنگی اشک پیازکاران را درآورده است.
اشک پیازکاران هم درآمد!

نفیسه امامی 
مازاد تولید محصولات کشاورزی و نابودی آن‌ها، به‌طورمعمول در هرسال کمر کشاورزان زیادی را زیر بار مدیریت غلط و عدم هماهنگی میان دستگاه‌ها خم کرده و امسال این عدم هماهنگی اشک پیازکاران را درآورده است. در شرایطی که پیاز در میادین میوه ‌و تره‌بار در حدود ۴ هزار تومان و در میوه‌فروشی‌ها در هر کیلو به ۵ هزار تومان فروخته می‌شود، کشاورزان اما پیاز را در مزارع کیلویی ۶۰۰ تومان به فروش می‌رسانند و همین قیمت پایین آن در مزارع باعث شده کشاورزان محصولات خود را برداشت نکنند تا معدوم شوند، چون برداشت آن‌ها باصرفه نیست.متأسفانه بارها فیلم و عکس‌هایی در رسانه‌های مجازی منتشرشده که کشاورزان محصول خود را به دور می‌ریزند و یا حتی آن را مجانی در اختیار مردم می‌گذارند چون در صورت برداشت محصول هزینه کارگر آن نیز تأمین نمی‌شود. رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان در اواخر فروردین امسال مجموع پیاز طرح کشت اول و دوم این منطقه را ۱۳ هزار و ۵۰۰ هکتار اعلام کرده  بود و از برداشت بیش از ۶۰۰ هزار تن در نوبت‌های آینده خبر داد.متأسفانه همواره عدم هماهنگی میان نهادهای دولتی و ابلاغ دستورالعمل‌های خلق‌الساعه یکی از دلایل مهم در متضرر شدن کشاورزان و خراب شدن محصولاتشان شده است. کشورهای همسایه به‌خصوص عراق و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس از گذشته مشتریان خوبی برای محصولات کشاورزی ایرانی بودند و به همین علت کشاورزان برای صادرات محصول به این کشورها برنامه‌ریزی می‌کنند، اما با ابلاغ بخشنامه‌های یک‌باره دولتی و ممنوعیت صادرات، به مرز ورشکستگی می‌رسند.به‌طورمعمول در هرسال باوجود عدم نظارت و مدیریت کافی، صادرات محصولات کشاورزی به‌طور بی‌رویه‌ای انجام می‌گیرد و قیمت‌ها در بازار داخلی گران می‌شوند. نتیجه اینکه با یک بخشنامه صادرات ممنوع می‌شود و محصول روی دست کشاورزان می‌ماند و در سال بعد کشاورزان برای جلوگیری از متضرر شدن، تولید آن محصول را کاهش می‌دهند که منجر به گرانی قیمت می‌شود و این چرخه غلط همواره به علت نبود مدیریت صحیح تکرار می‌شود.پیازکاران جنوب امسال باوجود افزایش هزینه‌های کاشت، متحمل ضرر و زیان مالی زیادی شدند، زیرا هزینه‌های سم و کود نسبت به سال‌های گذشته سه برابر شده بود. علی‌رغم این گرانی هم نتوانستند محصول خود را باقیمت منطقی به فروش برسانند و یا آن‌ها را معدوم کردند.  عبدالناصر همتی کاندیدای ریاست جمهوری هم به‌تازگی در یک برنامه تلویزیونی گفته بود: «این‌که کشاورزان پیازها را به دلیل قیمت پایین زیرخاک می‌کنند و یا ایام عید قیمت میوه ۴ برابر شود، ناشی از ضعف مدیریتی و بی‌تدبیری است و ربطی به تحریم‌ها ندارد.»وظیفه مدیریت بازار محصولات همواره  به عهده دولت‌ها است و تولیدکنندگان موظف‌اند محصولی باکیفیت عرضه کند، نه اینکه دغدغه نابسامانی بازار را داشته باشد. سال گذشته تنها از استان کرمان بالغ‌بر 
۱۰۰ هزار تن پیاز صادر شد و این حجم از صادرات کشاورز را ترغیب به افزایش محصول برای صادرات کرد، اما به علت اعمال تعرفه بالا برای جلوگیری از صادرات نه‌تنها پیاز صادر نشد، بلکه در داخل هم نتوانست به دست مصرف‌کننده برسد. 
 جای خالی رایزن اقتصادی 
ذبیح‌الله اعظمی ساردوئی نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس که کشاورزان حوزه انتخابیه وی ضرر و زیان فراوانی از تولید پیاز متحمل شدند به «رسالت» اظهار کرد: سرمای غیرمترقبه در یک سال اخیر باعث از بین رفتن محصولات کشاورزی و بدهکاری کشاورزان به بانک‌ها گردید و خسارت دو هزار و چهارصد میلیارد تومانی را وارد کرد، ضمن اینکه در این شرایط هم دولت هیچ کمکی به کشاورزان استان کرمان نکرد.
وی ادامه داد:‌ کشت تابستانی محصولاتی مانند سیب‌زمینی و پیاز در استان‌های اصفهان، چهارمحال و بختیاری، آذربایجان و همدان در سطح بالایی انجام می‌گیرد، اما درکشت تابستانه اخیر کشاورزان متضرر شدند و ما در کمیسیون کشاورزی تلاش کردیم بخشی از محصولات تولیدشده را صادر کنیم و بخش دیگری در انبارهای سرد نگهداری شدند و در زمستان وارد بازار گردیدند. 
اعظمی با اشاره به کاشت زیاد محصول پیاز در سال گذشته توسط کشاورزان افزود: در زمستان تعدادی از کشاورزان بدون توجه به میزان ابلاغ‌شده وزارت کشاورزی اقدام به کشت پیاز کردند. ضمن اینکه در سال قبل بذر باقیمت دولتی توزیع گردیده بود و باعث شد بذر باقیمت کمتری به دست کشاورزان برسد، اما بعدازآن قیمت بذر افزایش پیدا کرد. 
وی با اشاره به افزایش قیمت ارز در شروع فصل کاشت در سال قبل و تأثیر آن در بالا رفتن قیمت کالاها افزود: گرانی مواد پتروشیمی و پلاستیک به‌تناسب نرخ ارز افزایش پیدا کرد و باعث شد کشاورزانی که به‌صورت تونلی خیار می‌کاشتند، به علت گران شدن مواد به سراغ کاشت پیاز بروند و همین مسئله منجر به افزایش ظرفیت کشت این محصول گردید. 
اعظمی اضافه کرد: کشاورزان به‌غیراز جنوب استان کرمان، در شرق استان هرمزگان هم اقدام به کاشت پیاز کردند و سطح آن به دو تا سه برابر میزان زیرکشت در سال‌های قبل رسید، به‌طوری‌که در سال زراعی گذشته و از مهرماه تا خردادماه در حدود ۶۵۰ هزار تن پیاز اضافه‌تولید شد. 
این نماینده مجلس با انتقاد از عدم همکاری وزارت راه و شهرسازی برای حمل محصول از کرمان به دیگر نقاط کشور گفت: وزارت راه و شهرسازی در زمان اوج برداشت محصول از اسفند تا خرداد در زمینه حمل‌ونقل بسیار ضعیف عمل کرد و باعث شد محصول روی زمین بماند و کرایه کامیون از ۸ میلیون تومان به ۱۲ میلیون تومان برسد. 
  خرید تضمینی چاره‌ساز نشد
وی با اشاره به قول وزیر جهاد کشاورزی مبنی بر خرید تضمینی پیاز از کشاورزان گفت: وقتی تولید یک کیلو پیاز هزار و ۵۰۰ تومان درکشت زمستانه هزینه دارد و وزیر کشاورزی قول خرید تضمینی در هر کیلو به قیمت ۵۹۶ تومان را داده است، آیا می‌توان خرید پیاز با این قیمت را تضمینی عنوان کرد. هرچند کشاورزان مجبور شدند به علت داشتن بدهی زیاد پیاز را به قیمت ۵۹۶ تومان به تعاون روستایی بفروشند، درحالی‌که وزارت جهاد و سازمان تعاون روستایی می‌توانستند باقیمت جدید، محصول را از کشاورزان خریداری کنند، اما این کار را نکردند. این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس یادآور شد: در سال‌های قبل قیمت خرید پیاز مناسب بود، اما وزارت صمت با اعمال تعرفه ۱۰ هزارتومانی جلوی صادرات آن را گرفت و باعث خسارت پیازکاران جنوب از اسفند تا خرداد شد.  وی با انتقاد از عدم برنامه‌ریزی مناسب توسط وزارت امورخارجه و وزارت کشاورزی برای صادرات مازاد محصولات کشاورزی گفت: عراق که در همسایگی ایران قرار دارد می‌تواند پیاز را از کشور ما خریداری کند، اما این محصول را از اردن و مصر خریداری کرده است و یا سوریه که همواره از حمایت‌های سیاسی ایرانی برخوردار بوده، می‌تواند بازار خوبی برای محصولات ایرانی باشد، ولی ما در بخش بازاریابی ضعف‌های زیادی داریم. 
اعظمی یکی از ضعف‌های کشور در حوزه صادرات کالا ازجمله محصولات کشاورزی را به علت عدم وجود رایزن‌های اقتصادی متخصص دانست و افزود: رایزن‌ها باید از اتاق‌های بازرگانی کشور انتخاب و به کشورهای دیگر اعزام شوند. کشور روسیه نیاز مبرم به محصولات کشاورزی ایرانی دارد، اما به علت ضعف در دیپلماسی از ۲۰ هزار کامیون کالایی که روزانه وارد روسیه می‌شود، سهم ما نیم تا یک درصد از بازار این کشور است. 
وی در پایان تولید پیاز و سیب‌زمینی در داخل را عاملی برای جلوگیری از خروج ارز از کشور عنوان کرد و گفت: تا دهه ۷۰ شمسی گلخانه‌ای برای تولید سیب‌زمینی و پیاز در زمستان در کشور وجود نداشت و ما مجبور بودیم از کشورهای هند و پاکستان این محصولات را وارد کنیم، اما با تلاش کشاورزان و افزایش تجربه آن‌ها تولید آن‌ها در زمستان بدون سرمازدگی انجام شد تا جایی‌که از دهه ۸۰ و ۹۰ به مازاد محصول رسیدیم. در این شرایط دولت باید سپاسگزار کشاورزان باشد که با تولید محصول اجازه خروج ارز از کشور را نمی‌دهد، بلکه باعث درآمدزایی نیز شده است.یادآوری می‌کنیم که وزیر جهاد کشاورزی بهمن‌ماه سال قبل در سفر به جنوب کرمان از تشکیل کارگروه ملی پایش پیاز در این وزارتخانه خبر داده  و گفته بود: با مشارکت وزارتخانه‌های امورخارجه و صمت در خصوص رفع نگرانی کشاورزان جنوب استان کرمان از موضوع مازاد تولید این محصول تصمیم خواهیم گرفت.وی با اعلام اینکه تصمیمات خوبی در حوزه صادرات  ازجمله خرید تضمینی پیاز گرفته‌شده است، بر پیگیری این موضوع در وزارت جهاد کشاورزی تأکید کرده بود، اما اکنون و باگذشت چند ماه خسارت زیادی به پیازکاران جنوب وارد گردیده و درنهایت آن‌ها را مجبور به معدوم کردن حاصل دسترنج یک‌ساله‌شان کرده است.

نویسنده : نفیسه امامی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : ۰
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.